Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η λίστα, ο Παπακωνσταντίνου, ο Βενιζέλος και η εξόδιος ακολουθία του ΠΑΣΟΚ

Τι να σκέφτονται άραγε τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την τροπή που πήρε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ; Σ' αυτούς αναφέρομαι που λίγες μέρες πριν, ο τίτλος “Τετέλεσται” σε άρθρο της στήλης του είχε εξαγριώσει, διότι – έλεγαν – δεν αποτύπωνε την πραγματικότητα: Την πορεία προς την αναγέννηση του Κινήματος!!!
Αντί της αναγέννησης, η κακή τους μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να παρακολουθούν τα τελευταία 24 την τελική πράξη του δράματος, αυτή που παίζεται από την ώρα που το κόμμα έπεσε στα χέρια του Βενιζέλου (του δεύτερου μετά τον Παπακωνσταντίνου που... κάπου καταχώνιασε τη λίστα και την... ξέχασε)!
Η λίστα, είτε το θέλουν είτε όχι, αποτελεί τη διαπιστωτική πράξη του θανάτου του ΠΑΣΟΚ. Του ΠΑΣΟΚ ως τρισάθλιου και διαβρωμένου μηχανισμού εξουσίας. Όχι του κόσμου που ΠΑΣΟΚ που, αηδιασμένου μέχρι εκεί που δεν πάει, αναζητεί τη νέα πολιτική έκφραση του. Σε ένα χώρο που δεν θα έχει καμία σχέση με όλους εκείνους που ανενδοίστα και ανερυθρίαστα χρησιμοποίησαν το ΠΑΣΟΚ και την εξουσία, προς εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Σε ένα χώρο που θα σηματοδοτήσει την ολική επαναφορά σε ένα νέο αξιακό κώδικα, τον μόνο που μπορεί να αναστρέψει ή έστω να αναχαιτίσει την πορεία προς τον όλεθρο....
Άλλωστε, δεν υπάρχει πλέον κανένας Έλληνας που να μην αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ηθικό. Η απουσία ηθικής οδήγησε στην ανήθικη πολιτική και η ανήθικη πολιτική έφερε την καταστροφή.

Γράφοντας όλα αυτά, δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις περί του ποιός από τους συμμετέχοντες στον κομματικό μηχανισμό, θα τα αντιληφθεί. Είναι δύσκολο να αλλάξουν νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών. Ο τρόπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε το επίσημο ΠΑΣΟΚ με την ανακοίνωσή του, δείχνει ότι οι άνθρωποι, έστω και αυτή την ύστατη ώρα παραμένουν αμετανόητοι και κυρίως ανόητοι! Πρώτο μέλημα να περιορίσουν το πρόβλημα στον Παπακωνσταντίνου. Δεύτερο, να βγάλουν έξω από το κάδρο το Βενιζέλο, τον δεύτερο που έκρυψε τη λίστα. Τρίτον, να επιτεθούν στον συνήθη “ένοχο” τον ΣΥΡΙΖΑ! Μόνο να τους χειροκροτήσουμε δεν μας ζήτησαν, επειδή δεν ήταν 600 τα νέα ονόματα στη λίστα, αλλά μόνο οι συγγενείς του Υπουργού Οικονομικών, του ανθρώπου που οδήγησε την Ελλάδα στην τραγωδία που σήμερα βιώνει! Αμετανόητοι, αμετροεπείς, αλαζόνες, υπερφίαλοι και κυρίως ανόητοι σε βαθμό κακουργήματος.

Αρνούνται να αντιληφθούν οι δυστυχείς ότι σημασία στην περίπτωση της περιβόητης λίστας δεν έχει το περιεχόμενό της, αλλά η συγκάλυψή της. Και σ' αυτό, όση ευθύνη φέρει ο Παπακωνσταντίνου, την ίδια ακριβώς φέρει και ο Βενιζέλος. Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει πλέον πέραν πάσης ανφιβολίας, ότι όλη αυτή νεοφιλελεύθερη παρέα που κυβέρνησε-και εξακολουθεί να κυβερνά- των χώρα δεν είχε ποτέ την παραμικρή πρόθεση να την εξυγιάνει, να την μεταρρυθμίσει και οτιδήποτε άλλο κατά καιρούς ισχυρίζεται ότι επιδιώκει. Μοναδικό στόχο είχε και έχει, να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ευρύτερης διαπλεκόμενης “οικογένειας” και των ισχυρών δανειστών και να το κάνει με όποιο τρόπο, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες. Επιπλέον, αποτελεί ύψιστη πρόκληση να μιλά για ... κάθαρση ο αρχιτέκτονας της κοπτοραπτικής του Συντάγματος, για να συντάξει το “νόμο περι ευθύνης υπουργών” και να προστατεύσει το σύστημα εξουσίας.

Όπως και να 'χει, για το ΠΑΣΟΚ η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί την χαριστική βολή. Για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η ενοχή του κ. Παπακωνσταντίνου αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της διαφθοράς του ΠΑΣΟΚ. Με τόση βαριά κληρονομιά, ο πρόεδρος του θα έπρεπε είχε κατεβάσει τα ρολά του κόμματος και να πάει για άλλα, όταν ανέλαβε την κομματική εξουσία. Δεν το έκανε γιατί είναι σημαίνον στέλεχος του ίδιου συστήματος εξουσίας. Κι όπως ο ίδιος κομπάζει “εγγυητής” του!

Εν κατακλείδι, δανείζομαι ως επίλογο μια φράση του Στέλιου Κούλογλου, ως εξαιρετικά παραστατική για την “εξόδιο ακολουθία” που βρίσκεται σε εξέλιξη: “Το μόνο που του απομένει στον κ. Βενιζέλο είναι να παρακολουθήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον άνθρωπο που με την οικονομική του πολιτική θανάτωσε κοινωνικά το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, να καρφώνει ένα ακόμη καρφί, στο κομματικό φέρετρο”

Ρένα Παυλάκη - Διακίδη (ΠΡΟΟΔΟΣ 30 Δεκεμβρίου 2012)
www.grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: