Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Καλά ο Πρετεντέρης είσαι;

Του Γιώργου Πιέρρου
¨Βροντάει ο Όλυμπος¨ είναι ο τίτλος του σαφώς ειρωνικού άρθρου του Γιάννη Πρετεντέρη προς την αριστερά, με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα στα ¨Νέα¨. Κάνει λόγω για μια ιδιότυπη συμφωνία κατά των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών από τον ¨Ριζοσπάστη¨ και την ¨Αυγή¨. Στο σημείο αυτό αναρωτιέται κανείς γιατί ο κύριος Πρετεντέρης τόσο καιρό δεν έκανε καμία αναφορά για την ιδιότυπη συμφωνία του συνόλου του λεγόμενου ¨αστικού τύπου¨ για την επιτυχία των συνταγών λιτότητας που επέβαλαν τα διαρκή μνημόνια, την στιγμή που οι αριθμοί και όχι η ¨ανεύθυνη αριστερά¨ αποδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία τους, ενδεικτικά το 2011, το 30% του πληθυσμού στερήθηκε βασική υγειονομική περίθαλψη, το Α.Ε.Π. μειώθηκε κατά 6,9%, η ανεργία άγγιξε το 21% και στους νέους εκτοξεύτηκε στο 51% παρά τη διαρκή περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την εκποίηση του δημοσίου πλούτου.
   Κεντρικός άξονας του άρθρου είναι η ¨υπεύθυνη¨ επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος από τον ¨υπεύθυνο¨ κύριο Χρυσοχοϊδη και το συντηρητικό μπλόκ εξουσίας σε αγαστή σύμπνοια με την ακροδεξιά, το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά η αριστερά σταυρώνει τα χέρια και κλείνει τα μάτια κατά τον κύριο Πρετεντέρη, ο οποίος μπορεί σε ένα βαθμό να λέει ότι υπάρχει περίπτωση τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να μην αποτελούν ¨λύση¨ αλλά μια προσέγγιση, αλήθεια τι είδους; Και σε ποιόν αξιακό κώδικα επικρατούν προσεγγίσεις αποθήκευσης ανθρώπων;

Ξεχνά σκόπιμα λοιπόν πως η αριστερά έχει σαφώς διατρανώσει την αντίθεση της στην συνθήκη ¨Δουβλίνο 2¨ η οποία μετατρέπει την χώρα μας σε μια απέραντή αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, πόνου και δυστυχίας την ίδια συνθήκη που στήριξαν οι εκπρόσωποι του μνημονιακού μπλόκ εξουσίας. Ξεχνά πως για την πλειονότητα των μεταναστών η χώρα μας αποτελεί πέρασμα και όχι προορισμό όμως εγκλωβίζονται εξαιτίας της συνθήκης εδώ. Ξεχνά πως η αριστερά έχει κάνει σαφές πως το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και σε αυτήν την βάση πρέπει και μπορεί να επιλυθεί με όρους ανθρωπιστικούς και όχι τακτικές που καθιστούν τους μετανάστες τους ¨Εβραίους¨ του 21ου αιώνα, εξιλαστήριο θύμα όλων των κοινωνικών ανισοτήτων που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα, οι ιμπεριαλιστικές διαθέσεις του και η σκληρή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση του. Ξεχνά πως εντελώς τυχαία την στιγμή που η κοινωνία καταρρέει και το υπάρχον πολιτικό σύστημα σε συνδυασμό με την μνημονιακή λαίλαπα δεν μπορούν να στηριχθούν πλέον με κανένα τρόπο, εκείνο επιλέγει να μετακινήσει το οπτικό πεδίο της κοινωνίας στο μεταναστευτικό διεγείροντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά που εξαιτίας της κρίσης βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμα.  Ξεχνά πως ακόμα και από την καθαρά οικονομική οπτική του ζητήματος χωρίς στοιχειώδη ανθρωπιστική αντίληψη τα έσοδα που αποφέρουν οι πράσινες κάρτες των μεταναστών ανέρχονται στα 50 εκ ευρώ ενώ του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τις παροιμιώδεις φοροαπαλλαγές σε μόλις12 εκ. ευρώ. Ξεχνά ποια φτηνά εργατικά χέρια ήταν εκείνα που συνέβαλλαν στην ένταξη της χώρας στην Ο.Ν.Ε. Ξεχνά ποιοι ανέλαβαν το χτίσιμο των Ολυμπιακών έργων που τώρα βρίσκονται στο έλεος της φθοράς των μεγάλων εθνικών οραμάτων που πάντα καταντούν σε τραγέλαφους, και μάλιστα το πλήρωσαν με βαρύ φόρο αίματος.
  Είναι σαφές πως ο κύριος Πρετεντέρης γνωρίζει, αλλά η μνήμη του επιμένει να λειτουργεί επιλεκτικά, τώρα καταλαβαίνω γιατί η διπλανή παρέα πιτσιρικάδων στην καφετέρια θέλοντας να εκφράσει την ειρωνεία της στην συκοφαντία ενός καθηγητή τους που έκανε λόγω για μπαχαλάκηδες και καταλήψιες μαθητές αποβλήθηκε γιατί τόλμησε να ρωτήσει τον καθηγητή της ¨καλά ο Πρετεντέρης είσαι;¨ Για όσους διατηρούμε λοιπόν την κοινωνική ευαισθησία μας, για όσους είμαστε περήφανοι που παραμένουμε ανεύθυνοι απέναντι στους εκάστοτε Πρετεντέρηδες αρκεί η φράση της Ιωάννας Καρυστιάνη και της Μάρως Δούκα όταν ρωτήθηκαν  για το μεταναστευτικό: ¨Χάσαμε πολλά, ας μην χάσουμε και την ανθρωπιά μας, θα είναι η μέγιστη ταπείνωση και ήττα¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια: