Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τριγμοί στο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής από την «πειραγμένη» λίστα Λαγκάρντ

Στη δίνη πολιτικών αναταράξεων με αφορμή την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» εισέρχεται, λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του 2012, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς οι πληροφορίες για «παραποιημένη αρχική λίστα», δημιουργούν τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση στο κυβερνητικό σχήμα.
Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, όπου εξετάζεται ο φάκελος με τα στοιχεία από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη στη «νέα λίστα Λαγκάρντ».
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης το έγγραφο των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για τα αποτελέσματα της συσχέτισης που έγιναν για τη γνωστή «λίστα Λαγκάρντ».

Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης συνέκριναν την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ» που είχε στην κατοχή του ο τέως υπουργός Οικονομικών και μεταγενέστερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος με αυτήν που έστειλε πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σειρά του θα διαβιβάσει το έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων στον πρόεδρο της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής, Αθανάσιο Νάκο.

Στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου φέρεται να παραπέμπουν τα στοιχεία της νέας λίστας Λαγκάρντ
Στη λίστα φέρεται να περιλαμβάνονται τέσσερα νέα πρόσωπα, με συγγενικές σχέσεις με τον πρώην υπουργό, τα οποία διαθέτουν δύο λογαριασμούς.  Ο ένας λογαριασμός περιλαμβάνει το ποσό του 1.222.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος είναι «κλειστός» και δεν μπορούν να διασταυρωθούν τα στοιχεία κίνησής του.
Σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επιβεβαιώνεται ότι πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ περιείχε και αυτά τα στοιχεία όταν εστάλη πριν από δύο χρόνια και φαίνεται ότι η όποια αλλοίωση έγινε μετέπειτα, εντός Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί πλήρη διαφάνεια
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί μείζον το ζήτημα της διαλεύκανσης της υπόθεσης, με το «φάντασμα» μιας προανακριτικής επιτροπής για τους Ε. Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνου να πλανάται πάνω από το ελληνικό κοινοβούλιο, ειδικά αν αποδειχθεί ότι η πρώτη λίστα είχε «πειραχτεί».
Την ώρα που η νέα «γνήσια» λίστα έφτασε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, και εξετάζεται από το ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς ο ΣΥΡΙΖΑ, διά των βουλευτών Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσα, Π. Λαφαζάνη, Π. Κουρουμπλή και Σ. Κοντονή, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία καλεί τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να απαντήσει «για ποιο λόγο καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές, πότε ακριβώς περιήλθε στην κατοχή των ελληνικών αρχών, σε ποια ακριβώς μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο της Γαλλίας και σε ποιον Ελληνα αξιωματούχο. Επίσης, με ποιον τρόπο διασφαλίστηκε το περιεχόμενό της, ποια πρόσωπα, από ποιες υπηρεσίες και σε ποια χρονική στιγμή ήρθαν σε άμεση επαφή με την πρωτότυπη λίστα».

Όταν η υπόθεση έφτασε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Οκτώβριος 2012)
Ευθύνες στους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, επέρριψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, κατηγορώντας τους ότι δεν προχώρησαν σε έρευνα ενώ ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου είχε αποφανθεί ότι τα στοιχεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φορολογικό έλεγχο.

Αξίζει να θυμηθούμε επίσης τι υποστήριζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών όταν είχε κληθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ. 

«Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας. Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές. Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το UBS.Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα». 

Διαβάστε τον αποκαλυπτικό διάλογο της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου


Δείτε το βίντεο...
 
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: