Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ανώμαλη προσγείωση στην Ουάσιγκτον

Μετά το Βερολίνο, το ΦΙΑΣΚΟ Νο 2 είναι γεγονός!
Σε προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση ότι έχει δεσμεύσεις και πρέπει να τις τηρήσει προχώρησαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στις συναντήσεις που είχαν στην Ουάσιγκτον με την ελληνική αντιπροσωπεία. Η επιδίωξη της κυβέρνησης Σαμαρά να δείξει ότι ξεφορτώνεται το ΔΝΤ σκοντάφτει στον προβληματισμό Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» το ΔΝΤ «προσγείωσε» την κυβερνητική πλευρά και εμφανίστηκε συγκρατημένο για τα πιθανά επόμενα βήματα.
Η συνάντηση στην έδρα του Ταμείου κράτησε περίπου 30 λεπτά και ο Γκίκας Χαρδούβελης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είχε σκοπό να θέσει την έξοδο από το μνημόνιο και την απεμπλοκή από το Ταμείο. Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, η χθεσινή συνάντηση δεν θεωρείτε «το τέλος του δρόμου», αλλά «εντάσσεται» στο πλαίσιο του προαναφερθέντος στόχου και «διαμόρφωσης του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας περιόδου στην Ελλάδα».

Στην επίσημη ενημέρωση, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας υποστήριξαν ότι υπήρξε «έναρξη των συζητήσεων για το θέμα της απεμπλοκής της Ελλάδας από το ΔΝΤ», αλλά αρνήθηκαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης περιορίστηκε σε μία δήλωση στις κάμερες χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις. «Είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το ΔΝΤ θα είναι αρωγός στην Ελληνική προσπάθεια και σε αυτό που πάμε να πετύχουμε» είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, έστειλε το μήνυμα, μιλώντας για «πιθανά» επόμενα βήματα, η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τους Έλληνες αξιωματούχους για τη «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας» και τους ενθάρρυνε, όπως τονίζει η εφημερίδα, για την αποφασιστική εφαρμογή των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις Λαγκάρντ και Τόμσεν στη σύνοδο του ΔΝΤ «το περιβάλλον των αγορών είναι εύθραυστο και χωρίς μία προληπτική στήριξη το ρίσκο είναι υψηλό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιδίωξη Σαμαρά ότι ξεφορτώνεται το ΔΝΤ «σκοντάφτει» στον προβληματισμό πολλών Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, που στη διάρκεια της συνόδου του Ταμείου εμφανίστηκαν «προβληματισμένοι και ανήσυχοι για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Πηγή: Ελευθεροτυπία
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: