Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ στο όριο της αυτοδυναμίας

“ Από 8% έως 10,5% οι διαφορές στην εκτίμηση, που αντιστοιχούν σε 145 και 150 έδρες ”
Του Ανδρέα Πετρόπουλου
Στο όριο της αυτοδυναμίας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το τριήμερο της συζήτησης στη Βουλή και οι οποίες δείχνουν ότι το προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυμαίνεται από 5,9% έως 9,4% φθάνοντας με βάση την εκτίμηση ψήφου τις 145 και 150 έδρες αντίστοιχα. 
Ειδικότερα, όσον αφορά την εκλογική επιρροή, στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr., η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 10,5 μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φθάνει το 35,5%, έναντι 25% της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τη συγκεκριμένη εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει τις 150 έδρες έναντι 71 για τη Νέα Δημοκρατία...
Τρίτο είναι το Ποτάμι με 7,5%, στο 6,5% κυμαίνεται η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ, στο 6% είναι η εκλογική επιρροή της Χρυσής Αυγής, στο 5% του ΚΚΕ, στο 3% των ΑΝ.ΕΛΛ. και στο 1% της ΔΗΜ.ΑΡ.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου της ίδιας εταιρείας ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 9,4% καθώς φθάνει το 29,8% έναντι 20,4% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν το Ποτάμι με 5,7%, η Χ.Α. με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,7%, το ΚΚΕ με 3,8%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 2,3% το ΛΑΟΣ με 1,7% και η ΔΗΜ.ΑΡ. με 0,4%. Στην ίδια δημοσκόπηση, μοναδικό σημείο στο οποίο υπερέχει η Ν.Δ. είναι το ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου ο Αντ. Σαμαράς προηγείται με ποσοστό 40% έναντι 34% του Αλ. Τσίπρα. Το 25% απάντησε αυθόρμητα ότι κανένας από τους δύο δεν είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Τέλος, σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία ζήτησε η κυβέρνηση, το 65% θεωρεί ότι ήταν περιττή και εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς της κυβέρνησης, ενώ το 26% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία για να υπάρξει κλίμα σταθερότητας για την κυβέρνηση και τη χώρα. 
Στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της Μetron Analysis για λογαριασμό του ρ/σ "Παραπολιτικά 90,1", ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,7% και η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με 19,8%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ποτάμι με ποσοστό 6,9% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,3%,το ΚΚΕ με 4% και το ΠΑΣΟΚ 3,4%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μetron Analysis Στράτο Φαναρά "η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί και άνοδο στην εκτίμηση ψήφου, στην οποία κινείται πλέον 34,1%, ενώ η Ν.Δ. χάνει ελαφρώς από την εκτίμηση που κατέγραφε στις αρχές του Σεπτεμβρίου και κινείται στο 26,2%. Η διαφορά αυτή των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διπλές εκλογές του 2012 και καθιστά το σενάριο της αυτοδυναμίας του σε πιθανές εκλογές ακόμη πιο πιθανό, αφού, αν κατέγραφε σε κάλπη τη σημερινή εκτίμηση, θα αποσπούσε 145 έδρες".

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: