Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η κυβέρνηση φοβάται αποκαλύψεις, η εισαγγελία απαγορεύει...

Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων από το "βίντεο-κλαμπ της Χρυσής Αυγής" φοβάται η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, καθώς χθες το πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, ζήτησε τη συνδρομή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου να "προστατευθεί ο δημόσιος βίος", παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα στο Πρωτοδικείο Αθήνας για το επίμαχο βίντεο Μπαλτάκου - Κασιδιάρη
Άμεση ήταν η αντίδραση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, που έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα διατάζοντας ακόμα και αυτόφωρη σύλληψη βουλευτών ή όποιου άλλου -ακόμα και δημοσιογράφων- για τη χρήση παράνομα κτηθέντος οπτικοακουστικού υλικού.
Αναφορά Δένδια
Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Δένδιας απέστειλε χθες αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με ενδεικτικά δημοσιεύματα από τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο, σχετικά με το ενδεχόμενο κατοχής από μέλη της Χρυσής Αυγής οπτικοακουστικού υλικού.

Η αναφορά συνοδεύεται από την εξής επιστολή που το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα:

«Κυρία Εισαγγελεύ,
Με την παρούσα αναφορά μου θα ήθελα να σας κοινοποιήσω -ενδεικτικά προσκομιζόμενα- δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τη φημολογούμενη κατοχή από μέλη της Χρυσής Αυγής (παρανόμως κτηθέντος) οπτικοακουστικού υλικού, με την παράκληση για τις δέουσες εκ μέρους σας ενέργειες, για την ανάδειξη της αλήθειας και την προστασία του δημοσίου βίου από οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού.

Με τιμή,
Νίκος Δένδιας
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».

Προληπτική λογοκρισία
Απαντώντας στο αίτημα Δένδια, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε την αναφορά του υπουργού Δημόσιας Τάξης στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας προκειμένου το υλικό να ενσωματωθεί στη δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί για το βίντεο με τη συνομιλία Μπαλτάκου - Κασιδιάρη και να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα που περιγράφεται στο άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη "βία κατά πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης" ή άλλη αξιόποινη πράξη.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι: "Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος".

Ερμηνεύοντας το συγκεκριμένο άρθρο, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού υπενθύμισε ότι "τα παραγγελθέντα ισχύουν και για κάθε άλλο αυτόφωρο κακούργημα", διεμήνυσε ότι "εάν στο μέλλον επαναληφθεί από οποιονδήποτε και υπό οποιαδήποτε ιδιότητα η χρήση παρανόμως κτηθέντος οπτικοακουστικού υλικού, να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, έστω και αν ο υπαίτιος είναι βουλευτής εν ενεργεία".

Με τη συγκεκριμένη διατύπωση απειλούνται με κάθειρξη ακόμα και όσοι δημοσιοποιούν "παρανόμως κτηθέν υλικό" -συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων- ακόμα και αν η δημοσιοποίηση ρίχνει φως σε κορυφαία ζητήματα του πολιτικού βίου.

Σημειώνεται ότι ο χρυσαυγίτης βουλευτής απέφυγε το αυτόφωρο και συνεπώς τη σύλληψή του, καθώς, όπως εκτιμούσαν νομικοί κύκλοι, έκανε χρήση του οπτικού υλικού ως αποδεικτικού μέσου στην εις βάρος του διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι γνωμοδότηση που επιτρέπει την αυτόφωρη σύλληψη βουλευτών στην περίπτωση που διαπράττουν κακουργήματα είχε εκδώσει ο Άρειος Πάγος τον Σεπτέμβριο του 2012 με αφορμή το σπάσιμο πάγκων μικροπωλητών σε Ραφήνα και Μεσολόγγι με πρωταγωνιστές τους προφυλακισμένους βουλευτές Γ. Γερμενή και Π. Ηλιόπουλο και τον επίσης βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση.

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: