Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αποκάλυψη: Δομημένη κερδοσκοπία εις βάρος των ταμείων

Του Χρήστου Ιωάννου από το ΜΟΝΟ #5 
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι δίκες των περίφημων δομημένων ομολόγων και η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ερευνά τη διόγκωση του ελλείμματος της χώρας το έτος 2009, στην οποία κατέθεσε και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, το ΜΟΝΟ φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφα, τα οποία δείχνουν ότι ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ και πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, διέθεσε δομημένα ομόλογα στα ασφαλιστικά ταμεία με υπερκέρδη (ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου ήταν γενικός διευθυντής της διεύθυνσης διαχείρισης διαθεσίμων και χρηματαγοράς της Εθνικής Τράπεζας την επίμαχη περίοδο 2005-2007, ενώ το 2010 διορίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη θέση του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ).
Τα έγγραφα αυτά είναι του 2007 και συντάχθηκαν με αφορμή την διερεύνηση του σκανδάλου των ομολόγων από τις ανακριτικές αρχές. Οι ανακριτές ζήτησαν από την Εθνική Τράπεζα τις συναλλαγές που είχε κάνει με αντικείμενο δομημένα ομόλογα και έλαβαν απαντητική επιστολή την οποία υπογράφουν τα αρμόδια στελέχη της τράπεζας, οι κ.κ. Πέτρος Χριστοδούλου και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Στο έγγραφο αυτό αποκαλύπτεται ότι η Εθνική Τράπεζα πούλησε δομημένο ομόλογο στη θυγατρική της Εθνική Ασφαλιστική με τιμή 97,5% και την ίδια ημέρα πούλησε το ίδιο ομόλογο στα ασφαλιστικά ταμεία πολύ ακριβότερα στο 100%, δηλαδή 2,5% ποσοστιαίες μονάδες ακριβότερα.

Στη ίδια επιστολή οι συντάκτες της επισημαίνουν προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή ότι «η τράπεζα δεν έχει κάνει άλλη συναλλαγή εκτός των προαναφερθεισών σε κανένα άλλο Δομημένο Ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, ούτε έχει διαμεσολαβήσει σε πωλήσεις προς άλλα ασφαλιστικά ταμεία».Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.
Οι τραπεζίτες απέφυγαν να δώσουν όλα τα στοιχεία στους ανακριτές. Αυτό το αντελήφθησαν οι ανακριτές και έκαναν δεύτερο αίτημα, ζητώντας τα πλήρη στοιχεία. Ακολούθησε δεύτερη επιστολή με συμπληρωματικές συναλλαγές στην οποία εμπεριέχεται και η αποκάλυψη ότι η Εθνική πούλησε την ίδια ημέρα στα ταμεία το δομημένο ομόλογο αποκομίζοντας ασυνήθιστα υψηλό κέρδος 5,45%. Στη συνέχεια, ο ειδικός εφέτης ανακριτής κάλεσε τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας να καταθέσουν ενόρκως (κατάθεση έδωσε ο Λ. Φραγκιαδάκης). Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες δεν θεωρήθηκαν ούτε ηθικά, ούτε ποινικά κολάσιμες. Και ο κ. Χριστοδούλου διορίστηκε στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ στον ΟΔΔΗΧ.
monopress

Δεν υπάρχουν σχόλια: