Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Εθνικό Συμβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Τι είναι τα πολεμικά αρχεία που χάνονται και δεν βρίσκονται;

Την οργισμένη αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα προκάλεσε η επίσημη παραδοχή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι έχει εξαφανιστεί κάθε στοιχείο από το υπουργείο Οικονομικών και από την Τράπεζα της Ελλάδας που να τεκμηριώνει τις καταστροφές που προκάλεσε η γερμανική κατοχή στη χώρα! Ταυτόχρονα ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας για το πελώριο εθνικό σκάνδαλο, όπως το χαρακτήρισε.
"Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ' όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο", είπε στους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

"Πρόκειται για τεράστιο εθνικό σκάνδαλο και πρέπει να απαιτηθούν ποινικές ευθύνες" τονίζει στην ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο και υπογραμμίζει: "Τι είναι αυτό το 'κάποτε υπήρχε ένα αρχείο κι ένα τμήμα που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις';;; Τι είναι δηλαδή τα πολεμικά αρχεία και τα αρχεία της καταστροφής μιας ολόκληρης χώρας που χάνονται και δεν βρίσκονται; Λογαριασμοί της ΔΕΗ ή αναμνηστικές φωτογραφίες; Καλύτερα να μας πούν ότι ζητήθηκαν από τη Γερμανία εκβιαστικά και τα δώσαμε...".
Την αγανάκτηση του Εθνικού Συμβουλίου προκάλεσε επίσης και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Στ. Δήμα σύμφωνα με την οποία "για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας χρειάζεται περαιτέρω μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση". Και κατέληξε: "Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει".
Ποιων στοιχείων; αναρωτιέται το Εθνικό Συμβούλιο. Αυτών που εξαφανίστηκαν; Πώς θα τις διεκδικήσει; Με τα εξαφανισμένα αρχεία τόσο των γερμανικών καταστροφών όσο και της επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν;
Το Εθνικό Συμβούλιο επίσης υπενθυμίζει ότι όταν ο Μανώλης Γλέζος είχε ζητήσει από τον τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο αντίγραφο από το αρχείο, ο κ. Παπαδήμος δεν αρνήθηκε την ύπαρξή του, αλλά απάντησε ότι "χρειάζομαι την έγκριση της κυβέρνησης για να σας το δώσω"! Τώρα που είναι πρωθυπουργός, τι έχει να πει;
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το πιο φοβερό είναι ότι σήμερα βρισκόντουσαν σε κοινή συνεδρίαση και οι τρεις κάτοχοι των αρχείων: υπουργείο Εξωτερικών, Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας. Και δεν κάλεσαν, όπως είχαν υποσχεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, ούτε τον Μανώλη Γλέζο ούτε τους αρμόδιους καθηγητές που είχαν αναλύσει όλο το ιστορικό των οφειλών της Γερμανίας στην προηγούμενη συνεδρίαση. Πρόθεση ή αμέλεια; καταδικαστέα και τα δύο. Λοιπόν, θα ψάξουμε εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις να βρούμε τα εξαφανισμένα αρχεία. Κάπου θα είναι. Ασφαλώς σε κάποια εφτασφάλιστα ελληνικά ή γερμανικά ντουλάπια. Μπορεί να είναι πεταμένα και στα σκουπίδια κάποιας χωματερής. Όλα είναι πιθανά...".
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: