Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

"Εφιάλτης" για τον Ευ. Βενιζέλο η στάση της ΔΗΜ.ΑΡ.

Μπορεί στην Ιπποκράτους να υποστηρίζουν ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ "δεν εξαρτάται" από τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ., ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αγωνιά με το βλέμμα στραμμένο στο εάν η ΔΗΜ.ΑΡ. θα επιμείνει μέχρι τέλους στην -επίσημη από το βράδυ της Πέμπτης- απόφαση του κόμματος για μη ψήφιση των εργασιακών ανατροπών. Αυτό διότι η στάση της "ανταγωνιστικής" προς το ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., ενδέχεται να "απελευθερώσει" την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ που ήδη βρίσκεται σε έντονη αναταραχή για το πώς θα τοποθετηθεί απένανι στα μέτρα.
Η εργώδης προσπάθεια που καταβάλλει ο Ευ. Βενιζέλος για "βελτίωση" των προτάσεων της τρόικας ώστε να προσφέρει στον Φ. Κουβέλη ένα "πάτημα" να αλλάξει γνώμη και να "διασφαλίσει την κυβερνητική ενότητα" προδίδει το αγωνιώδες εγχείρημά του να υπάρξει κοινή στάση μεταξύ των δύο κομμάτων που θέλουν να απευθυνθούν και να διεκδικήσουν τον πολιτικό χώρο της "υπεύθυνης Κεντροαριστεράς". Να μη βρεθεί δηλαδή εκτεθειμένο το ΠΑΣΟΚ έχοντας χάσει το παιχνίδι των εντυπώσεων έναντι της ΔΗΜ.ΑΡ. Αυτό διότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να στηρίξει πάση θυσία τα όποια μέτρα: "Αν ζητά η τρόικα να έρθουν όλα σε ένα άρθρο, τότε όλα σε ένα" έλεγε στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τον Γ. Στουρνάρα.


Μέτωπο με Σαμαρά για να πιέσει τον Φ. Κουβέλη
Αυτή όμως η θέση δείχνει, εκτός των άλλων, την επιθυμία του Ευ. Βενιζέλου να μην ψηφιστούν ξεχωριστά τα εργασιακά, διότι εκτιμούν ότι, εάν συμπεριληφθούν σε ένα "πακέτο", οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσουν πιο δύσκολα να ακολουθήσουν τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ενδεχομένως να καταψηφίσουν συνολικά και πως έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι "διαρροές".
Απέναντι λοιπόν στο ενδεχόμενο που εξέταζαν στο Μαξίμου να φέρουν προς ψήφιση τα εργασιακά ξεχωριστά ώστε να διευκολυνθεί η ΔΗΜ.ΑΡ., το ΠΑΣΟΚ φρόντισε να καταστήσει σαφές στον Αντ. Σαμαρά μέσω διαρροών, το απόγευμα της Πέμπτης, ότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, "το 80% της Κ.Ο. θα καταψηφίσει". Όμως, το "μήνυμα" αυτό, όπως και η παλαιότερη διαρροή ότι "αν δεν ψηφίσει ο Φ. Κουβέλης, δεν θα ψηφίσει κανείς" είχε ως αποδέκτη και τη ΔΗΜ.ΑΡ., με το ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί να πιέσει τον πρόεδρό της, ρίχνοντας πάνω του το βάρος ενδεχόμενης καταψήφισης των μέτρων συνολικά και άρα διακινδύνευσης της εκταμίευσης της δόσης.
Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να συνταχθεί πλήρως με τον Αντ. Σαμαρά ώστε να αποκρούσει αυτή τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ., ποντάροντας στο... χαρτί της υπευθυνότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του μιλούσαν για "οργανωμένη προσπάθεια που καταβάλλει το ΠΑΣΟΚ για την απάλειψη ή βελτίωση κρίσιμων σημείων", "όχι γιατί αυτό θα διευκολύνει τη ΔΗΜ.ΑΡ. να συνταχθεί με την κυβερνητική πλειοψηφία" και, παράλληλα, άφηναν αιχμές για τον Φ. Κουβέλη λέγοντας ότι η προσπάθεια συνεχίζεται "όχι στους εσωτερικούς συσχετισμούς και στα παιχνίδια των επικοινωνιακών εντυπώσεων".

Ανεξέλεγκτη η Κ.Ο.
Πέρα όμως από τα διλήμματα στρατηγικού χαρακτήρα και τις λεπτές κυβερνητικές ισορροπίες που εξετάζει, ο Ευ. Βενιζέλος δεν είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να ελέγξει την Κ.Ο. του κόμματός του, όπως επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά η νέα "ανταρσία" εναντίον του, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι... συνήθεις ύποπτοι Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Μωραΐτης και Χρ. Αηδόνης ήγειραν σφοδρές αντιδράσεις κατά της "ηγεσίας του κόμματος", που δεν έλαβε υπόψη την απόφαση που ομόφωνα είχαν εγκρίνει για κατάθεση τροπολογίας για έγκριση από τη Βουλή κάθε σύμβασης αποκρατικοποίησης ξεχωριστά και διεμήνυσαν σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ ότι, αν δεν δεχτεί ο Γ. Στουρνάρας την πρότασή τους θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Δεδομένης της καταψήφισης (όπως δήλωσε η Ασ. Ξηροτύρη) από τη ΔΗΜ.ΑΡ., εγείρεται μείζον ζήτημα για την κυβερνητική συνοχή.
Όσον αφορά τα μέτρα των 13,5 δισ., στις τάξεις των "πράσινων" βουλευτών είναι διαδεδομένη η άποψη του Γ. Κουτρουμάνη ότι "δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα αυτά", κάτι που βαραίνει περαιτέρω την τελική απόφασή τους. Ήδη οι Μιχ. Κασσής και Θ. Παραστατίδης δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν κάνοντας λόγο για "άδικα μέτρα" και για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων. "Κανείς δεν είναι δεδομένος" "αν δεν υπάρξει εσωτερική δικαιοσύνη, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να τα ψηφίσει" υποστηρίζει ο Β. Κεγκέρογλου, ενώ η Θ. Τζάκρη περιμένει "κατ' αρχήν" να δει τα μέτρα. Δεδομένη είναι η αντίθεση του Μ. Ανδρουλάκη να καταψηφίσει τις συνταξιοδοτικές αλλαγές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: