Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Μπαλτάκος gate νο 2 στη Νέα Δημοκρατία

“ Ο φιλοχουντικός Ηλίας Φιλιππακόπουλος παραμένει διευθυντής του γραφείου του Α. Σαμαρά στη Συγγρού  ”
Ο Τάκης Μπαλτάκος, τον οποίο υπενθυμίζουμε δεν απέπεμψε ο πρωθυπουργός, αλλά παραιτήθηκε μόνος του, δεν είναι το μοναδικό ακραίο στέλεχος μέσα στη ΝΔ. Ενδεικτικά τέτοια παραδείγματα είναι προβεβλημένα στελέχη όπως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής, Μάκης Βορίδης ή ο Φαήλος Κρανιδιώτης, αλλά και στελέχη του κόμματος τα οποία εργάζονται στο παρασκήνιο. Ένας από αυτούς είναι ο φιλοχουντικός Ηλίας Φιλιππακόπουλος, τις δραστηριότητες του οποίου είχε αποκαλύψει το  Hot Doc στο τεύχος της 7ης Μαρτίου 2013. 
Ο κ. Φιλιππακόπουλος διορίστηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2013, από τον πρωθυπουργό διευθυντής του γραφείου του πρώην γραμματέα της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ενώ σήμερα που ο κ. Κεφαλογιάννης έχει αναλάβει επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας ενόψει ευρωεκλογών, ο κ. Φιλιππακόπουλος παραμένει διευθυντής του γραφείου του στη Συγγρού. 


Στα νιάτα του ο Ηλίας Φιλιππακόπουλος ήταν στέλεχος των φοιτητικών συλλόγων της χούντας στο Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα, υπήρξε γραμματέας και στη συνέχεια πρόεδρος των διορισμένων από το καθεστώς του Παπαδόπουλου συλλόγων, οι οποίοι ανέλαβαν το έργο της χούντας στους πανεπιστημιακούς χώρους, καταργώντας τους εκλεγμένους από τους φοιτητές αντιπροσώπους. Ο εκλεκτός του πρωθυπουργού δεν υπήρξε παραπλανημένα εκλεκτός της χούντας, αλλά βασικό πανεπιστημιακό στέλεχός της με δράση.

Σε ντοκουμέντα από την εποχή της δικτατορίας, τα οποία είχε αποκαλύψει το Hot Doc, ο κ. Φιλιππακόπουλος εμφανιζόταν να στέλνει συγχαρητήριες επιστολές και τηλεγραφήματα προς τον «Σεβαστό πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως», όπως αποκαλούσε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Σε μια από αυτές τις επιστολές το 1969, όταν η Ελλάδα είχε αποπεμφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης εξαιτίας του Απριλιανού καθεστώτος, ο Ηλίας Φιλιππακόπουλος συνέχαιρε τον Παπαδόπουλο για τη μάχη του εναντίον των «βαρβάρων» της Ευρώπης, ενώ σε άλλη του επιστολή με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος, ευχόταν στον Παπαδόπουλο τα καλύτερα «για τον ίδιο και την Επανάσταση».

Στην πρώτη επιστολή ο Ηλίας Φιλιππακόπουλους ανάφερε: 

«Προς Την ΑΕ τον Πρόεδρον της Εθνικής Κυβερνήσεως κ. Γεώργιον Παπαδόπουλον

Σεβαστέ κύριε Πρόεδρε 
Πληροφορηθέντες την θαρραλέαν και αληθώς Πατριωτικήν στάσιν της Εθνικής Επαναστατικής Κυβερνήσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατεχόμεθα από ρίγη Εθνικής συγκινήσεως. Συναισθανόμενοι το χρέος μας έναντι της Μητρός Πατρίδος κάτω από την σκιάν της ενδόξου τριαχιλιετούς ιστορίας μας, δηλούμεν ότι είμεθα έτοιμοι να σας ακολουθήσωμεν εις πάντα αγώνα προς δόξαν της Φιλτάτης Πατρίδος. Εις την ψυχήν της Ελληνικής Νεότητος ενεγράφη με χρυσά γράμματα το όνομά σας. Συνεχίσατε να αντιτάσσεται “ΟΧΙ” εις τους Βαρβάρους βέβαιος ότι σας ακολουθεί όλος ο ηρωικός Λαός της Ελλάδος, αναφωνών ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Μετ εξαιρέτου σεβασμού

Ο Πρόεδρος

ΗΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ»

Στη δεύτερη επιστολή αναφορικά με την επέτειο του πραξικοπήματος έγραφε:

«Προς την ΑΕ τον Πρόεδρον της Εθνικής Κυβερνήσεως

Κύριε Πρόεδρε 
Προσδοκώντες την έλευσιν της αυγής της Δευτέρας 21ης Απριλίου 1969, Β' Επετείου της Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967, εκ μέρους των μελών του Συλλόγου Σπουδαστών Αγρονόμων Τοπογράφων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ευχόμεθα εις Υμάς και δι' Υμών εις όλους τους Πρωτεργάτας της Επαναστάσεως πλήρη ευόδωσιν των Σκοπών της Εθνικής Επαναστατικής Κυβερνήσεως εκφράζομεν την Βαθυτάτην Ευγνωμοσύνην μας δι' όσα μέχρι τούδε η Εθνική Επαναστατική Κυβένησις έπραξεν υπέρ της Σπουδαζούσης Νεολαίας και ημών των ιδίων παρέχομεν εις Υμάς την διαβεβίωσιν ότι και ημείς δια της προσωπικής μας προσπαθείας συμβάλοντες εις το Έργον Σας εν τω μέτρω των δυνατοτήτων μας, θα φανώμεν απόγονοι των Πατέρων μας, οι οποίοι αγωνισθέντες υπό την πεφωτισμένην ηγεσίαν Υμών εις τα Μακεδονικά Όρη έθεσαν τας Βάσεις δια μίαν Νέαν Ελλάδα θέτομεν το δυναμικόν των μελών του καθ' ημάς Συλλόγου εις την διάθεσιν σας, ίνα ευαρεστούμε- νος το χρησιμοποιήσητε εις παν Έργον το οποίον Υμείς ηθέλατε αποφασίσει, επί καλώ Φιλτάτης Ημών Πατρίδος».

Βίος και πολιτεία του Ηλία Φιλιππακόπουλου

Μετά τη μεταπολίτευση η δράση του Φιλιππακόπουλου χάθηκε μέσα στον χρόνο. Καμία διαδικασία αποχουντοποίησης δεν έγινε, και οι δίκες και η τιμωρία μέσα από διάφορα νομικά τερτίπια περιορίστηκαν σε μια ομάδα πρωτεργατών. Ο Φιλιππακόπουλος τη δεκαετία του '80 ήταν πια ένα στέλεχος της ΝΔ.

Παρότι ακούστηκαν πολλά για τη δράση του επί δικτατορίας, το 1988, εκπροσωπούσε συνδικαλιστικά τη ΝΔ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης. Σε μία απεργία ο Φιλιππακόπουλος εμφανίστηκε να υποστηρίζει την εργοδότρια εταιρία αντί των θέσεων του ΤΕΕ και των εργαζομένων. Ομόφωνα οι παρατάξεις των μηχανικών, μαζί και αυτή της ΝΔ, τον κατήγγειλαν. Ο Φιλιππακόπουλος εξαφανίστηκε από τα πολιτικά πράγματα, αλλά βρήκε θέση δίπλα στον τότε νεαρό βουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη. Από τη δεκαετία του '90 έγινε ο εξ απορρήτων του, η πολιτική του σκιά και, όπως έχουν πει πολλοί δημόσια, ο άνθρωπος πίσω από όλες τις αποφάσεις του.

«Κορώνα» στο κεφάλι του Κεφαλογιάννη

Το 2004 ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έγινε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Με έγγραφό του, που κοινοποιούσε στα γραφεία των υπουργών και των βουλευτών, ενημέρωνε πως «Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου είναι ο Ηλίας Φιλιππακόπουλος». Το έγγραφο είχε ημερομηνία 1 Απριλίου 2004 και έφερε την υπογραφή του υπουργού.

Ο Φιλιππακόπουλος εγκαθίσταται στο υπουργείο ως διευθυντής του Κεφαλογιάννη, λειτουργεί ως διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, αλλά δεν υπάρχει κανένας τέτοιος τυπικός διορισμός. Ο Φιλιππακόπουλος εμφανίζεται ως επιστημονικός σύμβουλος του βουλευτή Κεφαλογιάννη και πληρώνεται από την ελληνική Βουλή με «Μίσθωση Εργασίας Αορίστου Χρόνου». Αν ο Φιλιππακόπουλος είχε διοριστεί επίσημα διευθυντής του γραφείου του υπουργού, θα έπρεπε να μην εισπράττει τη σύνταξή του από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως τοπογράφος μηχανικός.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
periodista.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: