Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η Υπουργός Παιδείας, η δυσφήμηση και η επιβράβευση πανεπιστημιακών, του Γιώργου Μαυρογιώργου

 http://www.alfavita.gr/artro.php?id=59063Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Παρακολουθώ με ανησυχία τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από σημαντική μερίδα πανεπιστημιακών, φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια εναντίον των πολύ αρνητικών εξελίξεων που δρομολογούνται με το νόμο 4009/11 για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Έχετε επιδοθεί σε μια συστηματική δυσφήμηση όσων αντιδρούν και αποδίδετε ευθύνες στις πρυτανικές αρχές για τις καθυστερήσεις, τις ματαιώσεις και τις αναβολές που έχουν σημειωθεί, αν και γνωρίζετε ότι με το νόμο έχετε αφαιρέσει από τις πρυτανικές αρχές σημαντικές αρμοδιότητες για τις σχετικές διαδικασίες. Έχετε αναβαθμίσει πρώην πρυτάνεις προσκείμενους σε σας - μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις- σε ρυθμιστές των εξελίξεων. Έχετε ήδη περιστείλει σημαντικές αρμοδιότητες από τις εκλεγμένες πρυτανικές αρχές. Παρόλα αυτά τους καταγγέλλετε για ανομία, βία, κωλυσιεργία, αυθαιρεσία, πλημμελή άσκηση διοίκησης κ.α. και τους απειλείτε με κυρώσεις. Είναι πολλές οι έγκυρες αναλύσεις που έχουν δώσει πειστικές απαντήσεις στις αιτιάσεις σας. Δε θα ασχοληθώ με αυτό το θέμα, επί του παρόντος.
Θα επιχειρήσω, να μεταφερθώ, προς στιγμήν, στο δικό σας πλαίσιο αναφοράς για να ισχυριστώ ότι η ίδια, ως Υπουργός, κατ επανάληψη έχετε παρακάμψει θεμελιώδεις αρχές άσκησης πολιτικής και διοίκησης σε πολλά πεδία. Στα όσα, κατά καιρούς, έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, θα προσθέσω συγκεκριμένες προσωπικές επιλογές σας που συνιστούν και δυσφήμηση και επιβράβευση. Για να γίνω συγκεκριμένος:

Η δυσφήμηση
1.Έχετε, με αποφάσεις στη διάρκεια της θητείας σας, ορίσει καθηγητή του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων :
• Αναπληρωτή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ως εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο ΕΣΥΠ
• Μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος»(Ι.Τ.Υ.Ε.)
• Μέλος της επιτροπής για τη σύνταξη της Έκθεσης ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα
• Πρόεδρος του Συμβουλίου επιλογής των Προϊσταμένων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης
• Διευθυντή ΠΕΚ Ιωαννίνων
• Μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Δεν αποκλείεται να μας διαφεύγουν και άλλες θέσεις ή αρμοδιότητες κοινοτικών προγραμμάτων. Θα μου επιτρέψετε να ισχυριστώ ότι:
• Απασχολείτε ένα και μόνο μέλος ΔΕΠ ενός Τμήματος του Πανεπιστημίου σε πολλές και σημαντικές θέσεις, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την πλημμελή άσκηση των διδακτικών, ερευνητικών και διοικητικών καθηκόντων στο ίδιο το Πανεπιστήμιο. Με τόσες αρμοδιότητες τον ακυρώνετε ως πανεπιστημιακό δάσκαλο. Δυσφημείτε τον εαυτό σας, τον ίδιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τις επιλογές σας. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ορισμένοι πανεπιστημιακοί πρώτης βαθμίδας, από άποψη έκτασης, μόλις που συμπληρώνουν συγγραφικό έργο 100 σελίδων! Με λίγα λόγια, οι επιλογές σας είναι εις βάρος του Πανεπιστημίου την ίδια στιγμή που η ίδια καλείτε τις πρυτανικές αρχές να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των πανεπιστημίων. Μη βιαστείτε να επικαλεστείτε τη νομιμότητα, πριν διαβάσετε το κείμενο μέχρι το τέλος.
• Λόγω συγκέντρωσης αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο ενός και μόνο μέλους ΔΕΠ, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό πλέγμα εξουσιαστικών ή άλλων εξαρτήσεων, με πολλές αρνητικές προεκτάσεις για το όλο πεδίο των σχετικών δραστηριοτήτων. Η πολύχρονη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και η κατοχή πολλών θέσεων συνδέεται με την ανάδειξη μιας κοινωνικής νομενκλατούρας που συμβάλλει στη διαμόρφωση ιδιότυπων κοινωνικών σχέσεων. Αγκαλιάζει όλη την ιεραρχική κλίμακα, επηρεάζει συμπεριφορές και δημιουργεί πολλαπλές εξαρτήσεις με εμφανή τον κίνδυνο του εκμαυλισμού, της εξαγοράς, του προσεταιρισμού, κ. α. . Ομάδες και άτομα, μέσα σε ένα κλίμα έξαρσης των πελατειακών σχέσεων είναι εκτεθειμένα σε διαδικασίες προσεταιρισμού και ενσωμάτωσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ακόμα και οι διαδικασίες για την ανάδειξη των Συμβουλίων διοίκησης εκτίθενται σε πολλές θεατές και αθέατες στρεβλώσεις. Ας αφήσουμε στην άκρη την δυσκολία που έχει ένα και μόνο άτομο να ανταποκριθεί με στοιχειώδη επάρκεια σε όλες αυτές τις θέσεις. Εκτός, βέβαια, και πρόκειται για εικονικούς και συμβολικούς διακανονισμούς!

Η επιβράβευση
Έχετε επιλέξει για όλες τις παραπάνω θέσεις ένα μέλος ΔΕΠ το οποίο, όπως γνωρίζετε ή οφείλετε να γνωρίζετε, αντικειμενικά συνδέεται με σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:
• Έχει γίνει διαχειριστικός καταλογισμός εις βάρος του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το πρόγραμμα «Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο Σχολείο», για σειρά προβλημάτων στην υλοποίηση του προγράμματος με ευθύνη και του επιστημονικού υπεύθυνου. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται χρόνια τώρα σε μια περιπέτεια λόγω των παρατυπιών και των σοβαρών παραλείψεων που είχαν εντοπισθεί. Το Πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε. Με απόφαση υφιστάμενης σε σας αρχής διακόπηκε η συνέχιση και η ολοκλήρωσή του. Το πανεπιστήμιο καλείται να πληρώσει τον καταλογισμό. Έκανε αλλεπάλληλες ενστάσεις για να αποφύγει τον καταλογισμό διακυβεύοντας το ενδεχόμενο να προσφέρει άλλοθι σε όσους δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
• Έχει γίνει διαχειριστικός καταλογισμός εις βάρος του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε πρόγραμμα ΠΕΝΕΔ, για παρατυπίες και παραλείψεις που οφείλονται στον επιστημονικό υπεύθυνο. Μάλιστα, από τη σχετική αλληλογραφία που υπάρχει στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου, ο επιστημονικός υπεύθυνος αποπειράθηκε, με έγγραφό του να παραπλανήσει την Επιτροπή Ερευνών, όταν εξέπνεαν οι σχετικές προθεσμίες, για τη διακοπή σύμβασης σε υποψήφια διδάκτορα επικαλούμενος ως λόγο το ότι η ΓΣΕΣ του Τμήματος ΦΠΨ δεν είχε δεχτεί, δήθεν, την υποψήφια για εκπόνηση διατριβής. Η αλήθεια ήταν ότι ο ίδιος ως πρόεδρος του Τμήματος και ως επόπτης είχε εισηγηθεί το θέμα στη ΓΣΕΣ και είχε εγκριθεί. Ο ίδιος είχε υπογράψει το σχετικό έγγραφο κοινοποίησης στον εαυτό του και στην υποψήφια τη σχετική θετική απόφαση της ΓΣΕΣ. Δε μοιάζει απίστευτο;

Οικογενειοκρατία;

Έχετε προσλάβει, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, στο Γραφείο της Ειδικής Γραμματέως του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Παιδείας, τη θυγατέρα , σε θέση Ειδικού Συμβούλου. Προς τι οι διακηρύξεις για πάταξη φαινομένων οικογενειοκρατίας, τη στιγμή που όσοι βρίσκεστε σε θέσεις εξουσίας τα εκτρέφετε και ζητάτε, ταυτόχρονα, με εντολή των υπηρεσιών σας τη διερεύνηση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σχετικής καταγγελίας για τη συγκεκριμένη περίπτωση; Δε μοιάζει φαρσοκωμωδία όλο αυτό, σε μια εποχή που έχετε βάλει το ελληνικό Πανεπιστήμιο στην πιο θλιβερή περιπέτεια της ιστορίας του;
Κυρία Υπουργέ,

Γνωρίζετε (ή οφείλετε να γνωρίζετε) ότι από το Γραφείο του πρώην Υφυπουργού Παιδείας έχει διαβιβαστεί εντολή στο Πανεπιστήμιο για διερεύνηση των σχετικών ζητημάτων. Μοιάζουν όλα αυτά με τις κωμικές διαδικασίες των λεγόμενων Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής. Αυτές τις αντιλήψεις και τις πρακτικές των Υπουργών θα τις αλλάξετε με νόμους και με το Συμβούλιο Διοίκησης; Έχετε αντιληφθεί ότι για τα προβλήματα των πανεπιστημίων τη μεγάλη ευθύνη την έχετε εσείς και οι προκάτοχοι σας, με τους επίλεκτους συνεργάτες σας; Γεμίσατε τις πόλεις και τις κωμοπόλεις με πανεπιστήμια, για να ευνοηθούν ακόμη και προσωπικές στρατηγικές πανεπιστημιακών-στενών συνεργατών του Υπουργείου! Τώρα προγραμματίζετε συγχωνεύσεις/καταργήσεις. Εσείς, σήμερα, και άλλοι ομόλογοί σας στο παρελθόν, «κάνετε στραβά μάτια», εσείς παρεμβαίνετε, κωλυσιεργείτε, εσείς ανέχεστε, εσείς υποδαυλίζετε, εσείς υποθάλπετε, εσείς αδρανείτε. Και ύστερα οι ίδιοι δίνετε εντολές για διερεύνηση! Εσείς δεν επιτρέπετε στα Πανεπιστήμια την άσκηση διοίκησης. Εσείς και οι προκάτοχοί σας έχετε δημιουργήσει δίχτυ προστασίας υπέρ συγκεκριμένων πανεπιστημιακών που περιφέρονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων και παραβιάζουν κατ εξακολούθηση νόμους και δεοντολογίες. Τώρα καταλαβαίνω γιατί οι πρυτάνεις δεν άσκησαν τις σχετικές αρμοδιότητες που είχαν! Όσοι κατά καιρούς είχατε τη θέση Υπουργού εκμεταλλευτήκατε το πανεπιστήμιο λες και είναι λάφυρο της εξουσίας σας.
Επινοήσατε, τα τελευταία χρόνια, ως κυβερνητική εξουσία τη λεγόμενη «ανοικτή διακυβέρνηση» για να αγοράσετε το άλλοθι των αυθαίρετων επιλογών. Αναρτάτε τις αποφάσεις στη «Διαύγεια» για να εκφράσετε τον κυνισμό και την αλαζονεία της εξουσίας, σε μια εποχή που μας τρομοκρατείτε με τις βάρβαρες περικοπές, το φόβο, τα πλαστά διλήμματα, την ανεργία, τη χρεοκοπία και το «πανεπιστήμιο της αγοράς».
Μην αξιοποιήσετε την περίπτωση που σας περιέγραψα για να συνεχίσετε την επίθεση δυσφήμησης κατά των πανεπιστημιακών. Οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν προσφέρονται για γενικευμένη κρίση. Δεν αναφέρω το όνομα του πανεπιστημιακού γιατί το ζήτημα δεν είναι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις όσο οι πρακτικές αυτών που ασκούν την εξουσία. Οι περιπτώσεις προσφέρονται μόνο για την ανατομία «προσωπικών ιστοριών» στα συμφραζόμενα συγκεκριμένων συγκυριών, με τη συνδρομή των εξουσιαστικών μηχανισμών. Θεωρούμε δεδομένο ότι στο ελληνικό πανεπιστήμιο η πλειονότητα των πανεπιστημιακών δεν έχει χάσει την ιδιότητα του πανεπιστημιακού ερευνητή και δασκάλου. Είναι αυτοί που κρατούν ανοιχτό το όραμα για ένα άλλο δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Οι συγκεκριμένες αποφάσεις σας εκθέτουν. Επιβραβεύετε πρακτικές που απάδουν προς την ιδιότητα του ακαδημαϊκού δασκάλου. Επιβραβεύετε τον κυνισμό, την ανομία, την αυθαιρεσία, την ανευθυνότητα, την οικογενειοκρατία, τις πρακτικές διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και παραπλάνησης. Δεν επιβραβεύετε απλώς. Συνεχίζετε με τον πιο κυνικό τρόπο τις γνωστές άθλιες πολιτικές του πελατειακού συστήματος την ίδια στιγμή που απ τα τηλεοπτικά παράθυρα ευαγγελίζεστε τη ρήξη με το πελατειακό κράτος του παρελθόντος. Απειλείτε τους πρυτάνεις με αναστολή επιχορήγησης των πανεπιστημίων! Και παρ όλα αυτά, διεκδικείτε αξιοπιστία για τις γενικότερες επιλογές της πολιτικής σας. Έχουμε πολλούς λόγους να μη «δίνουμε φράγκο» στους ισχυρισμούς σας. Αυτό θα το διαπιστώσετε πολύ σύντομα εσείς , οι συγκυβερνώντες και οι συνεργάτες σας.
Για τη βασιμότητα των ισχυρισμών «επί των συγκεκριμένων», επικαλούμαι τις δικές σας αποφάσεις, τις οποίες έχετε αναρτήσει στην κυνική διαφάνεια της «Διαύγειας», τα έγγραφα της Πρυτανείας, της Επιτροπής Ερευνών και του Τμήματος ΦΠΨ. Μη ζητήσετε διερεύνηση των όσων σας γράφω. Σας υπενθυμίζω ότι την έχετε ζητήσει και, μάλιστα, για έναν πρόσθετο εξίσου σοβαρό λόγο. Αυτός δεν είναι του παρόντος. Προς το παρόν, με απασχολούν οι κραυγαλέες αντιφάσεις σας.

Σημείωση: Μόλις ακούστηκε η είδηση για ενδεχόμενη μετακίνηση της κ. Υπουργού!

Γιώργος Μαυρογιώργος
Κάποτε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σήμερα, συνταξιούχος σε καθεστώς μνημονίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: