Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Κείμενο διαφωνίας στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Την πλήρη διαφωνία τους με τη «μνημονιακή» κυβερνητική πολιτική εκφράζουν με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα προσωπικότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας, παράλληλα, παρόντες σε κάθε προσκλητήριο μιας νέας πολιτικής αφύπνισης. Στο κείμενο που εξέδωσαν ανακοινώνουν τη συγκρότηση του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «Δημοκρατική Συνεννόηση», μια κίνηση που συμπίπτει με τον εορτασμό των 36ων γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την έναρξη των εργασιών του 9ου Εθνικού Συμβουλίου του.
Οι 15 υπογράφοντες, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «προερχόμενοι από τον σοσιαλιστικό χώρο και το χώρο της ιστορικής Αριστεράς και των ανέντακτων», κάνουν λόγο για «νεοφιλελεύθερη πολιτική –που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη και έχει υιοθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση–, καθώς και απόλυτη υποταγή της στις εντολές του ΔΝΤ και της τρόικας, που έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη».

Ο «μονόδρομος» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τραγική συνέχεια της άφρονας δεξιάς πολιτικής της ΝΔ, μας οδηγεί στην υποθήκευση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και στην αναπόφευκτη παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μία χώρα, η οποία αποτελεί οικονομικό προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ελάχιστες πιθανότητες να αποφύγει τη γεωπολιτική της υποβάθμιση και να μην ενδώσει στις πιέσεις των κέντρων ισχύος της Δύσης, με δεδομένο ότι υπάρχουν ανοικτά εθνικά θέματα, σημειώνουν. Χαρακτηρίζουν, επίσης, επιτακτική ανάγκη όλες οι δημοκρατικές, πατριωτικές και προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος και να προχωρήσουν στην εθνικά και πολιτικά αναγκαία συστράτευση και συνεννόηση για να ακυρώσουν το Μνημόνιο/ΔΝΤ–ΕΕ, να απαντήσουν στο ιδεολόγημα της μοναδικής πολιτικής, να αποφύγουν υποχωρήσεις στις πιέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων και να διατυπώσουν μια υλοποιήσιμη προοδευτική–εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συνεννόησης», στόχος είναι η τελευταία να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης των ιδεών και των απόψεων όλων όσοι ενδιαφέρονται να υπάρξει μία νέα και διαφορετική πορεία στη χώρα μας.
Οι υπογράφοντες καλούν, τέλος, τη νέα γενιά «να σηκώσει το ανάστημά της και να μην δεχθεί να είναι η γενιά που θα μεταναστεύσει για να έχει δικαίωμα στη ζωή. Να αγωνιστούμε για την ανατροπή της «μνημονιακής» πολιτικής· να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μίας μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής συμπαράταξης όλων των δυνάμεων που συνεχίζουν να πιστεύουν στην Πρόοδο, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη· να αγωνιστούμε με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μία άλλη Ελλάδα είναι εφικτή».
Τη διακήρυξη υπογράφουν οι: ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΡΙΤΩΝ (ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ), ΕΞΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ (ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ), ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ), ΓΙΕΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ), ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ), ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΑΡΗΣ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ), ΜΑΡΙΑΣ ΝΟΤΗΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ), ΜΕΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ), ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α. ΛΙΟΣΙΩΝ), ΜΗΤΡΟΣΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ), ΜΠΟΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ), ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ), ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΟΣΠΑ), ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΛΤΟΣ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ), ΧΩΡΑΦΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (ΕΚΔΟΤΗΣ MONTHLY REVIEW).
tvxs 

4 σχόλια:

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Επιτρέψτε μου μερικές αφελείς ερωτησεις.
Το ΠΑΣΟΚ ξεστράτησε αυτήν την εποχή από τις διακηρύξεις της 3ης Σεπτέμβρη;
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ήταν σοσιαλιστικές, προοδευτικές, φιλολαϊκές;
Ας πούμε το χτύπημα του κινηματος των αγροτών;
Η μετατροπή της χώρας σε κέντρο διελέυσης ξένων στρατευμάτων;
Για ρίξτε μια ματια εδώ και πείτε μου τη γνώμη σας;
http://redwildwind.blogspot.com/2010/08/blog-post_14.html

stefanos είπε...

Ωραία την κάνανε τη δήλωση τους. Ελπίζω ήδη να κατέθεσαν και την κομματική τους ιδιότητα / ταυτότητα ή τουλάχιστον αν δεν το θυμηθήκανε μέσα στον οίστρο τους ή δεν τους ζητήθηκε (γιατί όλα συμβαίνουν στην Ιπποκράτους) να έχουν την πολιτική λεπτότητα και την ιδεολογική συνέπεια να μην παρεισφρύουν σε κομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ ως λαθρεπιβάτες ή ως πεμπτοφαλαγγίτες. Τώρα ο δρόμος της "Συνεννόησης" που έχουν στο κεφάλι τους είναι διάπλατα ανοιχτός και καλό ταξίδι να έχουν.

@ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
Αφού κριτικάρεις το ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς θα είσαι έτοιμος να ακούσεις και την κριτική προς το ΚΚΕ, τις σημαίες και τα σύμβολα του οποίου πολύ περίφανα κοσμούν το blog σου. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσε το ΚΚΕ ως η παλιά ναυαρχίδα (υποτίθεται) της Αριστεράς. Έφερε τον απλό κοσμάκη στο κοινωνικό προσκήνιο, βελτιώνοντας θεαματικά το βιοτικό του επίπεδο. Ήταν οι ταπεινωμένοι αγωνιστές του ΕΑΜ και οι φακελωμένοι και απομονωμένοι δημοκράτες… όλοι αυτοί δηλαδή που προδοθήκανε οικτρά από το σοβιετόφιλο ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε μια θεμελιώδη Αλλαγή, που μπορεί να μην ολοκληρώθηκε, όμως έδωσε ένα τέλος στην Δεξιοκρατία που ταλάνισε την πατρίδα (με διάφορες μορφές κάθε φορά) από το 1821 και δώθε. Μιλάς για τους Αγρότες και το δήθεν χτύπημα που δέχτηκαν! Ποιοι? Ο Κοκκινούλης ή ο ινστρούκτορας ο Μπούτας. Αυτό που μετράει ως αλήθεια είναι άνοδος του βιοτικού επίπεδου των αγροτών επί ΠΑΣΟΚ μετά το 1981 σε σύγκριση με τα μαύρα χρόνια στο θεσσαλικό κάμπο, επί ΕΡΕ και ΝΔ των Καραμανλήδων…
Και για να κλείσω (αν και θα μπορούσα να αναφέρω πολλά)… Λες: “Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ήταν σοσιαλιστικές, προοδευτικές, φιλολαϊκές”; Θα σου απαντήσω λίγο παράξενα, καθώς ο συσχετισμός θέσεων / ιδεών στο ΠΑΣΟΚ και πρακτικής πολιτικής εφαρμογής τους σχεδόν πάντα έμπαινε στην βάσανο της κυβερνητικής πραγματικότητας (γιατί το Κίνημα διαχειρίστηκε την εξουσία, ενώ το «τιμημένο κόμμα» όχι). Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα ανθρώπους όπως το ΚΚΕ έπραξε με τους εκτελεσμένους Ακροναυπλιώτες (υποθέτω πως γνωρίζεις την ιστορία). Το ΠΑΣΟΚ δεν αιματοκύλησε τη χώρα σε έναν εκ προοιμίου χαμένο ένοπλο, όπως έκανε το ΚΚΕ με τον Δεύτερο Γύρο (το πώς το πλήρωσε ο κοσμάκης υποθέτω ότι το γνωρίζεις). Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν «αγάπησε» ολοκληρωτικά και ανελεύθερα καθεστώτα όπως αυτό της ΕΣΣΔ (φαντάζομαι ότι και τώρα αυτό ονειρεύεται το ΚΚΕ)… Αυτά τα ολίγα…

stefanos είπε...

Αγαπητό ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ, ακριβώς σε αυτό το σημείο, δηλαδή κάτω από το σχόλιο του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΝΕΜΟΥ είχα γράψει κι ένα δικό μου κείμενο που στην ουσία απαντούσε στο ερώτημα αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ήταν σοσιαλιστικές, προοδευτικές, φιλολαϊκές; ΤΩΡΑ, ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ. Τι συμβαίνει; Περιμένω την εξήγησ'η σου με πραγματικό ενδιαφέρον...
;-)

Unknown είπε...

@ Στεφανος

Έχω την αίσθηση οτι προσπαθείς να αφήσεις εντυπώσεις... Ούτε στην φιλοσοφία, ούτε στην ιδεολογία μου υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση λογοκρισίας του οποιουδήποτε, είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί με όσα αναρτώνται σε αυτό το μπλογκ.