Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

O Γιάννης Στουρνάρας στη «γραμμή» Σόιμπλε: «Δεν θα χρειαστεί κούρεμα χρέους η Ελλάδα»

“ Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται εύλογα, είναι το ποιος αποφασίζει για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.  ”
Νέο «χτύπημα» από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα, Handelsbatt, ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί δεύτερο κούρεμα χρέους, διότι όπως υποστήριξε, το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί με άλλους τρόπους, όπως η άμβλυνση των όρων των διεθνών πακετών στήριξης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε επίσης ότι η χώρα είναι πιθανό να επιστρέψει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, «για να δοκιμάσει τα νερά», όπως ανέφερε, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αυτό θα συμβεί αν η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη κατά το πρώτο ήμισυ του επομένου έτους και έχει εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτό θα είναι μία μεγάλη επιτυχία που θα μάς επιτρέψει να δοκιμάσουμε την αγορά με την έκδοση νέων ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Αρχικά μικρού ύψους, για να δοκιμάσουμε την αγορά», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Σε ερώτηση για το άν αυτό σημων,αίνει ότι η έκδοση ομολόγων θα περιορίζεται στο ύψος των 3 ή 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι «Ίσως και μικρότερου».


Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη γερμανική θέση περί μη αναγκαιότητας κουρέματος του ελληνικού χρέους, λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, δε χάνει ευκαιρία να το επαναλανβάνει άλλωστε, αγνοώντας παντελώς την άποψη της συντριπτικής πια πλειονότητας οικονομολόγων, αναλυτών αλλά και πολιτικών, οι οποίοι τονίζουν ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο.

Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται εύλογα, είναι το ποιος αποφασίζει για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Γιάννης Στουρνάρας άλλωστε είναι γνωστό ότι από όποια κρατική θέση ή δημόσιο αξίωμα κι αν πέρασε, έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες του τις προβλέψεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως, Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, δείχνουν να μην ενοχλούνται από τις δηλώσεις Στουρνάρα, επιβεβαιώνοντας με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσδεδεμένη στο άρμα της Γερμανίας και συγκεκριμένα στις αποφάσεις της Άνγκελα Μέρκελ, είτε αυτές συμφέρουν την Ελλάδα είτε όχι.
periodista. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: