Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι 10 διαφωνούντες
Την ώρα που η κυβέρνηση αγωνιά για το πολιτικό κόστος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις και όσα έχουν γίνει γνωστά, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει και την απώλεια θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, πληθαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διατυπώνουν επιφυλάξεις και εκφράζουν διαφωνίες.
Ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας έχει ήδη δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με την απόλυση υπαλλήλων του Δημοσίου αλλά ούτε και των ΔΕΚΟ. Εχει επίσης διαφοροποιηθεί σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί, εκφράζοντας επιφυλάξεις για δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.
Τη διαφωνία του με τις απολύσεις στο Δημόσιο εξέφρασε την εβδομάδα αυτή και ο βουλευτής Β' Πειραιά Δ. Λιντζέρης. «Δεν είναι δυνατόν επειδή πήραμε ένα δάνειο, να διαπραγματευόμαστε τα πάντα» αναφέρει στην «Κ.Ε». «Δεν μπορεί να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν χώρα υπό κατοχή. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να μειώσουν το έλλειμμα».
Αντίθετος είναι και ο βουλευτής Α' Αθήνας, Π. Οικονόμου, ο οποίος , μιλώντας στην «Κ.Ε.», εκτιμά ότι οι απολύσεις «δεν θα έχουν κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα», καθώς θα αφορούν μερικές χιλιάδες υπαλλήλων με μικρό κόστος. Αντιθέτως, το πρόβλημα της ανεργίας θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.
Την ίδια γνώμη έχει και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρ. Κατσούρας, ο οποίος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την κοινωνία.

«Αυτό που χρειάζεται είναι ορθολογική αντιμετώπιση και νοικοκύρεμα, όχι απολύσεις», δηλώνει στην «Κ.Ε.» και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Α. Μακρυπίδης. «Να υπάρχει αξιοκρατία στη στελέχωση και στις προαγωγές ώστε να γίνει πιο παραγωγικό το Δημόσιο».
«Πρέπει να συγκρατηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και στο δημόσιο τομέα, με κάθε τρόπο και όχι να τρομοκρατείται η κοινωνία» δηλώνει η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου. «Αυτό που χρειάζεται για να μειωθούν οι δαπάνες είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση και αποτελεσματικότητα, όχι μείωση του αριθμού των υπαλλήλων».
«Δεν συμφωνώ με απολύσεις στον δημόσιο τομέα» δηλώνει και η βουλευτής Φθιώτιδας Τόνια Αντωνίου. Αντίθετος με τις απολύσεις μονίμων υπαλλήλων είναι και ο βουλευτής Α' Πειραιά Δ. Καρύδης, καθώς εκτιμά ότι οι μισθοί τους «δεν επιβαρύνουν το δημόσιο έλλειμμα».
«Δεν θα ήθελα να συνυπογράψω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων» αναφέρει ο βουλευτής Καρδίτσας, Ν. Σαλαγιάννης, που πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αξιοποίησής τους.
«Δεν είμαι υπέρ των απολύσεων. Χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν με άλλους τρόπους, όπως με τον περιορισμό της σπατάλης» υποστηρίζει ο βουλευτής Ευρυτανίας Η. Καρανίκας, ενώ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Π. Κουρουπλής ζητάει από την κυβέρνηση να περιορίσει πρώτα τη φοροδιαφυγή και να ενθαρύνει τις επενδύσεις για να βρει λεφτά. «Οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».
Αρκετοί είναι αυτοί που διαφωνούν και με τις ιδιωτικοποιήσεις εθνικών δικτύων, όπως της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Εκτός από τον Δ. Ρέππα, αντίθετος είναι και ο βουλευτής Α' Αθήνας Π. Οικονόμου, ενώ ο βουλευτής Κοζάνης Α. Αθανασιάδης έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για «να κρατήσει τη ΔΕΗ με το 51% στον έλεγχο του κράτους». Αντίθετη με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ είναι και η Τόνια Αντωνίου, ενώ η Χρύσα Αράπογλου λέει «κατηγορηματικά όχι» στην ιδιωτικοποίησή τους. «Δεν είναι δυνατό το νερό, μιλώ έχοντας υπόψη και την ΕΥΑΘ, και η διαχείριση των υδάτων να φύγουν από τον έλεγχο του Δημοσίου». Και προειδοποιεί: «Για μένα αυτό είναι κόκκινη γραμμή και έχω ενημερώσει αρμοδίως».
Δύσκολη εποχή για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πλησιάζουν ακόμα πιο κρίσιμες ώρες.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: