Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Σε «κινούμενη άμμο» πέρασε το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις – Καταψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΟΠΠΥ

Με «ανταρσίες» , διαρροές, πολλά «παρών», ψήφους «εκτός γραμμής» και με απόντες τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη «πέρασε» στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που στρώνει το χαλί των ιδιωτικοποιήσεων, προβλέποντας κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου σε ΔΕΚΟ και δημόσιους οργανισμούς. Καταψηφίστηκε η τροπολογία Στουρνάρα για ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΠΥ.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, με τα «ναι» στο επίμαχο άρθρο 2 να είναι 148, τα «όχι» να είναι 139 και τα «παρών» να είναι 2.
Η ισορροπία στο κυβερνητικό σχήμα γίνεται πλέον όλο και πιο εύθραυστη, εν όψει και της ψήφισης των νέων μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς αρκετοί βουλευτές «παραστράτησαν» από τις κομματικές γραμμές.
Από τους συνολικά 293 βουλευτές που ψήφισαν, είπαν:
Στο άρθρο 1: «Ναι» 173, «Όχι» 120 βουλευτές, στο 2: «Ναι » 148, «Όχι» 139, «Παρών» 6, στο άρθρο 3: «Ναι» 156, «Όχι» 135,« Παρών» 2, στο άρθρο 4: «Ναι» 146, «Όχι» 121, «Παρών» 26, στο άρθρο 5: «Ναι» 158, «Όχι» 135 και στο άρθρο 6 «Ναι» 173, «Όχι» 120.
Η τροπολογία για την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΠΥ καταψηφίστηκε με 136 «Ναι», 143 «Όχι» και 14 «Παρών».
Ενδεικτικό των ενδοκυβερνητικών και ενδοκομματικών τριβών είναι το γεγονός ότι αρχικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, είχε δηλώσει ότι η στάση του κόμματος προέβλεπε να ψηφίσουν οι βουλευτές του «Παρών στο άρθρο 4 και «Όχι» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο δεν υπάκουσαν στην κομματική πειθαρχία αρκετοί βουλευτές (οι Μάρκος Μπόλαρης , Θεόδωρος Παραστατίδης, Ανδρέας Λοβέρδος , Δημήτρης Κρεμαστινός, Κώστας Σκανδαλίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Θάνος Μωραϊτης, , Πύρρος Δήμας, Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Απόστολος Κακλαμάνης, Μιχάλης Κασσής, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Κώστας Τριαντάφυλλος, Γιώργος Ντόλιας.
Άλλοι απ΄αυτούς δεν ψήφισαν το άρθρο 2 (Μπόλαρης, Κακλαμάνης, Δριβελέγκας, Κασσής, Τζάκρη), άλλοι ψήφισαν «παρών» στο ίδιο άρθρο (Σκανδαλίδης, Ντόλιος, Παραστατίδης, , Τριαντάφυλλος, Χατζηοσμάν, Μωραϊτης).
«Ναι σε όλα» είπαν Δήμας και Χρυσοχοϊδης, «Όχι» στο άρθρο 3 είπε η Γκερέκου, ενώ «Ναι» στην τροπολογία για τον ΕΟΠΠΥ είπαν Τζάκρη, Κρεμαστινός, Γρηγοράκος, Χατζηοσμάν, Μπόλαρης, Δήμας, Ντόλιος, Χρυσοχοϊδης
«Όχι» στα άρθρα 2,3,5 είπε η πλειοψηφία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, που δήλωσε «Παρών» στην τροπολογία. «Ναι» στην τροπολογία είπε ο Βασίλης Οικονόμου.
«Όχι σε όλα» είπαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.
Το ρευστό πολιτικό σκηνικό εξελίσσεται πλέον σε θρίλερ, καθώς όλοι θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: