Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

«Δεν επιστρέφουμε σε παγωμένες αίθουσες»

Της Αννας Ανδριτσάκη
Να κλείσουν τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισαν οι δήμαρχοι της περιφέρειας. Αν δεν εξασφαλιστούν χρήματα για πετρέλαιο, μετά τις γιορτές οι μαθητές όλης της περιφέρειας δεν θα επιστρέψουν στις παγωμένες σχολικές αίθουσες. Βαρυχειμωνιά από χθες στην εκπαίδευση…
Νωρίς, χθες, το απόγευμα η Διδασκαλική Ομοσπονδία κατήγγελλε το υπουργείο Εσωτερικών για τη «συνεχιζόμενη ολιγωρία» να υπογράψει την τελευταία δόση που χρωστάει για το 2012 -που τελειώνει- και προειδοποιούσε ότι «δεν θ” αργήσει η περίοδος που τα σχολεία θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω ψύχους».
Λίγο αργότερα, η πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Εορδαίας, Βίκυ Βρυζίδου, ανακοίνωνε την απόφαση για το επ’ αόριστον λουκέτο στα σχολεία της περιφέρειας. 
Το κουδούνι του κινδύνου σήμανε δυνατά αυτή τη φορά. Η θερμοκρασία στην τάξη δεν ξεπερνά τους 12 βαθμούς Κελσίου, τα καλοριφέρ λειτουργούν πολύ λίγες ώρες την ημέρα ώστε να εξοικονομηθεί όσο γίνεται περισσότερο πετρέλαιο, ο δάσκαλος αγοράζει με δικά του χρήματα τους μαρκαδόρους για τον πίνακα και όλη την απαραίτητη γραφική ύλη, ενώ οι γονείς κάθε τόσο συγκεντρώνουν χρήματα για να εξασφαλίσουν περισσότερες ώρες θέρμανσης στο σχολείο των παιδιών τους.

Θυμός. Αυτό μόνο μπορεί να νιώσει κανείς όταν βλέπει ότι αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται από το άπραγο κράτος αλλά χειροτερεύει. Επιτέλους, τα μέγιστα ανεκτά όρια ανοχής ξεπεράστηκαν. Κι αν δεν φταίει η πονηριά, ώστε να εξοικονομηθούν μερικές δεκάδες εκατομμύρια από τη χρηματοδότηση των σχολείων, ας απαντήσει τώρα το υπουργείο Εσωτερικών.

Λίγο πριν από το τέλος του 2012 δεν έχουν δοθεί τα τελευταία 20 εκ. ευρώ από τα 80 υπεσχημένα. Είναι λίγα αλλά τόσο αναγκαία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την τρομακτική μείωση των σχολικών κονδυλίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή τα σχολεία λειτουργούν με 60 εκ. έναντι 100 εκ. που έλαβαν πέρυσι και έναντι 200 εκ. ευρώ πρόπερσι. Η μείωση έχει φτάσει το 70%! Το ερώτημα επιτακτικό: τα χρωστούμενα 20 εκ. θα πάνε μαζί με τον παλιό το χρόνο ή το καλό κράτος θα τα συμπεριλάβει στον σχολικό προϋπολογισμό του 2013;

Δεν είναι μόνον οι περιοχές της λεγόμενης ζώνης πρώτης προτεραιότητας, είναι και τα αστικά κέντρα, όπως τα ορεινά της Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς θέρμανση. «Το πετρέλαιο τελειώνει στα σχολεία. Ηδη γίνεται συντηρητική χρήση. Δεν υπάρχουν χρήματα για νέα προμήθεια. Αν δεν δοθεί άμεση λύση, μετά τις γιορτές σε πολλά σχολεία δεν θα είναι ανεκτές οι συνθήκες μέσα στις αίθουσες» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς.

Από την άλλη πλευρά οι δήμοι, που ήθελαν-δεν ήθελαν έγιναν οι μεσάζοντες, προσπαθούν να βρουν άκρη. Η αλυσίδα της χρηματοδότησης ξεκινάει από το υπουργείο Εσωτερικών, περνάει από τους δήμους και μετά μέσω των δημοτικών επιτροπών παιδείας στα σχολεία. Με δεδομένη την ελλιπή χρηματοδότηση των σχολείων και την άθλια οικονομική κατάσταση των δήμων, το δίλημμα είναι σκληρό: Ή να διοχετευτούν όλα τα διαθέσιμα σχολικά κονδύλια στη θέρμανση ή να περικοπούν άλλοι δημοτικοί πόροι για να βοηθηθούν τα σχολεία.

Εχουν γίνει και τα δύο. Με εξίσου σκληρές συνέπειες. Ανοίγουν νέες τρύπες και στα σχολεία και στους δήμους. Οπως μας είπε η κ. Βρυζίδου «πέρυσι δώσαμε επιπλέον χρήματα στα σχολεία, περίπου 30% της χρηματοδότησης τους. Στερηθήκαμε πολλά. Φέτος δεν μπορούμε. Οι τακτικοί πόροι μειώθηκαν τόσο που δεν φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων».

Ετσι όλοι περιμένουν. Είτε να απελευθερωθεί η δόση είτε η διαδικασία που έχει εγκλωβίσει όλους τους εμπλεκόμενους. Αλλωστε, αποτελεί κοινό αίτημα η εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Πρόεδρος Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτ. Μακεδονίας και δήμαρχος Εορδαίας, Βίκυ Βρυζίδη:
«Μετά τις διακοπές, στις 9 Ιανουαρίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Κινήσαμε όλες τις διαδικασίες βάσει του «Καλλικράτη» που προβλέπει ότι σε έκτακτες συνθήκες με απόφαση δημάρχου -σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας- μπορούν τα σχολεία να κλείνουν.

Είμαστε σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Ο χρηματοδοτήσεις στη Δυτική Μακεδονία δεν επαρκούν για τη θέρμανση των σχολείων. Ηδη η δόση που δόθηκε έχει εξαντληθεί και τα περισσότερα σχολεία χρειάζονται πρόσθετη χρηματοδότηση την οποία οι δήμοι δεν έχουν.

Από πέρυσι το καλοκαίρι έγιναν επαφές με το υπ. Οικονομικών για απαλλαγή του φόρου θέρμανσης ή να ληφθεί μέριμνα στις περιοχές πρώτης προτεραιότητας με τον πιο βαρύ χειμώνα (Νευροκόπι, Πρέβεζα, Δυτ. Μακεδονία). Τελικά, κατόπιν ενημέρωσης από τον υπουργό Εσωτερικών, αποφασίστηκε –ως νόμιμη λύση- η επιπλέον χρηματοδότηση των συγκεκριμένων περιοχών.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει τίποτα. Φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητό πόσο σοβαρό θέμα είναι. Γι” αυτό, ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, 12 δήμοι της Δυτ. Μακεδονίας αποφασίσαμε μετά του Αγ. Ιωάννη να μην ανοίξουμε τα σχολεία».
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: