Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ένας χρόνος μετά την δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στο "Στόλο της Ελευθερίας"
Τον Μάη του 2010 663 άνθρωποι από 37 χώρες με 6 πλοία - τα 3 φορτηγά - μεταφέροντας 8.000 περίπου τόνους βοήθειας, συμμετείχαν στη διεθνή αποστολή "Στόλος της Ελευθερίας". Μια αποστολή ανθρωπιστικής συνεισφοράς και διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Ρότα των καραβιών το λιμάνι της Γάζας και στόχος τους το σπάσιμο της ισραηλινής πολιορκίας από τη θάλασσα.
Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 31 του Μάη, ισραηλινές ειδικές ναυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν με ελικόπτερα και φουσκωτά στον πολυεθνικό Στόλο σε διεθνή χωρικά ύδατα, 80 μίλια από την ακτή της Γάζας, καταλαμβάνοντας το ένα καράβι μετά το άλλο.
Η επίθεση που έγινε με τη χρήση πραγματικών πυρών, "κατέγραψε" 9 νεκρούς στο πλοίο "Mavi Μarmara" και δεκάδες τραυματίες. Στη συνέχεια, με πλαστικές σφαίρες και όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, οι ισραηλινοί κομάντος συνέλαβαν, απήγαγαν και φυλάκισαν στις ισραηλινές φυλακές τους επιβάτες των πλοίων.
Ανάμεσά τους και 38 Έλληνες της πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα", κάποιοι από τους οποίους χτυπήθηκαν βάναυσα και υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς.
Όλα τους τα υπάρχοντα κλάπηκαν ή απαλλοτριώθηκαν, ενώ τα δυο ελληνικά καράβια της αποστολής ("Ελεύθερη Μεσόγειος" και "Σφενδόνη") βρίσκονται ακόμη υπό ισραηλινή κατοχή στο λιμάνι του Ασντόντ.
Το Σάββατο 4 του Ιούνη κατελήφθη σε απόσταση 23 μιλίων από το λιμάνι της Γάζας και το ιρλανδικό φορτηγό "Ρέιτσελ Κόρι", μέλος της αποστολής, το οποίο καθυστέρησε εξαιτίας δολιοφθοράς που υπέστη (Ο αρχηγός της Μοσάντ παραδέχτηκε δημόσια πως 5 πλοία του στολίσκου σαμποταρίστηκαν. Ανάμεσά τους και τα Chalenger Ι & ΙΙ που δεν έγινε κατορθωτό να επισκευαστούν.).

Μετά τα τραγικά συμβάντα σε όλο τον κόσμο ξέσπασαν ισχυρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις καταγγελίας του Ισραήλ. Κάτω από αυτή την πίεση κυβερνήσεις και ΟΗΕ αναγκάστηκαν να καταδικάσουν τη δολοφονική επίθεση, να χαρακτηρίσουν παράνομο τον αποκλεισμό της Γάζας και να ζητήσουν από το Ισραήλ να τον άρει. Μόλις όμως οι φωνές των διαδηλωτών σίγησαν και το θέμα εξαφανίστηκε από τα ΜΜΕ, σιγά σιγά οι υποτιθέμενοι υποστηρικτές και φορείς του "διεθνούς δικαίου" "ποίησαν την νήσσαν" και συνεχίζουν την ενεργητική ή παθητική στήριξη στο κράτος του Ισραήλ.

Απάντηση θα πάρουν βέβαια από τους ίδιους τους λαούς και τους αγώνες τους. Μια πρώτη απάντηση πήραν ήδη με τη μεγαλειώδη ηρωική εξέγερση του αιγυπτιακού λαού που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ, βασικό συνεργάτη Αμερικής και Ισραήλ και συνένοχό τους στον ασφυκτικό κλοιό που σφίγγει τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Μετά την ανατροπή πάγωσε η κατασκευή του υπόγειου ατσάλινου τείχους στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, ενώ αυτές τις μέρες άνοιξε μόνιμα το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

"Δηλώνουμε ότι όσο η Γάζα είναι αποκλεισμένη, όσο η Παλαιστίνη είναι υπό κατοχή, όσο η διεθνής κοινότητα δεν τολμά να επιβάλει στο Ισραήλ τη διεθνή νομιμότητα και τις διεθνείς αποφάσεις, εμείς θα συνεχίσουμε να ετοιμάζουμε νέες αποστολές και να πλέουμε μέχρις ότου το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι ισραηλινοί στον 21ο αιώνα να πάψει να υπάρχει" μήνυσαν από τις φυλακές Μπιρσέμπα οι Έλληνες κρατούμενοι πέρυσι.

"Εμείς θα συνεχίσουμε ... Θα ταξιδεύουμε με πλώρη τη Γάζα μέχρι να σταματήσει ο παράνομος και φονικός αποκλεισμός της. Μέχρις ότου όχι μόνον εμείς αλλά και οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Μεσόγειο" ήταν τα πρώτα τους λόγια, όταν γύρισαν πίσω.

Και να λοιπόν που τα καράβια του "Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ - Παραμένουμε Άνθρωποι" ετοιμάζονται να σαλπάρουν στα τέλη του Ιούνη μεταφέροντας ξανά ανθρωπιστική βοήθεια και μήνυμα αλληλεγγύης προς του Παλαιστίνιους.

Τιμή στους 9 δολοφονημένους αγωνιστές
Γάζα Ξαναερχόμαστε !


Τρικαλινή Ομάδα Στήριξης
της Πρωτοβουλίας
"Ένα καράβι για τη Γάζα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: