Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Θα συνεχίσω να προασπίζω το δημόσιο συμφέρον"

ΣΥΝΕΝΤEΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Dei News
- «Από το 2000 που άνοιξε η αγορά σε ελάχιστες χώρες ωφελήθηκαν οι καταναλωτές, η απελευθέρωση ακρίβυνε το ρεύμα»!!
- Ο στόχος μας είναι να πείσουμε την κοινωνία για το ορθό των επιχειρημάτων μας και στη βάση αυτή να αποκτήσουμε συμμάχους.
- Έίναι σίγουρο ότι εάν δεν τους αποκαλούσαμε κρατικοδίαιτους και αεριτζίδες, ότι εάν στα σχέδιά τους για την νέα αρπαχτή που ετοιμάζουν με τις λιγνιτικές μονάδες δεν προειδοποιούσαμε ότι θα γίνει πόλεμος, θα ήμασταν τα καλύτερα «παιδιά».

Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη
Καυστικός, σκληρός αλλά και αποκαλυπτικός είναι ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος που μίλησε για όλους και για όλα στο DeiNews και υπερασπίζεται με μαχητικό τρόπο την αγωνιστική δράση της Ομοσπονδίας ενώ δηλώνει ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να αναγεννηθεί και αυτό κυρίως θα γίνει αν συνδυάστεί με τον ουσιαστικό πολιτικό – συνδικαλιστικό λόγο με επιχειρήματα με τη δράση με σχέδιο, συντονισμένα και σε βάθος. Διαβάστε παρακάτω τι μας απάντησε:

- Η σημερινή κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αποκρατικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αν τελικά προχωρήσει στις «τυφλές» ιδιωτικοποιήσεις όπως η ΔΕΗ, εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχετε προαναγγείλει, έχετε εξετάσει και άλλες μορφές αγώνα που δεν θα ταλαιπωρούν τον έλληνα πολίτη αλλά και θα μπορούν να φέρουν κερδοφόρο αποτέλεσμα προς όφελος των εργαζομένων;


Η απεργία για κάθε υπεύθυνο και ταξικό συνδικαλιστή πρέπει να είναι το τελευταίο βέλος που θα χρησιμοποιήσει από όλα όσα έχει στη φαρέτρα του προκειμένου να υπερασπιστεί το σωστό, το δίκαιο και το δημόσιο συμφέρον…
Πρέπει να είναι το τελευταίο, ιδιαίτερα στο χώρο της ΔΕΗ γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και αυτό επιβάλλει ο σεβασμός στην κοινωνία αλλά και το μεροκάματο του κάθε συναδέλφου.
Ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα κάνουμε τα πάντα για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο και για να γίνω πιο συγκεκριμένος το πρώτο που ήδη έχουμε ξεκινήσει και θα εντείνουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ενημερώσουμε την κοινωνία αλλά και να την ακούσουμε.
Πρέπει – επιβάλλεται και θα το κάνουμε να ενημερώσουμε τον κάθε πολίτη για το τι θα ακολουθήσει και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε βάρος του εάν και εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και την εκχώρηση λιγνιτικών της μονάδων στους ιδιώτες. Με τα επιχειρήματα μας θα αποδομήσουμε το «σκεπτικό» της κυβέρνησης και θα αναδείξουμε την σκοπιμότητα και για ποιο λόγο προωθούνται τέτοιες πολιτικές, σε όφελος ποιών και το τι θα σημάνει για τον κάθε καταναλωτή. Μόνο έτσι μπορεί να σωθεί η ΔΕΗ.
Ο στόχος μας είναι να πείσουμε την κοινωνία για το ορθό των επιχειρημάτων μας και στη βάση αυτή να αποκτήσουμε συμμάχους.
Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο προάσπισης της ΔΕΗ, με τα κόμματα, συνδικάτα, κοινωνικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, ενώσεις καταναλωτών.
Με λίγα λόγια η κύρια επιδίωξή μας είναι να κάνουμε την σωτηρία της ΔΕΗ υπόθεση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Προς τούτο θα ενημερώσουμε όλους τους φορείς, θα οργανώσουμε συζητήσεις, θα πραγματοποιήσουμε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Βεβαίως ταυτόχρονα επειδή όπως η ίδια η πολιτεία έχει αναγνωρίσει με αλλεπάλληλους νόμους μέσα στην περιουσία της ΔΕΗ έχουμε ενσωματωμένη την ασφαλιστική μας περιουσία κινούμαστε ήδη και νομικά προκειμένου να μπλοκάρουμε την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.
Κλείνοντας την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μια φράση θέλω να προσθέσω :«Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει αιφνιδιασμούς και κινηθεί στη λογική του καουμπόη αποφεύγοντας το διάλογο τότε ναι υπάρχει και το «τελευταίο βέλος».
Η ιστορία δεν θα γράψει ότι πουληθήκαμε.

- Μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης αλλά και της τωρινής πολιτικής ηγεσίας έχει στοχοποιήσει με αρνητικό τρόπο, τόσο τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ όσο κι εσάς προσωπικά. Νιώθετε ότι πίσω από αυτή την επίθεση κρύβονται συμφέροντα και ανταγωνιστές της ΔΕΗ;

Αναμφίβολα ναι.
Το λέω κατηγορηματικά γιατί γνωρίζω ποια ήταν η στάση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απέναντι στα συμφέροντα και κυρίως το τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, για να σταματήσει τις βρωμοδουλειές τους κι εδώ έχουμε να πούμε και να δείξουμε πολλά.
Για κάθε αντικειμενικό κριτή όποια κι αν είναι η γνώμη του για τη ΓΕΝΟΠ για ένα πράγμα μόνο δεν μπορεί να την κατηγορήσει, ότι χαρίστηκε στα συμφέροντα, ότι την έβαλαν οι μεγαλοκαρχαρίες στο τσεπάκι τους, ή ότι έκλεισε τα μάτια κι έκανε ότι δεν βλέπει τις διάφορες βρωμοδουλειές, κομπίνες και αρπαχτές που επιχειρούσαν οι διάφοροι κρατικοδίαιτοι ψευτοεπενδύτες.
Και επειδή τα λόγια είναι εύκολα μια ματιά στη δράση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αρκεί για να δει κάποιος με τις δεκάδες συνεντεύξεις τύπου, τα συλλαλητήρια, τις συγκεντρώσεις, τις παραστάσεις και κυρίως τις μηνύσεις και τις προσφυγές στην Ε.Ε. πόσες φορές η ΓΕΝΟΠ αποκάλυψε και σταμάτησε διάφορες αρπαχτές τους ώστε να καταλάβει για ποιο λόγο επιτίθενται στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Ένα είναι σίγουρο ότι αν όλα αυτά τα χρόνια δεν χαλάγαμε τις βρωμοδουλειές όλων όσων μας επιτίθενται (μέσα από τα Μ.Μ.Ε. που ελέγχουν) και δεν ήμασταν αγκάθι και εμπόδιο στις αρπαχτές τους καμιά επίθεση δεν θα γινόταν σε βάρος μας.
Έίναι σίγουρο ότι εάν δεν τους αποκαλούσαμε κρατικοδίαιτους και αεριτζίδες, ότι εάν στα σχέδιά τους για την νέα αρπαχτή που ετοιμάζουν με τις λιγνιτικές μονάδες δεν προειδοποιούσαμε ότι θα γίνει πόλεμος, θα ήμασταν τα καλύτερα «παιδιά». Δηλαδή κύριοι σοβαροί και υπεύθυνοι…
Όλα ξεκινούν από το ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν να μας πείσουν να φάμε μαζί, να ανέβουμε στο κότερό τους ή να περάσουμε την πόρτα της βίλας τους.
Αν το είχαμε κάνει θα ήμασταν δικοί τους. Όμως εμείς επιλέξαμε να είμαστε του Ελληνικού λαού.

- Γνωρίζετε τι ισχύει για τις ηλεκτρικές εταιρείες στην υπόλοιπη Ευρώπη και αν η απελευθέρωση, έφερε και καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τον καταναλωτή;

Ναι γνωρίζουμε και ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει να αντιδρούμε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Θέλω να γίνει απολύτως σαφές…
Το έχω πει πολλές φορές αλλά δυστυχώς αρκετά από τα ΜΜΕ δεν στέκονται σε αυτό γιατί βλέπετε δεν τους βοηθά στην εικόνα που θέλουν να χτίσουν για το συνδικάτο.
Προτιμούν να μας εμφανίζουν ως κοινωνικά ανάλγητους και εκβιαστές και να περάσουν την αντίληψη ότι η αντίδραση μας στην ιδιωτικοποίηση είναι για να μην χάσουμε τα προνόμιά μας.
Σας λέω λοιπόν και το εννοώ ότι εάν η κυβέρνηση μας αποδείξει ότι ιδιωτικοποιημένη η ΔΕΗ αύριο το πρωί ο καταναλωτής θα έχει πιο φθηνή Ηλεκτρική Ενέργεια εμείς όχι μόνο δεν θα διαφωνήσουμε αλλά απεναντίας θα προτείνουμε η ιδιωτικοποίηση της να μην περιμένουμε να γίνει αύριο αλλά από σήμερα κιόλας!
Όμως ένα είναι σίγουρο ότι όσο κι αν προσπαθήσει η κυβέρνηση να μας πείσει πως η εξέλιξη θα είναι αυτή, δεν θα τα καταφέρει. Δεν θα τα καταφέρει γιατί σε όλες μα όλες τις χώρες που το αγαθό της Ηλεκτρικής Ενέργειας πέρασε από τα χέρια του Δημοσίου στα χέρια των ιδιωτών η τιμή τηςKwh αυξήθηκε δυο και τρεις φορές με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές να μην μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του πολύτιμου αγαθού και επειδή θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτά τα λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σας παραπέμπω στον τίτλο ενός σχετικού άρθρου της έγκριτης εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (τότε που βεβαίως η γραμμή ήταν χαλαρή σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις)...
Πιο συγκεκριμένα στο φύλλο της 7ης Ιανουαρίου του 2008 σε άρθρο με θέμα τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας η εφημερίδα έχει δώσει τον εξής τίτλο. «Από το 2000 που άνοιξε η αγορά σε ελάχιστες χώρες ωφελήθηκαν οι καταναλωτές, η απελευθέρωση ακρίβυνε το ρεύμα»!!

- Έχετε εντοπίσει λάθη και παραλείψεις στη διοίκηση Ζερβού και αν πιστεύετε ότι έπρεπε να αναδείξει περισσότερο επικοινωνιακά το φιάσκο που δημιουργήθηκε με τις δύο ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες που ξεγέλασαν χιλιάδες έλληνες πολίτες ώστε να μπορέσει ο καταναλωτής να συγκρίνει και να κατανοήσει τον αξιόπιστο ρόλο της Επιχείρησης;

Η Διοίκηση του κυρίου Ζερβού όπως όλες άλλωστε έχει να επιδείξει θετικά και αρνητικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα.
Προσωπικά, την κρίνω θετικά χωρίς αυτό να με εμποδίζει διόλου να δω τα λάθη και τις αδυναμίες της οι οποίες μάλιστα σε κάποιους τομείς είναι πολύ μεγάλες.
Θα συμφωνήσω ότι το θέμα (το φιάσκο και η αρπαχτή για να ακριβολογούμε) με τους κ.κ. της ENERGA και της HELLAS POWER θα έπρεπε να έχει αναδειχθεί πολύ πιο πολύ από την Διοίκηση της Επιχείρησης.

- Υπάρχουν μομφές και ψίθυροι για την μετάθεσή σας στο εργοστάσιο του Λαυρίου, ότι δηλαδή ήταν επικοινωνιακό τρικ. Θα θέλαμε να μας απαντήσετε με ποιο σκεπτικό το πράξατε και τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση;

Λυπάμαι που θα το πω αλλά δυστυχώς έτσι είναι.
Για εμένα υπάρχουν δυο κατηγορίες συνδικαλιστών.
Αυτοί που ασχολούνται με τα κοινά για ίδιον όφελος και αυτοί που ασχολούνται στη βάση αξιών αρχών ιδανικών και τα βήματά τους τα οδηγεί η ταξική συνείδηση και ο σεβασμός και η διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει ο καθένας μας το απαντούν οι πράξειςτου κάθε μέρα και όχι μια στιγμή ή μια περίοδο.
Πριν ζητήσω να πάρω μετάθεση από τη Διανομή στην Παραγωγή θέλω να σας θυμίσω ότι μαζί με άλλους συναδέλφους μας που είναι τιμή που υπάρχουν τέτοιοι συνδικαλιστές στη ΓΕΝΟΠ αλλά και σε άλλους χώρους
· Κόψαμε το ρεύμα σε διάφορα Υπουργεία
· Κλείσαμε εισόδους Υπουργείων
· Πετάξαμε φέρετρα σε πόρτες Υπουργών
· Δεθήκαμε με χειροπέδες
. Αποκλείσαμε εισόδους ξενοδοχείων για να εμποδίσουμε μυστικές συνεδριάσεις του Δ.Σ.
· Ρίξαμε πόρτες με τα κορμιά μας για να ματαιώσουμε συνεδριάσεις του Δ.Σ. και την λήψη απαράδεκτων αποφάσεων
· Συγκρουστήκαμε με τα ΜΑΤ
· Ανεβήκαμε σε καμινάδες για να στείλουμε μηνύματα αντίστασης και αγώνα
· Καταλάβαμε δημόσια κτίρια και συλληφθήκαμε
· Είμαστε κατηγορούμενοι για απεργίες και καταλήψεις σε βαθμό κακουργήματος.
· Κάναμε μηνύσεις
· Κάναμε προσφυγές
· Καταγγείλαμε Δημόσια πολύ ισχυρούς άνδρες ως κομπιναδόρους και αρπαχτικά.
· Ματαιώσαμε ραντεβού της ΤΡΟΙΚΑΣ με Υπουργούς.
Το θυμίζω γιατί όλα αυτά για όποιον μπορεί να αντιληφθεί την αξία τους για όσους τα υλοποιούν εμπεριέχουν ένα κίνδυνο άμεσο ή έμμεσο.
Συνεπώς,
Για να έχει κάποιος μια τέτοια δράση, ή πρέπει να έχει άγνοια κινδύνου ή να έχει τη φλόγα της ταξικής συνείδησης που του δίνει δύναμη και κουράγιο να προσπερνά τους όποιους φόβους ή κινδύνους και με τη στάση του να δίνει το παράδειγμα.
Με βάση τα παραπάνω σας λέω ζήτησα να πάρω μετάθεση και στην ουσία για όποιον διάβασε την ενημερωτική ανακοίνωση που εξέδωσα το προανήγγειλα από την πρώτη στιγμή γιατί ανήκω σε εκείνη τη σχολή των συνδικαλιστών που κάνουν συνδικαλισμό αφενός μεν με επιχειρήματα αλλά ταυτόχρονα με μάχες και συγκρούσεις χωρίς να φοβούνται το προσωπικό κόστος.
Ζήτησα να πάρω μετάθεση γιατί όπως ήδη έχω δημοσιοποιήσει ήθελα να έχω τη δυνατότητα (και μόνο έτσι θα μπορούσα) εάν και εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης την ημέρα που θα ανακοινώσει επισήμως ότι ξεκινά τις διαδικασίες ξεπουλήματος (ακριβώς εκείνη την ημέρα για σημειολογικούς λόγους) να μπορώ να πάρω μετάθεση σε μια από αυτές τις μονάδες.
Κι αυτό για τρεις λόγους.
Πρώτο: Γιατί θέλω ως πρόεδρος να δώσω δύναμη και κουράγιο στους συναδέλφους των συγκεκριμένων μονάδων που λογικό είναι να ανησυχούν περισσότερο από όλους τους άλλους συνδέοντας την προσωπική μου τύχη μαζί τους.

Δεύτερο: να δώσω το παράδειγμα για το πώς πρέπει να μάχεται ο συνδικαλιστής και
Τρίτο: να στείλω το μήνυμα της αποφασιστικότητας και ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην περάσει περιουσία του Ελληνικού λαού στους διάφορους κρατικοδίαιτους ψευτοεπενδυτές που για μια φορά ακόμα θέλουν να αρπάξουν από τα έτοιμα.
Πιθανότατα για όποιον δεν ξέρει τι πάει να πει ταξική συνείδηση και πόση δύναμη αυτή σου δίνει και τι μπορείς να κάνεις, που μπορείς να φτάσεις όταν αυτή οδηγεί τα βήματά σου, να μην μπορεί να το καταλάβει.
Για εμένα προσωπικά είναι σημαντικό να κοιμάμαι με ήσυχη τη συνείδησή μου.

- Τους προηγούμενους μήνες βιώσαμε έντονες εσωτερικές διαμάχες σε σωματεία αλλά και ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με ιστορικούς συλλόγους… Περιγράψτε μας συνοπτικά τι πρέπει να συμβεί για να μην ξαναζήσουμε μικρούς «συνδικαλιστικούς εμφύλιους»; Και επίσης αν πιστεύετε ότι πρέπει το Σ/Κ να βάλει νέες βάσεις και κανόνες για την αναγέννηση του.

Είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο μετά από όσα έχουν συντελεστεί το Σ.Κ. να ξαναδεί την πορεία του, τα λάθη του και τις αδυναμίες του ώστε να βγάλει συμπεράσματα και έτσι σοφότερο και εμπειρότερο να χαράξει νέα πορεία προς τα μπροστά.
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να αναγεννηθούμε και αυτό κυρίως θα γίνει αν συνδυάσουμε τον ουσιαστικό πολιτικό – συνδικαλιστικό λόγο με επιχειρήματα με τη δράση.
Δράση με σχέδιο, συντονισμένα και σε βάθος.
Δράση έγκαιρα και με συνέχεια.
Όσο δε για τη διαμάχη που παρουσιάστηκε με διάφορους συλλόγους εκείνο που θέλω να πω είναι ότι αυτό δεν βοηθά το στόχο μας και απογοητεύει τους συναδέλφους μας.
Προσωπικά σέβομαι τον κάθε σύλλογο και πιστεύω ότι ο μοναδικός δρόμος για να μην ξαναζήσουμε δημόσια αντιπαράθεση είναι η εξαντλητική συζήτηση μέσα στα όργανα του κάθε συλλόγου αλλά και της Ομοσπονδίας.

- Εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ τόσο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις όσο και για την κοινωνική της δράση. Πιστεύετε ότι αυτή η νομική περιπέτεια θα έχει αίσιο τέλος ή ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μορφή έμμεσου εκβιασμού και φίμωσης από την παρούσα κυβέρνηση;


Είναι γνωστό ότι, οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις όσους τους αντιστέκονται τους βάζουν στο στόχαστρο και με διάφορους τρόπους χρησιμοποιώντας πολλές φορές όλες τις μεθόδους προσπαθούν είτε να τους φιμώσουν είτε να τους φοβίσουν.
Σε άλλες περιόδους όσους αντιστέκονταν, τους έριχναν στα μπουντρούμια και τους αφαιρούσαν τη ζωή.
Προσωπικά γνωρίζοντας, ότι όσους αντιστέκονταν (έτσι γίνονταν εδώ και αιώνες κι έτσι θα συνεχιστεί και τους επόμενους), όσους πάνε κόντρα στο ρεύμα πάντα τους επιτίθονταν, με σεμνότητα λέω και θα αφήσω να μιλήσουν οι πράξεις, ότισταθερά – δυνατά και αταλάντευτα θα συνεχίσω να λέω την άποψή μου.
Θα συνεχίσω να προασπίζω το δημόσιο συμφέρον.
Η ιστορία κάθε μέρα που περνά γράφεται και γράφει για όλους μας, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους συνδικαλιστές, τον καθένα μας προσωπικά.
Μια και έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας δεν θέλω και δεν έχω δικαίωμα η ιστορία να με γράψει στα μαύρα τα κατάστιχα.
Δεν θέλω τα παιδιά μου να ντρέπονται.
Αργότερα εάν έχω ζωή και γεράσω δεν θέλω αναπολώντας πως ξόδεψα τη ζωή μου να μετανιώσω γιατί την ώρα που έπρεπε δεν βρέθηκα εκεί που έπρεπε και δεν έκανα αυτό που έπρεπε.
Τώρα είναι η ώρα του αγώνα.
Τώρα είναι η ώρα της μάχης.
Για εμένα και πάρα πολλούς, επειδή ο αγώνας είναι ταξικός, ένα πρέπει να είναι το σύνθημα του κόσμου της εργασίας και σ’ αυτή τη κατεύθυνση θα αγωνιστώ προκειμένου να γίνει σύνθημα όλων μας .
Η αυτοί ή εμείς .
Ζητιάνους δούλους δεν θα μας καταντήσετε.
Όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.
Αν σε κάποιους περισσεύουν οι μισοί συνάνθρωποι μας, σε εμάς δεν περισσεύει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: