Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

«Κατηγορούμενη» ...η Ρέιτσελ Κόρι σύμφωνα με το ισραηλινό δικαστήριο της Χάιφα

H οικογένεια της Ρέιτσελ Κόρι περιμένει την ετημηγορία
Σύμφωνα με την εσωτερική ισραηλινή στρατιωτική έρευνα , ο οδηγός της μπουλντόζας που συνέθλιψε μέχρι θανάτου την Ρέιτσελ Κόρι, τον Μάρτιο του 2003, δεν είχε καμία ευθύνη.
Χάιφα, Τρίτη 28 του Αυγούστου 2012
Απορρίπτοντας την αστική αγωγή που είχε ασκήσει η οικογένεια της Ρέιτσελ Κόρι, ο δικαστής αποφάνθηκε πως ο θάνατος της φιλο-παλαιστίνιας ακτιβίστριας δεν προκλήθηκε από την αμέλεια του ισραηλινού κράτους ή του στρατού.
Ο θάνατος της Κόρι ήταν ένα ατύχημα για το οποίο το κράτος του Ισραήλ δεν ήταν υπεύθυνο, είπε ο δικαστής στο περιφερειακό δικαστήριο Χάιφα.
Σύμφωνα με την εσωτερική ισραηλινή στρατιωτική έρευνα , ο οδηγός της μπουλντόζας που συνέθλιψε μέχρι θανάτου την Ρείτσελ Κόρι, τον Μάρτιο του 2003, δεν είχε καμία ευθύνη. Ο δικαστής είπε ότι ο οδηγός δεν είχε δει τη νεαρή Αμερικανίδα ακτιβίστρια.
Η Κόρι, θα μπορούσε να έχει σωθεί αν έβγαινε έξω από τη ζώνη κινδύνου, όπως κάθε λογικός άνθρωπος θα είχε κάνει, είπε ο δικαστής Οντέτ Γκέρσον. Έκρινε επίσης ότι ...
δεν πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση και η οικογένεια δεν θα πρέπει να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης.
Η αγωγή, που κατατέθηκε από τους γονείς της Corrie, Cindy και Craig, από την Ολυμπία της Ουάσιγκτον, κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωσε τη Ρέιτσελ, είτε παράνομα ή εκ προθέσεως ή από βαριά αμέλεια.
Η κόρη τους σκοτώθηκε στις 16 Μαρτίου 2003, όταν συνεθλίβη κάτω από μια ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα, ενώ προσπαθούσε να εμποδίσει την κατεδάφιση ενός παλαιστινιακού σπιτιού στη Ράφα, στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

Εκείνη την εποχή – την εποχή της δεύτερης Ιντιφάντα, ή εξέγερσης των Παλαιστινίων – οι κατεδαφίσεις σπιτιών από τις ισραηλινές δυνάμεις ήταν συχνές και μέρος ενός συνεχώς αυξανόμενου κύκλου βίας. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις είπαν είπε ότι τα σπίτια, που ήταν στοχευμένα για κατεδάφιση με μπουλντόζες ή βομβαρδισμούς, έκρυβαν μαχητές ή όπλα που έφθαναν μέσω των σηράγγων κάτω από τα σύνορα.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν δηλώσει ότι οι κατεδαφίσεις αποτελούσαν συλλογική τιμωρία. Από το 2000-04 ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε περίπου 1.700 σπίτια στη Ράφα, αφήνοντας περίπου 17.000 ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem. 
Η Ρέιτσελ Κόρι, ήταν σε μια ομάδα περίπου οκτώ διεθνών ακτιβιστών που ενεργούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κατεδαφίσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν από αυτόπτες μάρτυρες και σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στο δικαστήριο, η Ρέιτσελ είχε ανέβει σε ένα ανάχωμα, στη διαδρομή της μπουλντόζας Caterpillar. «Στεκόταν στην κορυφή ενός αναχώματος», είπε ο ακτιβιστής και αυτόπτης μάρτυρας Richard Purssell, από το Brighton, «Ο οδηγός δεν μπορεί να μη την είχε δει. Όταν η λεπίδα χτύπησε το σωρό από χώμα η Rachel υποχώρησε κάτω από το σωρό και φάνηκε σαν να πιάστηκε το πόδι της. Ο οδηγός δεν επιβράδυνε, αντιθέτως έτρεξε κατά πάνω της.» 
Την ημέρα μετά το θάνατο της Κόρι, ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υποσχέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι το Ισραήλ θα διεξάγει μια «πλήρη, αξιόπιστη και διαφανή» έρευνα για το περιστατικό. Μέσα σε ένα μήνα ο Ισραηλινός Στρατός είχε ολοκληρώσει μια εσωτερική έρευνα υπό την ηγεσία του επικεφαλής του προσωπικού. 
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του δεν ήταν υπεύθυνες, ότι ο οδηγός της μπουλντόζας δεν είχε δει την ακτιβίστρια, ότι δεν θα υπάρξει απόδοση κατηγοριών και ότι η υπόθεση έχει κλείσει. «Η Ρέιτσελ Κόρι δεν χτυπήθε από ένα μηχάνημα που έτρεξε πάνω της αλλά μάλλον από ένα σκληρό αντικείμενο, πιθανότατα μια πλάκα από σκυρόδεμα το οποίο μετακινήθηκε ή γλίστρησε όταν μετακινήθηκε το ανάχωμα πάνω στο οποίο στεκόταν», ανέφερε.
Η Κόρι και οι άλλοι ακτιβιστές του ISM (Διεθνές Κίνημα Αλληληγγλυης) είχαν κατηγορηθεί από τους ερευνητές για «παράνομη, ανεύθυνη και επικίνδυνη» συμπεριφορά.
Η οικογένεια της Κόρι κατέθεσε αστική αγωγή εναντίον του κράτους του Ισραήλ ως την «απολύτως έσχατη λύση». Η υπόθεση ξεκίνησε στο περιφερειακό δικαστήριο της Χάιφα, τον Μάρτιο του 2010.
Ανάμεσα σε αυτούς που κατέθεσαν ήταν και ο οδηγός της μπουλντόζας, ο οποίος κατέθεσε ανώνυμα πίσω από μια οθόνη για «λόγους ασφαλείας». Έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η πρώτη φορά που είδε την ακτιβίστρια ήταν όταν είχε ήδη πεθάνει: «Δεν την είχα δει μέχρι τη στιγμή που είδα ανθρώπους να τραβάνε το σώμα της κάτω από τη γη.».
Η πρώτη δήλωση του Εισαγγελέα Χουσεΐν Χουσεΐν Αμπού για την ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία της Ρέιτσελ Κόρι
Χάιφα, Ισραήλ – 28 Αυγούστου 2012
“Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, αυτή η ετυμηγορία είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ατιμωρησίας που έχει επικρατήσει επί της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης. Η Ρέιτσελ Κόρι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μη-βίαιης διαμαρτυρίας στις κατεδαφίσεις σπιτιών και την αδικία στη Γάζα, και σήμερα, αυτό το δικαστήριο έβαλε τη σφραγίδα της έγκρισης στις ελλιπείς και παράνομες πρακτικές που απέτυχαν να προστατεύσουν τη ζωή των αμάχων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ετυμηγορία κατηγορεί το θύμα, με βάση διαστρεβλωμένα γεγονότα και θα μπορούσε να έχει γραφτεί απευθείας από τους δικηγόρους του κράτους.

Γνωρίζαμε από την αρχή ότι είχαμε μια δύσκολη μάχη για να πάρουμε ειλικρινείς απαντήσεις και δικαιοσύνη, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η ετυμηγορία διαστρεβλώνει τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, και έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με την άρνησή της να αποδώσει δικαιοσύνη στην δολοφονία της Rachel Corrie, η ετυμηγορία αποδεικνύει τη συστηματική αποτυχία να κρατήσει τον ισραηλινό στρατό υπόλογο στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στήριξαν την οικογένεια και τη νομική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών, των ΜΚΟ, των νομικών παρατηρητών, των αξιωματούχων της Αμερικανικής πρεσβείας, των διερμηνέων, των δημοσιογράφων που κάλυψαν τη δίκη, και ανυπομονούμε να σας μιλήσουμε στη συνέντευξη Τύπου.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε πλάνα από τη δολοφονία της Rachel από τις Ισραηλινές Δυνάμεις:

Πραγματική μετάδοση από το πιλοτήριο του οδηγού της μπουλντόζας D-9 προς τον πύργο ελέγχου.
Ο οδηγός λέει, «χτύπησα ένα αντικείμενο” και “νομίζω ότι η (μπουλντόζα) D-9 χτύπησε ένα αντικείμενο και είναι σε σοβαρή κατάσταση.” Και τον ρωτάνε : “Την είδες;” και απαντά “Ναι, την είδα, νομίζω ότι είναι νεκρή.”




















filistina

Δεν υπάρχουν σχόλια: