Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Μελαγχολικη κοινωνια σε κριση..


Αναμεσα σε πολλα αρνητικα,τρομοκρατικα δημοσιευματα οικονομικου ενδιαφεροντος,εκαναν την εμφανιση τους στον κυριακατικο τυπο και καποιες δημοσκοπησεις για τα νεα μετρα.
Η ερευνα της Καπα Research,αν μελετηθει σε βαθος,προκαλει σοκ.

Η κατασταση συγχησης στην οποια βρισκονται οι πολιτες ειναι φανερη απο το γεγονος οτι ενω το 55% κρινει θετικα τις κινητοποιησεις των συνδικατων,μονο το 37% θα συμμετειχε σ'αυτες.Ο βομβαρδισμος απο συντηρητικες εκκλησεις για συναινεση,απο κατ'επαγγελμα βολεμενους,οδηγει τελικα τους πολιτες στην απαθεια.

Ο ρολος των ΜΜΕ ειναι φανερος και στην προωθηση του ΛΑ.Ο.Σ. Ενα κομμα,που υπερο-εκπροσωπειται στα ΜΜΕ λογω των ευφυολογηματων του προεδρου του και της υποτιθεμενης εκφρασης της κοινης γνωμης,φαινεται στην ερευνα να ερχεται πρωτο αναμεσα στα κομματα της αντιπολιτευσης με το 44% των πολιτων να εχει θετικη αξιολογηση.
Τις περισσοτερες αρνητικες εντυπωσεις συγκεντρωνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (67%).
Στις επομενες ερωτησεις που επικεντρωνονται απολυτα στην οικονομικη κριση,αποδεικνυεται οτι ο ελληνικος λαος δεν ελπιζει.
Το 87% θεωρει οτι δεν εχουμε δει ακομη τα χειροτερατης οικονομικης κρισης.Απαισιοδοξια και πανικος κυριαρχει μολις γινεται αναφορα στην εξοδο απο την κριση.
Η πλειοψηφια(38%) πιστευει πως θα βγουμε απο τη κριση σε 4 χρονια.Την ιδια στιγμη ενα 22%(το δευτερο μεγαλυτερο ποσοστο) πιστευει οτι θα χρειαστουμε μια δεκαετια ή ισως και παραπανω για να δουμε "ασπρη μερα".
Η ιδια αμφισημια επικρατει και στις απαντησεις σχετικα με την αποδοτικοτητα των μετρων.Οι πιο αισιοδοξοι(26%) θεωρουν οτι θα αρχισουν να αποδιδουν σε 2 χρονια ενω οι πιο απαισιοδοξοι(27%) πιστευουν οτι δεν θα αποδωσουν ποτε.

Την εικονα συγχησης και απαισιοδοξιας συμπληρωνουν οι δυο ερωτησεις που αφορουν τη σταση της Ευρωπης.
Το 85% θεωρει οτι η Ελλαδα τελει υπο ευρωπαϊκη κηδεμονια.Ταυτοχρονα το ιδιο ποσοστο(84%) δεν θεωρει ικανοποιητικη τη στηριξη της Ελλαδας απο την Ε.Ε.
Αυτη η κατασταση αγνοιας δημιουργει ενα ρευμα ευρω-σκεπτικισμου,καθως το 24% ζητα εξοδο απο την Ευρωζωνη,παραβλεποντας τις σοβαρες συνεπειες.

Νομοτελειακα μια καταπιεσμενη,μελαγχολικη,πανικοβλητη κοινωνια,αργα ή γρηγορα,οδηγειται στην εκρηξη.
Μια εφημεριδα της Αριστερας ,το Σαββατο,κυκλοφορησε με τιτλο:"Αυτη η ανοιξη,μυριζει Δεκεμβρη".Και μαλλον απο τα στοιχεια της ερευνας επιβεβαιωνεται.

Οι αντιδρασεις,οι απεργιες,οι πορειες ειναι δειγματα μιας υγιους,σκεπτομενης κοινωνιας.
Ομως,η επιθεση στο προεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. κι οσα διαδραματιστηκαν γυρω απο το πανο του Συριζα και το Μανωλη Γλεζο,δειχνουν οτι ο ελεγχος και η ψυχραιμια χανονται πολυ ευκολα.
Τα ιστορικα διδαγματα δεν ειναι ευχαριστα.Η Αργεντινη,το 2001,κατερρευσε παρ'ο,τι ακολουθησε πιστα τα μετρα του Δ.Ν.Τ. και στη χωρα ξεσπασε μια ανευ προηγουμενου κοινωνικη εκρηξη.
Ρευμα Νεων Σοσιαλιστων

1 σχόλιο:

Μάμρα είπε...

Κι η ιστορική μας ευθύνη είναι να πάρουμε μέρος σε αυτήν την κοινωνική έκρηξη, μακριά από κοινωνικές επίπλαστες και επιβαλλόμενες συναινέσεις...Και μακριά από εκτονώσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμα μια ήττα το κίνημα...