Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Λιβύη-Παλαιστίνη: δύο μέτρα και δύο σταθμά

της Μαρίας Χρυσάνθου
Οι Λίβυοι γιορτάζουν την ελευθερία τους και Ευρώπη και ΗΠΑ αναγαλλιάζουν. Οι Σύριοι αγωνίζονται για την ελευθερία τους και Ευρώπη και ΗΠΑ συμπαρίστανται. Η εποχή της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή έχει ξεκινήσει με την ηθική, υλική, έμμεση και άμεση υποστήριξη ΗΠΑ και Ευρώπης. Η Ρωσία κρατά πιο απόμακρη στάση… Είναι η ίδια πολύ απασχολημένη καταπιέζοντας τη δική της αντιπολίτευση ενόψει εκλογών. Ποια στάση θα τηρήσουν όμως οι φιλ-ελεύθερες και φίλο-δημοκρατικές ΗΠΑ και Ευρώπη όταν και κάποιοι άλλοι λαοί της περιοχής απαιτήσουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους Λίβυους και τους Σύριους;
Κατά τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών αυτό το μήνα η Παλαιστινιακή ηγεσία έχει σκοπό να ζητήσει αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από το διεθνή οργανισμό. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να ξεπερασθεί το μέγα εμπόδιο που ακούει στο όνομα Συμβούλιο Ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα αμερικανικό βέτο. Τον περασμένο Μάιο ο Μπαράκ Ομπάμα...
είχε ταχθεί υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1969, ότι δηλαδή ζητά η παλαιστινιακή ηγεσία και ότι είχε συμφωνήσει και η ισραηλινή ηγεσία τους καλούς καιρούς του Όσλο και των χειραψιών στο γρασίδι του Λευκού Οίκου. Μάσησε όμως τα λόγια του ο Ομπάμα όταν ο Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «πρόκληση» ακόμη και τα «αδύναμα» κατά την έκφρασή του, σύνορα του 1969.
Ο ισραηλινός στρατός ήδη εκπαιδεύει Εβραίους εποίκους ώστε να «αποκρούουν» τυχόν διαδηλώσεις και όπως η εφημερίδα Haaretz αποκαλύπτει, τους έχει μάλιστα εξοπλίσει με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Οι Εβραίοι έποικοι «νόμιμα» οπλοφορούν για λόγους «άμυνας», σύμφωνα με το Ισραήλ… που αποκαλεί «αμυντικές» και τις δυνάμεις του που επιτίθενται κατά καιρούς και κατά το δοκούν σε ότι απέμεινε από τα εδάφη των Παλαιστινίων. Οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο… όχι όμως και με το Ισραήλ και αυτό είναι που μετρά όπως φαίνεται.
Στις 25 Αυγούστου η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για καταπολέμηση του προβλήματος της ανιθαγένειας, εξηγώντας πως «ανιθαγενείς θεωρούνται όσοι δεν είναι τυπικά πολίτες καμίας χώρας και ως αποτέλεσμα συχνά στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα». Από το 1948 οι Παλαιστίνιοι αναγνωρίζονται ως λαός… η Παλαιστίνη όμως δεν αναγνωρίζεται ως κράτος. Έτσι οι Παλαιστίνιοι αποτελούν μάλλον τον πιο πολυπληθή ανιθαγενή και άστεγο λαό.
Στο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπη επιμένουν πως τάσσονται υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας των λαών… ενώ οι Ρώσοι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν αφού επείγει η εξόντωση της δικής τους αντιπολίτευσης ενόψει εκλογών.
Υ.Γ. Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται 128 ψήφους (τα δύο τρίτα των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) για να αναγνωριστούν ως κράτος. Μέχρι στιγμής έχουν 122. Ανάμεσα τους από το 1988 (και με επιβεβαίωση τον Ιανουάριο του 2011) και η κυπριακή ψήφος. Οι πρόσφατες όμως στενές σχέσεις με το Ισραήλ οδήγησαν την Υπουργό Εξωτερικών να μην αποκαλύπτει τι στάση θα κρατήσει η Κύπρος το Σεπτέμβρη, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την Jerusalem Post. Οι συνεργασίες με αντι-δημοκρατικά (βλέπε Λιβύη ή Συρία ή Αίγυπτος) καθεστώτα ή κατοχικές δυνάμεις (βλέπε Ισραήλ) δεν αποτελούν πρόβλημα αν γίνονται για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Κατά τα άλλα, νυν υπέρ πάντων ο αγών για τη δημοκρατία και την ελευθερία!
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: