Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μετά το «τελευταίο σώσιμο» νέα μέτρα ζητεί η τρόικα από την καταρρέουσα κυβέρνηση

Άρχισε ήδη ο προβληματισμός για την απόφαση του Eurogroup μετά τις πρώτες κυβερνητικές παράτες για τη μεγάλη νίκη.
Η δόση των 34 δισ. ευρώ είναι γνωστό ότι θα κατευθυνθεί προς τις τράπεζες και τους δανειστές για την αποπληρωμή δανείων. Αυτό που απομένει για την πραγματική οικονομία είναι κάποια ψίχουλα... Κι ενώ η οικονομική κατάρρευση, με βάση τα δεδομένα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη, η χώρα τίθεται υπό καθεστώς αυστηρής επιτροπείας και χρειάζεται πιστοποιητικό συμμόρφωσης από τους δανειστές για την εκταμίευση οποιασδήποτε δαπάνης. 
Έρχονται νέα μέτρα
Η τρόικα εξωτερικού, την ώρα που η τρόικα εσωτερικού πανηγύριζε, δεν διέκοψε διόλου το ελεγκτικό της έργο. Τα σημειώματα με εντολές-υποχρεώσεις έπεφταν βροχή, με την ένδειξη-εφιάλτη «Δεν τηρήθηκε». 
Οι τροϊκανοί υπενθύμισαν στο υπουργείο Οικονομικών ότι "δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις" και ετοίμασαν υπόμνημα για επτά ανεφάρμοστες παρεμβάσεις, που στην ουσία ανοίγουν τον δρόμο για νέες περικοπές στα εφάπαξ του Δημοσίου και τα κοινωνικά προγράμματα, καθώς και την επιβολή αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Πρόκειται για πρόσθετους όρους-μέτρα που θα υποχρεωθεί να πάρει η Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο του 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013 για να εξασφαλίσει τις επόμενες δόσεις του δανείου.

Διαβάστε το υπόμνημα της τρόικας προς την κυβέρνηση και θα καταλάβετε...

1. Η μείωση του ελλείμματος υστερεί έναντι του στόχου για δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2,5% του ΑΕΠ το 2014 (εξ ου και η διετής παράταση του περιθωρίου προσαρμογής).

2. Δεν επιτυγχάνεται η μείωση του χρέους κατά 26,9 δισ. ευρώ το 2012. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει κατά 11,1 δισ. ευρώ φέτος, εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και λόγω δυσμενέστερων διακανονισμών στις υποχρεώσεις του Δημοσίου και άλλων προσαρμογών στους τόκους.

3. Τα καταβαλλόμενα κατά τη συνταξιοδότηση εφάπαξ ποσά δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί και απαιτείται ανάλογη προσαρμογή των πληρωμών.

4. Δεν έχει προωθηθεί η έγκριση μιας φορολογικής μεταρρύθμισης «για την απλούστευση του φορολογικού συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προτιμησιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης και της διεύρυνσης των βάσεων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα.
Αυτή η μεταρρύθμιση αφορά το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων, το φόρο προστιθέμενης αξίας, τους φόρους περιουσίας, αλλά και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και θα διατηρήσει το σχετικό φορολογικό βάρος από τους έμμεσους φόρους.

5. Επιβάλλεται η αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων ώστε να εναρμονιστούν με τις τιμές της αγοράς.

6. Πρέπει να διακοπούν οι πληρωμές με μετρητά και επιταγές στις εφορίες και να αντικατασταθούν με τραπεζικά εμβάσματα, ούτως ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος για το προσωπικό, προκειμένου να ασχοληθεί με πιο χρήσιμες εργασίες.

7. Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της για την εκπλήρωση της αποστολής της, την επίτευξη των στόχων της και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με όσα προβλέπουν ο νόμος και το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: