Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ : ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (DON’T FEAR THE REAPER)

Χριστούγεννα 2012 , έτος διαγωνισμού κατάθλιψης , αδιεξόδων ,φόβου , μάταιων προσπαθειών διαφύλαξης της εργασίας. Απόγνωση, τρόμος και αυτοκτονία .
Αυτοχειρία όχι μόνο με την κλασσική έννοια εκείνη της αφαίρεσης της ίδιας της ζωής του αυτόχειρα αλλά σε χιλιάδες ,αν όχι εκατομμύρια περιπτώσεις μια νέα αυτοχειρία ,εκείνη του θανάτου του λόγου ύπαρξης, του νου, της νιότης ,του ονείρου ,της σκέψης ,της αυτοδιάθεσης επίλυσης προβλημάτων και ζητημάτων που άπτονται της ζωής, της κοινωνικότητας και της κοινωνίας . Η αυτοχειρία της άρνησης συμμετοχής στην κοινωνία , η αυτοχειρία της μη αυτό-συμμετοχής στην κοινωνία…

Η αυτό- απομόνωση και η αυτό – εγκατάλειψη.
Σημάδια που πιθανά να τα βρίσκεις στις κοινωνίες των υποτιθέμενων ‘’σωφρονιστικών ιδρυμάτων’’ με την ψυχολογική βία και την αφαίρεση των φυσικών ελευθεριών που ασκείτε στους ανθρώπους που βρίσκονται έγκλειστοι σε αυτά με σαθρές ,πολλές φορές παράλογες και ενίοτε ανυπόστατες κατηγορίες αφού πρώτα έχουν περάσει από τον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ και το ‘’καλλιτεχνικό ‘’ τμήμα της σήμανσης της ασφάλειας .
Τα σημάδια ενός λαού των ελεύθερων-πολιορκημένων η ακόμη καλύτερα των ανελεύθερων – κυνηγημένων.

Μέσα –έξω φυλακή.
Αυτή την κοινωνία δημιούργησαν οι ‘’μύκητες ‘’ της ζωής που κατατρώγουν και εξουσιάζουν το λαό ,αυτή ονειρεύονταν και αυτή με τεράστια ΄΄ επιτυχία΄΄ και ολοκληρωτισμό επέβαλαν και σε τούτο τον λαό ( σε άλλους …ανά τους αιώνας ,πολλούς, το είχαν ήδη πράξει) .

Και σαφώς δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ οι υπαίτιοι ,αντιθέτως, η σκαπάνη που θα βαθύνει ακόμη περισσότερο τις ζωές των ανθρώπων, το έτος που σε λίγες ημέρες έρχεται, είναι έτοιμη ,μέσω μνημονίων ,νόμων και μέτρων τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί και γνωρίζουν ακόμη και οι πέτρες πλέον πως αυτά είναι απλά ο προάγγελος των νέων επαχθών που περιμένουν την σειρά τους για να ψηφισθούν και να εφαρμοσθούν.

Και σκεπτόμενος αυτά (και πόσα άλλα ) λες, ‘’ εμ πώς να μην αισθάνεται έτσι τούτος ο λαός ‘’ , όμως έτσι είναι ;
Αν ο ίδιος δεν απαντήσει ,αν ο ίδιος δεν πει ‘’ Ως Εδώ ‘’ ,αν δεν ψάξει μέσα του να βρει το σθένος της αντίστασης , αν ο ίδιος δεν σκεφτεί για τη ζωή και τα παιδιά του ,αν ο ίδιος δεν γίνει μαχητής με όποιο τρόπο , αν δε βρει τρόπο μετάδοσης της αλληλεγγύης ,να πορευτεί χέρι-χέρι με τον διπλανό του σε κοινό αγώνα ανατροπής και διεκδίκησης της ίδιας του της ελευθερίας και των ονείρων του, τότε ποιος θα το πράξει γι’ αυτόν ;

Για να είσαι ελεύθερος πρέπει να το θέλεις ο ίδιος … μόνο αυτό σου χρειάζεται , να το θέλεις , γι’ αυτό και έχουν και θα έχουν πρωταρχικό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία οι ιδέες . Πρώτα πιστεύεις την ιδέα και τα υπόλοιπα είναι τα όπλα για να την κάνεις πράξη.
Αυτό και σαν λαός και σαν μονάδες το έχουμε σχεδόν ξεχάσει και το να το θυμηθούμε είναι μέγιστη και καταλυτική ανάγκη .

Η επίπλαστη δήθεν ελευθερία και ευημερία που πλάσαραν τόσα χρόνια στους λαούς ,το ηρεμιστικό χάπι που ‘’έδιναν’’ προκειμένου να καταστείλουν το όποιο ανήσυχο και σκεπτόμενο πνεύμα ,έκανε τους λαούς ,μαζί και το δικό μας, Junkies .
Έκαναν τους λαούς εθισμένες κοινωνίες που μόλις τους κόψεις τη ‘’ντρόγκα’’ που τους είχες μάθει, να έρχεται και η ‘’χαρμάνα’’ με όλες τις επιπτώσεις της ,που δεν είναι άλλες από αυτές που ανέφερα στον πρόλογο αυτού του κειμένου.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή ,πρώτα η ιδέα ,η ελευθερία άρα και η απεξάρτηση μας από αυτούς και τις θανατηφόρες δόσεις τους , δεύτερον πολεμάμε την κατάθλιψη που μας επέβαλε ο καπιταλιστικός ‘’εθισμός’’ που μας έριξαν οι ‘’dealers’’ της εξουσίας και τρίτο και κυριότερο ,όλοι μαζί και χέρι-χέρι , σε σχολειά ,σε γειτονιές , σε χώρους εργασίας , στη βόλτα , όπου ζούμε και αναπνέουμε τείνουμε το χέρι στο διπλανό μας και στις ανάγκες του και εκείνος το ίδιο ,κανείς μόνος σε αυτόν τον πόλεμο . Αλληλεγγύη παντού , όχι σε αφίσες , όχι σε ανακοινώσεις ,αλλά στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο , τοίχος ανθρώπινο απέναντι στο σάπιο……

Κλείνω με Καλά Χριστούγεννα ; Καλή Πρωτοχρονιά ; Δεν ξέρω…..
Σίγουρα κλείνω πάντως με την ευχή σε όλους ....


ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: