Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Βουλή δέκα κομμάτων και πολίτες βυθισμένοι στην απαισιοδοξία

Δέκα κόμματα στη Βουλή δείχνουν τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα. Οι πολίτες επιθυμούν συνασπισμό κομμάτων εκτός ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
Βουλή δέκα κομμάτων με την είσοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των Οικολόγων - Πράσινων, της Χρυσής Αυγής και της Δημοκρατικής Συμμαχίας δείχνουν τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα.
Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews, οδηγεί την εκλογική κούρσα με 20,3%, ανεβάζοντας το ποσοστό της κατά 1,3 μονάδες, ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει επιτύχει να αυξήσει το ποσοστό του στο 12,1% από 8,2%.
Ακολουθούν ΚΚΕ με 8,6%, ΣΥΡΙΖΑ με 7,9%, ΔΗΜΑΡ με 7,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, Οικολόγοι Πράσινοι με 3%, Χρυσή Αυγή με 2,6%, ΛΑΟΣ με 2,5% και ΔΗΣΥ με 2,5%.
Εντυπωσιακό το ποσοστό του 67,1% για την επιλογή "κανένα" στην ερώτηση ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου.
Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 17,1% έναντι 10,5% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.
Η απαισιοδοξία έχει κυριεύσει το σύνολο των πολιτών, με το 93,1% να δηλώνει πως τα πράγματα πάνε άσχημα στην Ελλάδα έναντι 1% που απαντά καλά και ενός ποσοστού 5,8% που απαντά ούτε καλά ούτε άσχημα.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος φαίνεται πως έχει πέσει αρκετά, καταγράφοντας μείωση της τάξεως των 10,5 μονάδων, ενώ η βεβαιότητα για νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενισχύεται (παράσταση νίκης).

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να συσπειρώνεται σε ποσοστό 32%, έναντι 23,3% που ήταν τον Φεβρουάριο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά συσπείρωσης της Ν.Δ. είναι 61,5% τώρα και 58,1% τον Φεβρουάριο.

Αξιοσημείωτη είναι η δημοσκοπική φθορά τόσο της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, η οποία, από τη δεύτερη θέση που ήταν τον Φεβρουάριο, πέφτει στην πέμπτη, αλλά και του ΛΑΟΣ που εμφανίζεται να δίνει μάχη για να μπει στη Βουλή, όπως και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Σε ποσοστό 68% οι πολίτες ζητούν συνεργασίες σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία, με το 55% των ψηφοφόρων να συντάσσεται με αυτή την άποψη ενώ το 38,6% των ψηφοφόρων της επιθυμούν μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Σε περίπτωση που μετά τις εκλογές οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας, το 7,8% ζητά συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας τη στιγμή που το 39,8% δηλώνει ότι θα προτιμούσε άλλα κόμματα εκτός των δύο μεγάλων.

Το 21,3% ζητά συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων, ενώ το 11,1% προκρίνει τη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με άλλο κόμμα πλην του ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση για το ποιος θα θέλατε να ηγηθεί μιας τέτοιας κυβέρνησης συνεργασίας, το 33,5% επιθυμεί πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής πλην Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου.

Το 21,7% θεωρεί πως σε μία κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ηγηθεί ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό κυβέρνησης συνεργασίας επιθυμεί το 15,4% και το 9% τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ρίχνουν μνημονιακές ευθύνες σε Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου

Το 68,8% των πολιτών θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να αποχωρήσει από την πολιτική, με το 11,3% των πολιτών (19,1% ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ) να επιθυμεί να παραμείνει βουλευτής.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, το 50,1% αντιμετωπίζει την εκλογή του ως θετική εξέλιξη έναντι του 40% που την αξιολογεί αρνητικά.

Οι ψηφοφόροι βέβαια του ΠΑΣΟΚ θεωρούν σε υψηλότερο ποσοστό (69,7%) την εκλογή του ως θετική εξέλιξη, με το 48,1% των πολιτών και το 66,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να εκτιμούν ότι θα μπορέσει να διατηρήσει την ενότητα του κινήματος.

Να σημειωθεί πως σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 79,4%, ζητεί τον καταλογισμό ευθυνών για την προσφυγή στην τριμερή, αξιολογώντας ως βασικούς υπαίτιους τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (σε ποσοστό 63,1%) και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σε ποσοστό 46,7%.

Συνυπεύθυνους θεωρεί το 23,6% των ερωτηθέντων όλους όσοι διαχειρίστηκαν την οικονομική πολιτική, ενώ ευθύνες καταλογίζουν και στους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή (22,1%) και Κώστα Σημίτη (ποσοστό 11,2%).

Το δίδυμο Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου θεωρείται υπεύθυνο για το Μνημόνιο σε ποσοστό 59,5% και 50,6%, αντίστοιχα, από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστά που κυμαίνονται από 49,2% μέχρι 70,9% από τους ψηφοφόρους της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: