Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

«Μη βιώσιμο» για ...την κυβέρνηση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Β.Π. Eρώτημα ..Οταν χρηματοδοτούσε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα ήταν βιώσιμο;;
«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε στη Βουλή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με βάση την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι του ΤΤ.
Κατά τη συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων αυξάνει το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 10 δισ. σε 50, ο κ. Στουρνάρας έδωσε την δυνατότητα για μεγαλύτερη καθυστέρηση στην δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων των τραπεζών (τέσσερις μήνες έναντι τριών της αρχικής πρόβλεψης) με σχετική υπουργική απόφαση.
Ωστόσο σε σχέση με το οικονομικό έτος 2011, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι όλες οι τράπεζες κατέθεσαν με παράταση τις εκθέσεις τους τον Απρίλιο εκτός της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε κατά του Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως συνειδητά απαξιώνει με τις δηλώσεις του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με αναμενόμενες συνέπειες την κατάρρευση της μετοχής του και την έξοδό του από το Χρηματιστήριο.
Ο βουλευτής ισχυρίστηκε επίσης ότι σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτσου, όλες οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν λάβει παράταση κατάθεσης των εκθέσεών τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου - κάτι που διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών - και πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν επανακεφαλαιοποιείται, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί με τις ίδιες «χαριστικές» διαδικασίες, υπό τις οποίες δόθηκε η Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς.

«Αφού κουρέψατε τα ομόλογα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θέλετε να δημοσιοποιήσετε την αρνητική του θέση; Γιατί το κάνετε αυτό;» ρώτησε τον υπουργό ο Π. Λαφαζάνης. «Εσείς στην αναδιατύπωσή σας λέτε πως ο υπουργός μπορεί να παρατείνει την δημοσίευση των εκθέσεων και το κάνετε μονάχα για τις ιδιωτικές τράπεζες», πρόσθεσε.

«Δεν υποχρεώνουμε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Έχει λάβει τέσσερις παρατάσεις και απλώς δεν του δίνουμε πέμπτη, καθώς αυτό θα ήταν πράξη αδιαφάνειας», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: