Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

PMI: Ο αγγελιοφόρος του ΑΕΠ, που δε φέρνει καλά μαντάτα για την Ελλάδα…


Υπάρχουν ορισμένοι που αρέσκονται να αναφέρονται στο ότι μόλις πριν δέκα μέρες, σύμφωνα με την ανάλυση (μη-) βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, το ελληνικό ΑΕΠ θα έπρεπε με κάποιο θαύμα να μειωθεί μόνο κατά 1% στο 2013. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δε φαίνεται ότι θα συμβεί. Σύμφωνα με το σημερινή έκδοση του δείκτη PMI για την Ευρώπη (όπου είδαμε σήμερα την ανεργία να φτάνει στο υψηλότερο σημείο από το 1997), η ελληνική οικονομία απλώς ανατινάσσεται προς τα μέσα με ρυθμό ρεκόρ.
Αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη τρομακτικά αποτελέσματα των δημοσίων εσόδων του Ιανουαρίου όπου εμφανίστηκε μείωση 7% αντί της πρόβλεψης της τρόικας για 9% αύξηση! Καθώς αναμένεται ολόκληρη η χώρα να βυθίζεται ολόκληρο το 2012 στην ύφεση με κανένα απολύτως κίνητρο να μη δουλεύει πραγματικά για την οικονομία της, είναι πλέον σχεδόν βέβαιο το καταστροφικό «θαύμα» που έρχεται.
Το reuters αναφέρει σήμερα: «Ο δείκτης του Markit των Διαχειριστών Αγορών Παραγόμενων Προϊόντων (PMI) για την Ελλάδα έπεσε στην τελευταία έρευνα στις 37,7 μονάδες το Φεβρουάριο, από τις 41,0 που βρισκόταν τον Ιανουάριο, μένοντας αρκετά κάτω από τις 50 μονάδες που είναι το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της ύφεσης στις δραστηριότητες, σε εκτίμηση που γίνεται για τους επόμενους 30 μήνες. Η παραγωγή και ο όγκος των νέων παραγγελιών πέφτει με το γρηγορότερο δυνατό ρυθμό μέσα στα 13 χρόνια της ιστορίας της συγκεκριμένης έρευνας, καθώς η λιτότητα εξασθενίζει τη ζήτηση. Οι νέες εξαγωγικές παραγγελίες πέφτουν για έκτο συνεχόμενο μήνα και με τον πιο απότομο ρυθμό από το Μάιο του 2010». Σε απλή μετάφραση: η κατάσταση είναι απελπιστική και χειροτερεύει. Αναμένουμε ότι ο Γερμανός, συγγνώμη ο Τροϊκανός, κομισάριος θα σοκαριστεί όταν ανακαλύψει ότι όχι μόνο οι τράπεζες ξεμένουν σιγά σιγά από καταθέσεις, αλλά ολόκληρη η οικονομία τα μαζεύει και φεύγει….
Το διαχρονικό διάγραμμα του δείκτη PMI για την Ελλάδα φαίνεται στο διάγραμμα που είναι στην κορυφή της ανάρτησης.
Για να καταλάβετε τη σχέση που έχει η πορεία του δείκτη PMI με την πορεία του ΑΕΠ μιας χώρας δείτε ορισμένα κραυγαλέα χαρακτηριστικά παραδείγματα αμέσως παρακάτω. Επίσης προσέξτε ότι ο δείκτης αυτός είναι ο «αγγελιαφόρος του μελλοντικού ΑΕΠ» αφού προκύπτει από εκτιμήσεις και προσδοκίες των πλέον σχετικών της αγοράς με ορίζοντα 30 μηνών από τη μέρα που διεξάγεται η έρευνα!
Ευρωζώνη
Γερμανία
 
Γαλλία
Ιταλία
Ισπανία
Βρετανία
Κίνα
ΗΠΑ (PMI-πληρωμές)
Πλανήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: