Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Νίκος Φωτόπουλος : "Να πουλήσουν τις βίλες τους και τα κότερά τους, όχι τη ΔΕΗ"

Φωτιές έχουν ανάψει οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, Σερβάζ Ντερούζ σε κυριακάτικες εφημερίδες με τις οποίες συστήνει στην κυβέρνηση να πουλήσει μεταξύ άλλων «παραλίες, το Ελληνικό, και τη ΔΕΗ».
Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, και χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στο «Energypress» του προέδρου της Νίκου Φωτόπουλου: «Θα συνιστούσα στον κ. Ντερούζ, την επόμενη φορά που θα θελήσει να κάνει παρόμοιες δηλώσεις, να έχει φροντίσει να τις κάνει αφότου θα έχει απογειωθεί το αεροπλάνο του. Η ΔΕΗ έχει φτιαχτεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού, και είναι για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό. Δεν προσφέρεται για πώληση.  Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, και η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, δεν θα επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση, να προχωρήσουν τέτοια απαράδεκτα και κατάπτυστα σενάρια ή σχέδια», λέει ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ.
Και συμπληρώνει «ελπίζω και εύχομαι να μην έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο, γιατί τότε  θα προσθέσω πως όποιος υπουργός θέλει να πουλήσει, ας πουλήσει τη βίλα του, το σπίτι του, το κότερό του. Η ΔΕΗ πάντως δεν πωλείται».
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την χθεσινή απάντηση Παπακωσταντίνου πως "οι δηλώσεις ήταν τουλάχιστον άστοχες", η ανησυχία στη ΔΕΗ είναι διάχυτη, καθώς η αίσθηση που υπάρχει είναι πως «κάποιου είδους συνεννόηση με την κυβέρνηση θα πρέπει να υπήρξε ώστε να γίνουν», σύμφωνα με τα λόγια στελέχους της επιχείρησης στο «Energypress».
Επισήμως, ουδέποτε η κυβέρνηση είχε θέσει θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μάλιστα πέρυσι το καλοκαίρι αντιτάχθηκε στην πρόταση της Κομισιόν «πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης».
«Δεν προέβαλε αντεπιχείρημα..»
Σύμφωνα ωστόσο με το «Βήμα της Κυριακής», ο Σ. Ντερούζ υποστηρίζει ότι «ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πακέτο που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, δεν προέβαλε κανένα αντεπιχείρημα όταν στο τραπέζι έπεσε των θέμα ενός γιγαντιαίου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» (και που με βάση τα όσα αφήνει να εννοηθούν, περιελάμβανε και αυτήν της ΔΕΗ).
Σύμφωνα πάντα με τα όσα φέρεται να λέει ο κ. Ντερούζ στην εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και χωρίς να ενημερωθούν τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, ούτε ασφαλώς η αξιωματική αντιπολίτευση, συμφώνησε στην εκτέλεση του προγράμματος, ενώ δεν ζητήθηκε «πίστωση χρόνου», προκειμένου αυτό να τύχει μεγαλύτερης κυβερνητικής επεξεργασίας και να ανακοινωθεί αργότερα ως «κυβερνητική πρωτοβουλία». Κι όπως σημειώνει το δημοσίευμα «η στρατηγική της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών ήταν η πρόκληση ενός <θετικού σοκ> στις αγορές με την ελπίδα ότι εκείνες, μόλις διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα προσφέρει <μεγάλες ευκαιρίες>, θα αρχίσουν εκ νέου να την εμπιστεύονται».
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παπακωσταντίνου την Κυριακή, έπειτα από τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί νωρίτερα για τις δηλώσεις Ντερούζ (αλλά και για τη συν/ξη της τρόικας την Παρασκευή), αναφέρει πως «η απόφαση για αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, είναι επιλογή της κυβέρνησης και θα γίνει συντεταγμένα».
Άραγε το συζητούν ;
Εντούτοις η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τα όσα ειπώθηκαν τόσο στη συν/ξη της Παρασκευής όσο και από τον κ. Ντερούζ στον Κυριακάτικο Τύπο, δεν είναι μόνο οι απόψεις κάποιων «σκληρών» γραφειοκρατών, αλλά ότι ως ένα βαθμό απηχούν σκέψεις, αν όχι σχέδια, της κυβέρνησης.
Και παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, αρκετοί ίσως να θυμούνται τη φημολογία και τις ανάλογου περιεχομένου διαρροές το Μάιο του 2010, σύμφωνα με τις οποίες το «Μαξίμου βάζει πωλητήριο σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ». Τα σενάρια - που και τότε, όπως και σήμερα, διέψευδε η κυβέρνηση- έκαναν λόγο για αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ (οι διαρροές έκαναν λόγο ακόμη και για την πώληση 10 μονάδων της ΔΕΗ). Τα σενάρια μάλιστα, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες «γράφονταν» στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στο υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Ενέργειας, με τον σημερινό υπ. Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Τελικές αποφάσεις ουδέποτε ελήφθησαν, ενώ τους επόμενους μήνες η αντιπρόταση της υπ. ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη για ανταλλαγές ενέργειας στην προτροπή της τρόικας «πουλήστε μονάδες», απομάκρυνε τα όποια σενάρια. Η ιδέα τους ωστόσο, ήταν μία : Να μετοχοποιηθεί περαιτέρω η ΔΕΗ, να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ και πιθανόν να πωληθεί κι άλλο «πακέτο» των ΕΛΠΕ.
Ποιος θα πείσει ότι θα τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις ;
Τότε μάλιστα, τέλος στη φημολογία για πωλητήριο στη ΔΕΗ όπως επίσης και για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51%, είχε βάλει η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, γεγονός που της είχε δώσει πολλούς πόντους στον κόσμο της επιχείρησης. Ανακοινώνοντας, η κυβέρνηση την 1η Ιουνίου 2010 τις κατευθύνσεις του ευρύτερου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η κα Μπιρμπίλη είχε δηλώσει πως ο ενεργειακός τομέας θεωρείται κρίσιμος για την ίδια την ανάπτυξη της χώρας και ως εκ τούτου το Δημόσιο θα κρατήσει «το κλειδί» για όλες τις σημαντικές αποφάσεις.
Άραγε, σήμερα ποιος θα είναι αυτός που θα δώσει τη διαβεβαίωση –και το κυριότερο θα καταφέρει να πείσει- ότι θα τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις περί διατήρησης του 51% της ΔΕΗ ;
energypress 

Δεν υπάρχουν σχόλια: