Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Γενική απεργία στην Ισπανία


Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει σήμερα στην Ισπανία κατά της ύφεσης και της λιτότητας. 
Γενική 24ωρη απεργία πραγματοποιείται σήμερα στην Ισπανία κατά των εργατικών μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής της λιτότητας, με τους απεργούς να συγκεντρώνονται μπροστά σε επιχειρήσεις και τις συγκοινωνίες να υπολειτουργούν.
Κρατώντας κόκκινες σημαίες και πανό που γράφουν "Γενική απεργία" και "Όχι στην εργατική μεταρρύθμιση", ομάδες συνδικαλιστών έχουν ήδη κατέβει στους δρόμους και άλλοι έχουν πάρει θέσεις στις εισόδους επιχειρήσεων, στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης και στους βασικούς σταθμούς των μέσων μαζικής κυκλοφορίας.
Την ίδια ώρα που τα συνδικάτα τόνιζαν "την τεράστια επιτυχία" της απεργίας, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωνε πως 33 άνθρωποι συνελήφθησαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε επεισόδια.

Η σημερινή γενική απεργία, που γίνεται μετά την έκκληση των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων-Comisiones Obreras (CCOO) και UGT-είναι η έκτη από την θέσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών το 1077. Η προηγούμενη γενική απεργία πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2010.
Περίπου εκατό διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα. Επειτα από συμφωνία ανάμεσα στα συνδικάτα και στις αρχές, οι κρατικές συγκοινωνίες θα διασφαλίσουν την ελάχιστη εξυπηρέτηση των επιβατών. Για παράδειγμα, στη Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί το 30% των δρομολογίων των λεωφορείων και του μετρό.
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε στις 11 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και ήδη ισχύουν με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, που έχει φτάσει το 22,85%.
Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει την κατάργηση 630.000 εργασίας μέσα στο 2012 με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει το 24,3% στο τέλος της χρονιάς.
Για την κυβέρνηση Ραχόι, που βρίσκεται στην εξουσία μόλις εκατό ημέρες, η σημερινή γενική απεργία πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, όταν το υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή τον προϋπολογισμό για την χρονιά αυτή και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους από 8,51% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011 σε 5,3% το 2012.
news247.

Δεν υπάρχουν σχόλια: