Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ρόμπερτ Φίσκ: «Οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν στο πλευρό της Αλ Κάιντα»

“ «Ούτε το Πεντάγωνο ή ο Λευκός Οίκος ούτε η Αλ Κάιντα πρόκειται να το διατυμπανίσουν, και οι δυο πλευρές προσπαθούν να εξοντώσουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ» τονίζει ο Ρόμπερτ Φίσκ ”
Ποιός θα το περίμενε πως θα ερχόταν η ημέρα που οι ΗΠΑ θα πολεμούσαν στο πλευρό της Αλ Κάιντα; Κι όμως, αυτό εκτιμά ο βραβευμένος ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «Independent», Ρόμπερτ Φισκ πως θα συμβεί στην περίπτωση που ο Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει να ανατρέψει στρατιωτικά τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. 
«Αυτοί που σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους την 11η Σεπτεμβρίου τώρα θα πολεμήσουν μαζί με το έθνος του οποίου τους αθώους δολοφόνησαν βάναυσα ακριβώς πριν από 12 χρόνια. Αυτό κι αν είναι επίτευγμα για τον Ομπάμα, τον Κάμερον, τον Ολάντ και τους υπόλοιπους πολεμοχαρείς.


Βεβαίως ούτε το Πεντάγωνο ή ο Λευκός Οίκος ούτε η Αλ Κάιντα, υποθέτω, πρόκειται να το διατυμπανίσουν, αν και οι δυο πλευρές προσπαθούν να εξοντώσουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Όπως επίσης προσπαθεί και το Μέτωπο Αλ Νούσρα (το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα)», υπογραμμίζει ο Φισκ, ο οποίος προσθέτει πως είναι ειρωνικό την ώρα που οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν την Αλ Κάιντα σε Υεμένη και Πακιστάν να τη βοηθούν στη Συρία, σκοτώνοντας τους εχθρούς της.

Ο βρετανός δημοσιογράφος, εξάλλου, επισημαίνει πως κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για τις διαρκείς αναφορές στον Λίβανο για τρία μέλη της Χεζμπολάχ ( σημ.: την οποία στηρίζει ο αλ Ασαντ) που πολεμούσαν μαζί με τα κυβερνητικά στρατεύματα στη Δαμασκό και δηλητηριάστηκαν από το ίδιο χημικό αέριο την ίδια ημέρα.

Ταυτοχρόνως ο Φισκ αμφιβάλλει για το αν η επέμβαση της Δύσης θα κρατήσει μόλις λίγες ημέρες, «όπως αρέσκεται να πιστεύει ο Ομπάμα», από τη στιγμή που δεν υπολογίζονται οι παράγοντες «Ιράν» και «Χεζμπολάχ». «Υποψιάζομαι πως αν ο Ομπάμα προχωρήσει τα σχέδιά του, αυτός ο πόλεμος δεν θα έχει τέλος», συμπληρώνει με νόημα ο δημοσιογράφος.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο στα Αγγλικά

ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: