Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Τα ΜΑΤ μπλόκαραν την πορεία των απορριμματοφόρων

Eνταση επικράτησε το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ διέκοψαν την πορεία απορριμματοφόρων προς την Ομόνοια. Ακολούθησε ένταση και χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών.
H ένταση ξεκίνησε με την έναρξη της πορείας όταν οι διαδηλωτές κινήθηκαν ανάποδα στην οδό Πειραιώς με τα απορριμματοφόρα, με σκοπό να ξεφύγουν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου οι διαδηλωτές βρέθηκαν μπροστά στις δυνάμεις της αστυνομίας, που σταμάτησαν την κίνηση των οχημάτων.
Τα ΜΑΤ έκλεισαν τα στενά γύρω από την Ομόνοια προκειμένου να μην γίνει η πορεία των απορριμματοφόρων προς το υπουργείο Εσωτερικών και «μπλοκάρουν» οι δρόμοι. Τελικά οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ άφησαν τα απορριμματοφόρα, συνεχίζοντας την πορεία τους πεζοί. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν και δήμαρχοι της Αττικής.

Ένταση στην πλ. Καραϊσκάκη από fon1972

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητώντας την ενίσχυση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ.
Η συγκέντρωση και η πορεία στο κέντρο της Αθήνας εντάσσονται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των δήμων της Αττικής για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ, αλλά και εν όψει της προωθούμενης περικοπής κατά 50% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι δήμοι της Αττικής θα παραμείνουν κλειστοί. Το δ.σ. της ΚΕΔΕ συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αποφάσισε τις μορφές των κινητοποιήσεων των δημάρχων, τουλάχιστον της Αττικής. Ειδικότερα, αποφασίστηκε το διήμερο κλείσιμο των δήμων της Αττικής στις 29 και 30 Αυγούστου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και την κάθοδο των απορριμματοφόρων οχημάτων στη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κατοίκων.

Στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, τη Πέμπτη 30 Αυγούστου, θα προταθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΠΕΔΑ, οι δήμοι Αττικής διεκδικούν:
Τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για διατήρηση των ΚΑΠ τουλάχιστον στα 2,7 δισ. για το 2012. Όχι στις αιφνιδιαστικές και εξοντωτικές για την Αυτοδιοίκηση πρόσφατες μειώσεις που διαμορφώνουν τη μηνιαία δόση των ΚΑΠ σε επίπεδα κάτω από τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα οι Δήμοι να οδηγούνται στο κλείσιμο.
Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.
Χρηματοδότηση των απαραίτητων αναπτυξιακών έργων από το ΕΣΠΑ, μετά και την συρρίκνωση μέχρι σημείου ουσιαστικής κατάργησης της ΣΑΤΑ .
Υπεράσπιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και λειτουργιών από τον ευτελισμό και την απαξίωση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι δήμοι της Αττικής ζητούν την ενεργητική συμπαράσταση των πολιτών, καθώς «το κόστος από την αδυναμία λειτουργίας των δήμων στην οποία οδηγούμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης θα πληρώσουν οι πολίτες της Αττικής, που θα στερηθούν λειτουργίες κοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες απαραίτητες για την καθημερινή εξυπηρέτησή τους και ποιότητα της ζωής τους».
Κινητοποιήσεις ξεκινούν και οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της περιφερειακής ένωσης των δήμων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Ειδικότερα αποφασίσθηκε να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, στις 30 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: