Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Λαϊκή αξίωση

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει την πορεία υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο, ανταποκρίνεται στην κοινωνική απαίτηση να διακριβωθούν και να διαφωτιστούν οι αιτίες και η μεθόδευση που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό πολιτικο-οικονομικό αδιέξοδο. Δεν είναι κίνηση πολιτικής ρεβάνς. Άλλωστε την είχαν ζητήσει προεκλογικά και άλλα κόμματα και προσωπικότητες. Επίσης την είχε υποσχεθεί και ο νυν πρωθυπουργός. Είναι επιβεβλημένη κίνηση εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Είναι ανταπόκριση στη δημοκρατική εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός, ο οποίος αποδοκίμασε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τους αρχιτέκτονες του Μνημονίου.
Ήταν αναμενόμενο το εναπομείναν - μνημονιακό ΠΑΣΟΚ να αντιδράσει. Τα επιχειρήματά του δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Φτάνει στο σημείο να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρότασή του προσβάλλει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Δηλαδή μια πρόταση που κατ' εξοχήν αναδεικνύει τον πολιτικό - ελεγκτικό ρόλο της Βουλής θεωρείται περίπου... αντικοινοβουλευτική! Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη...
Η έτερη συγκυβερνώσα δύναμη, η ΔΗΜ.ΑΡ., επί του παρόντος δεν είδε και δεν άκουσε για την πρόταση... Το ΚΚΕ έσπευσε να οχυρωθεί πίσω από τη συνήθη αόριστη καταγγελία του καπιταλισμού, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό ποια τελική στάση θα υιοθετήσει.

Η πρόταση για την εξεταστική επιτροπή δεν αναφέρεται σε μια τελειωμένη υπόθεση. Αντιθέτως, σε μια περίοδο που η κοινωνία οδηγείται σε χρεωκοπία και η χώρα έχει ριχτεί στα νύχια των πιστωτών, η πρόταση εξυπηρετεί την ανάγκη να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί της κρίσης, ώστε να αντιστραφεί η πορεία.
Στην πρόταση επισημαίνεται το παράδοξο ότι επί της εποχής της "ισχυρής Ελλάδας" η χώρα αναπτυσσόταν ετησίως με ρυθμούς 4%, χωρίς όμως να μειώνεται το δημόσιο χρέος. Το παράδοξο αυτό αποκαλύπτει το αδιέξοδο του μοντέλου τραπεζοκεντρικής ανάπτυξης, με διαφθορά, διαπλοκή, φοροδιαφυγή και κοινωνικές αδικίες, που είχε εγκαθιδρυθεί και τελικώς οδήγησε στην κρίση και τη χρεωκοπία.
Ορισμένα "παπαγαλάκια" του Μαξίμου και του μνημονιακού κατεστημένου ισχυρίζονται ότι δεν είναι κατάλληλη ώρα για να ερευνηθεί η πορεία υπαγωγής στο Μνημόνιο, διότι η κυβέρνηση προσβλέπει στην εύνοια των πιστωτών. Πρόκειται για ομολογία συνενοχής.

Είναι πιθανό το μνημονιακό κατεστημένο να επιδιώξει, ακόμη και αν αναγκαστεί να συγκατατεθεί στη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, να προκαλέσει σύγχυση ώστε να διαχυθούν οι ευθύνες και να επικρατήσει το σκοτάδι του συμψηφισμού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι καιροί αλλάζουν. Η λαϊκή αξίωση, ανεξαρτήτως κομματικής επιλογής, για κάθαρση πυροδοτεί μια πορεία πολιτικών ανατροπών.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: