Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Το ατελέσφορο και μάταιο των ατέρμονων θυσιών

Ρένα Διακίδη
Στο χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την αποφράδα μέρα του Απριλίου του 2010, οπότε η χώρα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να «σωθεί», μέχρι σήμερα, έχουν ανακοινωθεί μύρια όσα επώδυνα μέτρα. Κάθε φορά, με την ίδια μεθοδολογία. Υπό το κράτος των εκβιασμών, των απειλών  και του εκφοβισμού ότι αν δεν ληφθούν τα μέτρα, τότε δεν θα πάρουμε τη …δόση μας, κατά συνέπεια θα οδηγηθούμε σε στάση πληρωμών. Έτσι, ενδοτικοί και υποτελείς, κάθε φορά που παίρναμε μια δόση, λέγαμε «ευχαριστώ», πανηγυρίζαμε για την «αλληλεγγύη» των εταίρων μας, για την επάρκεια των μέτρων, για την επιβράβευση από πλευράς τρόικας των θυσιών μας, για την επικείμενη επιστροφή μας στις αγορές και άλλα παρεμφερή. Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και δανειστές ξόρκιζαν κάθε αναφορά σε «κούρεμα» χρέους, χρεοκοπία, έξοδο από την ευρωζώνη κλπ κλπ. Κουβέντα δεν ήθελαν να πουν ή να ακούσουν γι αυτό. Η Ελλάδα – έλεγαν – θα τα καταφέρει!


Σήμερα, όλα αυτά αποδεικνύονται απλά πομφόλυγες. Σήμερα, αφού μας ξεζούμισαν στην κυριολεξία, αφού ισοπέδωσαν τα πάντα, απαξίωσαν και υποθήκευσαν την ακίνητη και κινητή περιουσία της χώρας, που τώρα εν κρυπτώ με μυστικές συμφωνίες ξεπουλιέται, αφού εξαθλίωσαν το ανθρώπινο δυναμικό της καταργώντας εργασιακή νομοθεσία και θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, αφού κατήργησαν το Σύνταγμα και αυτοκαταργήθηκαν ως κοινοβουλευτικοί θεσμοί, σήμερα λοιπόν που τα πάντα έχουν ανατραπεί και εκθεμελιωθεί, σήμερα που οι δανειστές πήραν - και τους δώσαμε – όλα όσα ήθελαν και ακόμη περισσότερα  χωρίς την παραμικρή αντίσταση, σήμερα πια δεν έχουν κανένα λόγο να κρύβουν τα λόγια τους. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο, να συζητιέται ανοιχτά και επισήμως στην Ευρώπη το «κούρεμα», η χρεοκοπία, η έξοδος από την Ευρωζώνη. Ανοιχτά και χωρίς προσχήματα και με τρόπο πλήρως απαξιωτικό για την ελληνική κυβέρνηση αφού δεν κάνουν καν τον κόπο να τη συμπεριλάβουν τις συζητήσεις που την αφορούν (βλέπε συνάντηση Μέρκελ  - Σαρκοζί), αλλά αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.

Αυτά που μέχρι πρότινος παρουσιάζονταν ως τα χειρότερα σενάρια για τη χώρα, που πληρώναμε για να τα αποτρέψουμε, σήμερα γίνονται πραγματικότητα, με τους όρους των δανειστών κι ενώ η ελληνική κοινωνία έχει μετατραπεί σε στυμμένη λεμονόκουπα πεταμένη στα σκουπίδια των ισχυρών της Ευρώπης. Όλα όσα έδωσαν οι Έλληνες πολίτες μέχρι σήμερα, πήγαν στο βρόντο, στο βαρέλι δίχως πάτο,  αφού δημοσιονομικώς, είμαστε σε χειρότερο σημείο από κάθε άλλη φορά.
Κι ο Βενιζέλος, ακάθεκτος, ανακοινώνει κάθε μέρα και νέα μέτρα…
Για το καλό μας φυσικά…
grafida.net 

Δεν υπάρχουν σχόλια: