Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ο... «ευαίσθητος» Κωστής Χατζηδάκης

“ Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η πανικόβλητη «αναδίπλωση» της κυβέρνησης στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ουσιαστικά αφήνουν εκτεθειμένο τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και όλους όσους προσέτρεξαν να υπερασπιστούν το «δόγμα» του τεχνοκράτη ότι «Αν δεν πλειστηριαστούν τα σπίτια του ελληνικού λαού, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες» ”
Του Κώστα Καπνίση
«Όσο υπάρχει κοινωνική ευαισθησία - και αυτή την έχουν όλοι - δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα κοινωνικά αδύναμο συμπολίτη να χάσει το σπίτι του», δήλωσε σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Είναι κάτι παραπάνω από προφανής η αγωνία των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία σε καθημερινή βάση τρέχουν να συμμαζέψουν το χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας αλλά και να απαντήσουν όπως - όπως στη διαβεβαίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την Κέρκυρα δήλωσε καθαρά ότι «Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δε θα γίνει στην Ελλάδα» .


Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό, οι συγκυβερνώντες μιλούν για κοινωνική ευαισθησία, στα λόγια βέβαια, αλλά στην πράξη εφαρμόζουν πιστά και κατά γράμμα τις εντολές του Βερολίνου και της τρόικα. Η συνεχής άλλωστε επίκληση της ευαισθησίας τους, μπορεί να λειτουργήσει και ως απόδειξη των τύψεων και των ενοχών που πιθανότατα να νιώθουν ορισμένοι. Ο Κωστής Χατζηδάκης και άλλα κυβερνητικά στελέχη, μιλούν τώρα για «ένα προστατευτικό πλαίσιο το οποίο καλύπτει απολύτως την πρώτη κατοικία όλων των πολιτών οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση, κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς». Ξεχνούν να αναφέρουν βέβαια ότι αυτό το προστατευτικό πλαίσιο, τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφέρθηκε και στην τρόικα και τόνισε ότι το θέμα των πλειστηριασμών των σπιτιών του ελληνικού λαού θα τεθεί εκ νέου σε «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές τον Νοέμβριο και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα για παράταση κάποιων διατάξεων και ρυθμίσεων του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που έχουν, όπως δήλωσε, «κοινωνική χρησιμότητα». Την ίδια στιγμή ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνουν για ακίνητα που αφορούν περίπου το 2% των δανειοληπτών, οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι ενώ έχουν καταθέσεις στις τράπεζες και μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους δεν το κάνουν. Πρόσθεσε επίσης ότι «Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση θα εξαντληθεί κάθε πιθανότητα στο διάλογο». Με αυτή τη δήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης, παραδέχεται εμμέσως, πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση γνωρίζει, εφόσον μιλά με συγκεκριμένο ποσοστό, ποιοι είναι αυτοί οι δανειολήπτες που λειτουργούν με αυτή τη λογική, αλλά ταυτόχρονα δεν κάνει κάτι, προκειμένου να αντιμετωπίσει και επιλύσει το πρόβλημα.

Οι εξελίξεις αυτές βέβαια των τελευταίων ημερών και η πανικόβλητη «αναδίπλωση» της κυβέρνησης στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ουσιαστικά αφήνουν εκτεθειμένο τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και όλους όσους προσέτρεξαν να υπερασπιστούν το «δόγμα» του τεχνοκράτη ότι «Αν δεν πλειστηριαστούν τα σπίτια του ελληνικού λαού, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες».

Ποιος έχει τελικά δίκιο και ποιος πρέπει να παραιτηθεί πρώτος; Ο Γιάννης Στουρνάρας; Η κυβέρνηση; Ή μήπως και οι δύο, προκειμένου να σωθεί ο ελληνικός λαός...
periodista.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: