Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η μεγάλη έξοδος από το Μνημόνιο που απέτυχε

«Ξεχάστε, το» ήταν μέσες – άκρες η απάντηση του ΔΝΤ στο ελληνικό αίτημα για έξοδο από το Μνημόνιο που κοσμεί τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Στην επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου η κυβέρνηση ενθαρρύνεται ώστε «να υλοποιήσει αποφασιστικά βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σύμφωνα πάντα «με τις δεσμεύσεις του προγράμματος».
«Εφαρμόστε το Μνημόνιο» είναι ο τίτλος της Ελευθεροτυπίας που σημειώνει ότι το ΔΝΤ συζητά έξοδο αφού πρώτα ζητά υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα η εν λόγω «έξοδος» κοστίζει 25 δισ. ευρώ «καθώς τόσα θα πρέπει να βρει η χώρα από τις αγορές τα επόμενα χρόνια».
«Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις για απεμπλοκή από το ΔΝΤ, είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ναυτεμπορικής η οποία γράφει ότι η επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ζητά να ολοκληρωθούν μεταξύ άλλων το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

«Με άδεια χέρια Στουρνάρας, Χαρδούβελης» είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας που ερμηνεύει τη στάση της Κριστίν Λαγκάρντ ως «εφαρμόστε το πρόγραμμα και θα δούμε» ενώ σημειώνει ότι το αίτημα αποχώρησης του ΔΝΤ δεν διατυπώθηκε γραπτά. Την ίδια ώρα Τα Νέα γράφουν για ένα «πρώτο βήμα για έξοδο από το Μνημόνιο υπό τον τίτλο: «Στη σέντρα το ντέρμπι Λαγκάρντ και ελληνικής τρόικας». «Βήμα – βήμα» βλέπει να έρχεται το διαζύγιο με το ΔΝΤ, το Έθνος. Αντίστοιχο το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου που κάνει λόγο για «το πρώτο βήμα για την εποχή χωρίς ΔΝΤ και Μνημόνιο».

Ψαλίδι στις προσδοκίες για έξοδο από το Μνημόνιο βάζει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον τίτλο της Εφημερίδας των Συντακτών, που κάνει λόγο για συστάσεις της Λαγκάρντ στην ελληνική αντιπροσωπεία για τους κινδύνους που εγκυμονεί το μετέωρο βήμα στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Πρώτο θέμα στην εφημερίδα πάντως είναι ο «Κεφαλικός φόρος στα αεροδρόμια». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ τα περιφερειακά αεροδρόμια πωλούνται μετά προίκας στους υποψήφιους αγοραστές. Η «δήθεν ιδιωτικοποίηση» από το ΤΑΙΠΕΔ φέρνει κεφαλικό φόρο από 14,5 έως και 20 ευρώ ανά επιβάτη. Τα έσοδα από το «χαράτσι» αυτό τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των αεροδρομίων.
tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: