Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Χρόνια Πολλά Αγονάτιστε Αγωνιστή!

«Και να το θυμάστε πάντα. Θα το επαναλαμβάνω ωσότου γίνει βίωμα.
Αν εθελούσια δεν γονατίσεις ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν.«
Κάποιος είπε πως το έργο ενός ανθρώπου χαρακτηρίζεται από τα λόγια και κυρίως από τις πράξεις του. Φυσικός ηγέτης της ιδεολογικής μας δεξαμενής και του ιδεολογικού καθοδηγητή μας, του Σοσιαλιστικού Κινήματος ΕΔΕΚ, ο Βάσος Λυσσαρίδης είναι ο άνθρωπος ο ποίος εδώ και δεκαετίες οι πράξεις του δείχνουν και υποδεικνύουν την αμέριστη και αστείρευτη αγάπη που έχει για την πατρίδα. Αυτό όμως εκφράζεται και μέσω γραπτού λόγου και ποιημάτων, μέσα από τα οποία, χωρίς υπερθεματισμούς και υπερβολές, μέσα από τους αλληγορικούς και συνάμα απλούς στίχους μπορείς να συλλάβεις το νόημα και το αγωνιστικό μήνυμα το οποίο μεταδίδει ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος.
Ενενήντα δύο χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο Γιατρός, ο πολιτικός, ο ποιητής, ο άνθρωπος. Ενενήντα δύο χρόνια ζωής συμπλήρωσε το στήριγμα του λαού μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές και δεν ήταν λίγες αυτές.

Ότι και να λεχθεί για τον Γιατρό θα είναι λίγο. Η πολυτάραχη ζωή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολυτάραχη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού. Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες, ενέπνευσε και θα εμπνέει στρατιές Αγωνιστών. Αγωνιστής στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955, βράχος κατά την τουρκανταρσία, η προσωποποίηση της αντίστασης στο πραξικόπημα, ο Βάσος Λυσσαρίδης έκανε την θεωρία πράξη ανέτρεψε την εντύπωση που υπάρχει παγκόσμια για τους πολιτικούς. Έδωσε μάχες με τα όπλα, έδωσε και συνεχίζει να δίνει μάχες με την πένα, με τον πύρινο λόγο του, μόνο η παρουσία εμψυχώνει όταν η σκληρή απογοήτευση γονατίζει την ψυχή.
Πολλοί τον «ερωτεύτηκαν» αλλά λίγοι τον «παντρεύτηκαν» συνηθίζει να λέει ο Βάσος Λυσσαρίδης με αστείρευτο χιούμορ, θέλοντας να δείξει ότι η αγάπη του λαού δεν συνάδει με τους ψήφους που του έδωσαν κατά καιρούς. Και όλα αυτά γιατί πολλοί από εμάς έμειναν και μένουν κολλημένοι, αγκυλωμένοι στις ιδεοληψίες τους. Χάρη θα μας έκανε ο Γιατρός… Η μεγάλη ψυχή του Βάσου Λυσσαρίδη όμως δεν του επέτρεψε καμία την παραμικρή πικρία.
Για εβδομήντα δύο χρόνια ο αιώνιος έφηβος Βάσος Λυσσαρίδης δεν σταμάτησε λεπτό να εκφράζει με κάθε τρόπο αυτό που νιώθει. Πιο κάτω ακολουθεί ένα ποίημα το οποίο μέσα από τους στίχους του εκφράζει πλήρως το Βάσο.
«Μούπαν: Γιατί διδάσκεις αντίσταση
Κάποιοι θα σκοτωθούν
Είπα: Μόνο έτσι κάποιοι θα ζήσουν
Μούπαν: Μιλάς για σκλαβωμένα χώματα. Τα χώματα δεν νοιώθουν
Είπα: Αυτός που δεν νοιώθει είσαι συ
Μούπαν: Γιατί πονάς για τη Χειμάρρα. Την έχεις δει για μια μονάχα ώρα
Είπα: Γιατί την έχω δει
Μούπαν: Γιατί ζητάτε από τον Πενταδάκτυλο τους ξένους ν΄αποδιώξει
Είπα: Εγώ δεν το ζητώ. Εγώ χαράσσω ρότα για τον Άγιο Ιλαρίωνα
Μούπαν: Οι γενίτσαροι γίνανε οι πιο φανατικοί Σουλτανοτουρκοφάγοι
Είπα: Εγώ έχω ήδη μεγαλώσει
Μούπαν: Σαν πας στην Σμύρνη δεν θάβρεις ούτε έντομο Ελληνικό
Είπα: Πάρε την εκατοντάχρονη Σμυρνιά και πες της το
Μού είπαν: Να διδαχθείς από την ιστορία επιβιώνουν όσοι πειθαρχούν στους παγκόσμιους άρχοντες
Είπα: Επιλέγω την απειθαρχία.
Μούπαν: Γιατί επιμένεις Σε δυο γενιές θάχεις ξεχάσει την τωρινή καταγωγή σου
Είπα: Δεν ζω στον αυριανό τον χρόνο. Τώρα ζω.«
Ιάκωβος Ιακωβίδης
ΔΚΚΦ ΑΓΩΝΑΣ Πάτρας
  • Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.lyssarides.com η οποία περιέχει πλούσιο υλικό από τη ζωή του Βάσου Λυσσαρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: