Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Βενεζουέλα: Νίκη του Τσάβες στις προεδρικές εκλογές με 54%

Μία ακόμη θητεία στην προεδρία της Βενεζουέλα εξασφάλισε ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της χώρας, επικρατώντας του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες. Σύμφωνα με το συμβούλιο των εκλεκτόρων ο Τσάβες νίκησε με ποσοστό 54%. 
Το Καράκας πλημμύρισε από τους οπαδούς του προέδρου της Βενεζουέλα που πανηγύρισαν ηχηρά τη παραμονή του στην εξουσία. Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Τσάβες για την επανεκλογή του.
Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ξεπέρασε το 80% και μάλιστα η ψηφοφορία παρατάθηκε σε κάποια από τα εκλογικά τμήματα, καθώς υπήρχαν μεγάλες ουρές.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των εκλεκτόρων ανακοίνωσε ότι στο 90% των ψήφων ο Τσάβες έλαβε 54,42%, ενώ ο Καπρίλες το 44,97%.



Ένθερμοι οπαδοί του Τσάβες συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας για να γιορτάσουν την νίκη. «Γιορτάζω με όλη μου την καρδιά. Ο Τσάβες είναι η ελπίδα του λαού και της Λατινικής Αμερικής», «δεν μπορώ να περιγράψω την ανακούφιση και την ευτυχία που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή», «η επανάσταση θα συνεχιστεί, χάρη στον Θεό και τους ανθρώπους αυτής της μεγάλης χώρας» δήλωναν οι υποστηρικτές του Τσάβες.



Αντίθετα, αρκετοί από τους υποστηρικτές του Καπρίλες ξέσπασαν σε κλάματα, όταν άκουσαν τα αποτελέσματα. Ο ίδιος ο αντίπαλος του Τσάβες δήλωσε υπερήφανος για τον μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ του και τόνισε ότι οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης «δεν νιώθουν χαμένοι». Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του, στον Τσάβες, σημειώνοντας πάντως: «Έχουμε φυτέψει πολλούς σπόρους σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα και ξέρω ότι οι σπόροι αυτοί θα παράγουν πολλά δέντρα».

Ο Τσάβες βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 1999. Κατά την προεκλογική εκστρατεία δήλωνε ότι χρειάζεται άλλη μια εξαετή θητεία να συνεχίσει την «Μπολιβαριανή Επανάσταση» προς το σοσιαλισμό. Ο Τσάβες έχει εθνικοποιήσει βασικούς τομείς της οικονομίας της χώρας.





Η Βενεζουέλα έχει ιδιαίτερα μεγάλη παραγωγή σε πετρέλαιο μέσω της διαχείρισης του οποίου χρηματοδοτούνται προγράμματα για την υγεία, την παιδεία και τη στέγαση. Στον αντίποδα, ο αντίπαλος του Τσάβες, Καπρίλες – ο οποίος ηγείτο ενός συνασπισμού 30 κομμάτων της αντιπολίτευσης - δήλωνε ότι οι πολιτικές του προέδρου είχαν οδηγήσει σε γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα και ελλείψεις.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πάντως πως ήταν η δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση του Ούγκο Τσάβες, που βρίσκεται ήδη 14 χρόνια στην εξουσία. Εκτιμούν ότι τη νίκη του στις εκλογές θα καλωσορίσουν κι άλλες χώρες στην περιοχή, όπως η Κούβα και η Νικαράγουα, οι οποίες επωφελούνται από την Ένωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Καραϊβικής, που παρέχει στην Βενεζουέλα πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές.
Ο Τσάβες διατηρεί επίσης ισχυρούς δεσμούς με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ, υποστηρίζοντάς στην διαμάχη με την Βρετανία για τα Φόκλαντ. Μάλιστα, μετά την εκλογή του η Φερνάντεζ έγραψε στο Twitter: «Η νίκη σου είναι δική μας νίκη! Και νίκη για την Νότιο Αμερική και την Καραϊβική!»
Η νέα εξαετής θητεία του Τσάβες θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: