Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κέρδισε χθες, Κυριακή, με μεγάλη διαφορά την επανεκλογή του και χαιρέτισε τη νίκη του ως ένα θρίαμβο για τις σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις του που έχουν μειώσει τη φτώχεια και έχουν επεκτείνει σημαντικά το ρόλο του κράτους στην ανθούσα οικονομία.
Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αργούς ρυθμούς, αλλά ένα έξιτ πολ και μια ταχεία καταμέτρηση έδειξαν πως ο Μοράλες, επικρατεί των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας περίπου το 60% των ψήφων και κερδίζει εύκολα μια τρίτη θητεία στην προεδρία.
Ο Μοράλες, ο οποίος έγινε το 2006 ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας, θα μπορέσει τώρα να επεκτείνει τη σοσιαλιστική πολιτική του, στο πλαίσιο της οποίας έχει εθνικοποιήσει σημαντικές βιομηχανίες όπως αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να χρηματοδοτεί προγράμματα πρόνοιας και να κατασκευάζει δρόμους και σχολεία.

"Ήταν μια συζήτηση για δύο μοντέλα: εθνικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση. Η εθνικοποίηση κέρδισε με πάνω από 60%", δήλωσε ο Μοράλες απευθυνόμενος από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου σε χιλιάδες οπαδούς του που τον επευφημούσαν.
Εξέχον μέλος του συνασπισμού των σοσιαλιστών ηγετών στη Λατινική Αμερική που τάσσονται κατά των ΗΠΑ, ο Μοράλες αφιέρωσε τη νίκη του στον κομμουνιστή πρώην ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.
"Αυτή η νίκη είναι ένας θρίαμβος για τους αντιιμπεριαλιστές και τους αντιαποικιοκράτες", τόνισε ο Μοράλες.
Η γοητεία που ασκεί στο λαό και η συνετή εκ μέρους του διαχείριση των κεφαλαίων από το φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση προνοιακών προγραμμάτων, δρόμων και σχολείων έχουν χαρίσει στον 54χρονο Μοράλες ευρεία υποστήριξη σε μια χώρα που για καιρό μαστιζόταν από την πολιτική αστάθεια.
Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό πάνω από το προεδρικό μέγαρο --αποκαλείται το "Καμένο Μέγαρο" εξαιτίας των πολλών πραξικοπημάτων που έχουν γίνει στη Βολιβία-- ενώ οι οπαδοι του Μοράλες φώναζαν "Έβο, Έβο".
Ένα έξιτ πολ του ινστιτούτου Mori που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Unitel έδειξε πως ο Μοράλες κερδίζει το 61% των ψήφων. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, ο επιχειρηματίας Σάμιουελ Ντόρια Μεντίνα, συγκεντρώνει 24%.
Η ταχεία καταμέτρηση που ανακοινώθηκε από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ATB έδειξε πως ο Μοράλες κερδίζει το 60,5% των ψήφων.
Τόσο το έξιτ πολ όσο και η ταχεία καταμέτρηση έδειξαν επίσης πως το Κίνημα Προς τον Σοσιαλισμό του Μοράλες ενίσχυσε τις δυνάμεις του τόσο στην κάτω όσο και στην άνω βουλή του Κογκρέσου, πράγμα που σημαίνει πως ο πρόεδρος θα μπορέσει εύκολα να περάσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, εφόσον το επιλέξει.
Η νέα πενταετής προεδρική θητεία του Μοράλες θα λήξει τον Ιανουάριο του 2020. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2019.
Στη διάρκεια της προεδρίας του Μοράλες, το ποσοστό των Βολιβιανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μειώθηκε σε έναν στους πέντε, από περισσότερους από έναν στους τρεις που ήταν το 2006, σ' ένα πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.
aygi.gr