Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ «ΜΑΜΟΥΘ» 65 ΔΙΣ!

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΑΝΕ ΠΛΑΪ-ΠΛΑΪ!
Την ώρα που οι κυρίαρχοι κύκλοι διαφημίζουντις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφήςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης και περίπου εμφανίζουν τις διεργασίες για το μη υπολογισμό της ανακεφαλαιοποίησης στο δημόσιο χρέος ως θείο δώρο, νεότερες εξελίξεις έρχονται να συντρίψουν τις αυταπάτες.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, προφανώς εν όψη της ανακεφαλαιοποίησης, εξήγγειλε νέο υπέρογκο πακέτο σκληρών μέτρων για την Ισπανία ύψους 65 δισ. ευρώ.
Αυτό το δυσθεώρητο πακέτο μπορεί να μην αποκαλείται Μνημόνιο, ούτε να συνοδεύεται ευθέως από τηνάμεση παρουσία μια τρόικας, συνιστά, όμως, επί της ουσίας μια σκληρή μνημονιακή δέσμευση, σκληρότερη ίσως από εκείνη άλλων χωρών με επίσημο Μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία, η οποίαμνημονιακή δέσμευση παρακολουθεί αξεδιάλυτα το «δώρο» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών!Αυτά τα ολίγα για τους εραστές της εφαρμογής των περί ανακεφαλαιοποίησης αποφάσεων της ΕΕ και στη χώρα μας.

Κατά τα άλλα, αύξηση του ΦΠΑ στο 21% από 18%, μαζί με κόψιμο του φετινού δώρου Χριστουγέννων για δημόσιους υπαλλήλους, προανήγγειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι ως πρώτο μέρος του πακέτου μέτρων για εξοικονόμηση συνολικά 65 δισ. ευρώ σε διάρκεια δυόμισι χρόνων.

Με την ανεργία να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό και την οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, ηΜαδρίτη πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 -έχοντας εξασφαλίσει παράταση ενός έτους από την ΕΕ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταξύ άλλων μείωση των επιδομάτων ανεργίας -ενώ το Μάιο η ανεργία έφτασε το 24,6%- εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, μέσω της οποίας θα εξοικονομηθούν 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.

«Κατανοώ ότι τα μέτρα αυτά πλήττουν τον καθένα» είπε ο Ραχόι μιλώντας την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο της χώρας, λέγοντας όμως πως πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση. «Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που προανήγγειλε ο Ραχόι καλύπτουν όλο το φάσμα της ισπανικής οικονομίας. Η μείωση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα δίνεται για μικρότερη περίοδο, θα συνοδεύεται απόπεριορισμό των επιχορηγήσεων για νέες προσλήψεις με αυστηρότερους κανονισμούς ενώ η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα επιταχύνει την εισαγωγή του «παράγοντα βιωσιμότητας» του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα περιορίζει τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί η φοροελάφρυνση στην αγορά κατοικίας και θα μειωθεί ο προϋπολογισμός των υπουργείων κατά 600 εκατ. ευρώ. Ο Ραχόι προανήγγειλε δε σχέδιαιδιωτικοποιήσεων για λιμάνια, αεροδρόμια και "αξιοποίηση" των σιδηροδρομικών υποδομών. Το μοναδικό που μένει αλώβητο, προς το παρόν, είναι οι συντάξεις, τηρώντας την προεκλογική δέσμευση του Λαϊκού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: