Σε πλήρη ταύτιση με τον Αντ. Σαμαρά εξελίσσεται η συνεργασία του Ευ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ μαζί του, την ώρα που, στον αντίποδα, η ηγεσία της Χ. Τρικούπη προσπαθεί να επιτύχει "επανεκκίνηση" του κόμματος, αρχής γενομένης από τις εκδηλώσεις για την 3η Σεπτέμβρη, που θα του επιτρέψει να εξαντλήσει τα όρια για μια δημοσκοπική ανάκαμψη.
Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου μετέφεραν χθες κλίμα καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο αρχηγών, αναφέροντας ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται σε "διαρκή επαφή" με τον πρωθυπουργό για την επίλυση των τρεχόντων πολιτικών ζητημάτων -όπως και για τους πλειστηριασμούς-, καθώς επίσης και για την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της δικομματικής κυβέρνησης, "η οποία προχωράει". Μάλιστα, ανέφεραν ότι "με βάση αυτή θα δουλέψει η κυβέρνηση για όλο το επόμενο διάστημα μέχρι την εξάντληση της τετραετίας".

Το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να "βλέπει" εξάντληση της τετραετίας στη συνεργασία με τη Ν.Δ., συνδέει αυτή την προοπτική με την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας: "Η πολιτική και η κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα και η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου στην βάση συγκεκριμένων στόχων, είναι η κύρια προϋπόθεση για την επιτυχία των εθνικών μας στόχων και την διασφάλιση του μέλλοντος για τους Έλληνες πολίτες". Ωστόσο, καθώς το κείμενο αυτό -αν και θα είναι "πιο ρεαλιστκό από το πρώτο"- δεν αναμένεται να περιλαμβάνει "κόκκινες γραμμές" πέρα από τις οποίες θα μπορούσε να επέλθει η διάλυση της κυβέρνησης, θα αποτελεί απλώς τον τρόπο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να "νομιμοποιήσει" με μερικούς μήνες καθυστέρηση αυτή τη συνεργασία με τη Ν.Δ. και τον Αντ. Σαμαρά.
Αν και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλουν δημόσια ότι η προγραμματική συμφωνία θα είναι πιο ρεαλιστική σε αντίθεση με την πρώτη που δεν ήταν και "συνεπώς γι' αυτό ξεχειλώθηκε", χτες πηγές της Χ. Τρικούπη εμφανίζονταν υπέρ του δέοντος αισιόδοξες για τις προοπτικές που θα ανοίγει αυτό το κείμενο, υποστηρίζοντας ότι "θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση και την σταθερή πορεία της στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη, να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας". Ακόμα έλεγαν ότι "θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων, και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα για τις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο".
Παράλληλα, σε θριαμβολογικό ύφος για το θέμα των πλειστηριασμών που μετατίθεται... μόνο σε επίπεδο συζήτησης και όχι επί της ουσίας, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφεραν ότι ο Αντ. Σαμαράς με τον Ευ. Βενιζέλο έχουν συζητήσει όλα τα κρίσιμα θέματα "και έδωσαν λύση στο μείζον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον κίνδυνο των πλειστηριασμών για τους δανειολήπτες εκείνους που λόγω της κρίσης δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους".
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί ότι το διήμερο συνέδριο για την 3η Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει "μείζον γεγονός", ότι "θα αναδειχθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες και πολιτικές της δημοκρατικής παράταξης" και ότι η παρουσία των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου και ενδεχομένως κι άλλων ιστορικών στελεχών που έχουν αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα στείλουν σήμα "ενότητας".
Λιονάκης Νίκος
ΑΥΓΗ