Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η Χρυσή Αυγή τρώει πόρτα

Οι δράσεις της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα ένα μπαράζ ηχηρών απορρίψεων. Τα κοινωνικά αντανακλαστικά από τη γιορτή μίσους στην Καλαμάτα έως τη δωρεά στην οργάνωση Αρκτούρος λειτουργούν ως ενισχυτικό στοιχείο στην ευρύτερη, θεσμική πλέον, αντιμετώπιση του φαινομένου της ακροδεξιάς. Ν.Μαραντζίδης: Ας σταματήσουμε την προσφορά στη ζήτηση για Χρυσή Αυγή.
Η Χρυσή Αυγή προαναγγέλλει «συσσίτιο μόνο για Έλληνες» στην πλατεία Αττικής. Ο δήμαρχος Αθηναίων το απαγορεύει.
Στη Σάμο επιχειρείται να διοργανωθεί «αιμοδοσία μόνο για Έλληνες». Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου την αποτρέπουν, αν και στη συνέχεια υπέστησαν συνέπειες, παραπεμπόμενοι στον εισαγγελέα...
Στην Καλαμάτα προαναγγέλλεται η διοργάνωση φεστιβάλ από τη νεολαία της νεοναζιστικής οργάνωσης. Εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων, η αποκεντρωμένη διοίκηση βγάζει στοπ.
Η Χρυσή Αυγή προσφέρει δωρεά ύψους 5.000 ευρώ στην οικολογική οργάνωση Αρκτούρος, η οποία τελικά την αρνείται κατηγορηματικά.
Το ένα «στραπάτσο» μετά το άλλο για την ακροδεξιά: Βόλος, Τσαριτσανή, Δελφοί κ.ά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, προβάλλει ξανά το ερώτημα: Να απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή;
Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αρθρογράφος, ο Νίκος Μαραντζίδης διατυπώνει μία πολύ συγκεκριμένη άποψη: είναι ώρα να διαλυθεί η Χρυσή Αυγή.

«Ουσιαστικά, το πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή δεν είναι οι άθλιες ιδέες της, όπως αυτές απορρέουν από τον ναζιστικό ολοκληρωτισμό τον οποίο κληρονομεί ιδεολογικά. Η φιλελεύθερη δημοκρατία οφείλει να προστατεύει την εκφορά ιδεολογικών λόγων, ακόμη και αν αυτοί απειλούν την ίδια. Αυτό άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα. Η ανεκτικότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι και η μαγεία της. Δεν θα ήμουν σύμφωνος για μία απαγόρευση λειτουργίας και δράσης πάνω σε αυτήν τη βάση», αναφέρει στο tvxs.gr ο Ν.Μαραντζίδης, ο οποίος ωστόσο συμπληρώνει:

«Η Χρυσή Αυγή είναι πέρα από αυτήν τη συζήτηση. Το θέμα αλλάζει όταν μία ολοκληρωτική οργάνωση δρα παραβατικά σε σχέση με το κανονιστικό πλαίσιο της δημοκρατικά οργανωμένης πολιτείας. Και αυτή η παραβατική συμπεριφορά, αυτή η οριακή σχέση με τον νόμο, είναι κεντρικά εκπορευόμενη από την οργάνωση. Θεωρώ ότι στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε, το ταμπού που έχει διαμορφωθεί από πολιτική άποψη στην Ελλάδα, λόγω γεγονότων όπως η απαγόρευση του ΚΚΕ, έχει ξεπεραστεί. Σήμερα, βρισκόμαστε στη φάση της ώριμης δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στην άποψη σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση της Χρυσής Αυγής θα σημαίνει και την ενδυνάμωσή της, ο ίδιος προτρέπει να εξετάσει κανείς την περίπτωση της Γερμανίας, η οποία -σε αντίθεση για παράδειγμα με την Ιταλία ή την Αυστρία- κατάφερε να καταπνίξει κάθε ουσιαστική απόπειρα ανάπτυξης νεοναζιστικών κινημάτων:

«Το κράτος, κεντρικά και ουσιαστικά, σταμάτησε την ανάπτυξη αντίστοιχων φαινομένων. Διότι δεν είναι μόνο θέμα ζήτησης μιας ακροδεξιάς οργάνωσης αλλά και προσφοράς της, δηλαδή να μην την προσφέρει κανείς».

ΠHΓΗ: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: