Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Αντώνης Σαμαράς: Ο Γερμανόφιλος της χρονιάς

“ Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επέλεξε λοιπόν τον Έλληνα πρωθυπουργό ως τον "πολιτικό της χρονιάς" ”
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο γερμανικός πολιτικός παράγοντας και το γερμανικό κατεστημένο τρέφουν τεράστια εκτίμηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Εξάλλου ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο του Βερολίνου σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, αφού λαμβάνει εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις και προετοιμάζει έτσι το περιβάλλον, ώστε να γερμανικά συμφέροντα να εφορμήσουν και να κάνουν πλιάτσικο στην Ελλάδα. Για αυτούς τους λόγους και άλλους ακόμη πολλούς η υποτέλεια του φερόμενου και ως πρωθυπουργού της Ελλάδας επιβραβεύεται από το Βερολίνο.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επέλεξε λοιπόν τον Έλληνα πρωθυπουργό ως τον "πολιτικό της χρονιάς" επειδή στις δύσκολες στιγμές «αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της χώρας του και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση». Αδιευκρίνιστο παραμένει σε ποια χώρα αναφέρονται οι Γερμανοί, αν και εμείς φανταζόμαστε.

Στο σχόλιο του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ υπογραμμίζονται το θάρρος και η συνέπεια του Έλληνα Πρωθυπουργού. «Η πρόκληση για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν να μιλήσει ανοιχτά για τα δικά του αλλά και τα ελληνικά λάθη του παρελθόντος και να αποδεχθεί τις απαιτούμενες συνέπειες. Η σαφήνεια των θέσεών του και η ικανότητά του να επιβάλει αυτές τις θέσεις, δημιούργησαν τη βάση εμπιστοσύνης που απαιτούσε η απόφαση των ευρωπαίων εταίρων για το πακέτο διάσωσης, το εύρος του οποίου δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί κανείς πριν από μερικά χρόνια», σημειώνει ο Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ.

Προφανώς ο Γερμανός πολιτικός αναφέρεται στην προσήλωση του τοπικού φύλαρχου της γερμανικής αποικίας στα συμφέροντα της Γερμανίας. Εξάλλου ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει σκληρές μάχες το τελευταίο χρονικό διάστημα υπέρ του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού, εκχωρώντας ότι είχε απομείνει από τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και λαμβάνοντας κεντρικές πολιτικές αποφάσεις οι οποίες οδηγούν στην εξόντωση του ελληνικού λαού, υπέρ πάντοτε του οικονομικού γερμανικού ιμπεριαλισμού. Η κυβέρνησή του αρνήθηκε μέχρι και τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στη Χίο, για να αποτρέψει ενδεχόμενη ζημιά που θα μπορούσε να υποστεί η γερμανική οικονομία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, στο σχόλιο του στην Handelsblatt με τίτλο «ο αταλάντευτος», περιγράφει την πολιτική πορεία του Αντώνη Σαμαρά μέχρι ο τελευταίος να αναλάβει καθήκοντα διοικητή της γερμανικής αποικίας. «Σε εκείνες τις στιγμές της ευθύνης ο πολιτικός, που στο παρελθόν άσκησε πολεμική στα άκρως αναγκαία μέτρα λιτότητας, μετεξελίχθηκε σε έναν πολιτικό που αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη θέση», σημειώνει ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και συνεχίζει: «Ο Αντώνης Σαμαράς κατέδειξε τι σημαίνει για μία χώρα να έχει στη ηγεσία της μια προσωπικότητα που μπορεί να αναγνωρίσει τον σωστό δρόμο σε μια απέλπιδα κατάσταση και να διανύσει αυτόν τον δρόμο ενάντια σε όλες τις αντιστάσεις».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι «ο Σαμαράς αντιστάθηκε στον πειρασμό να δείξει τους άλλους με το δάχτυλο. Προτίμησε να θέσει το δάχτυλο στην πληγή της εσφαλμένης ελληνικής πολιτικής του παρελθόντος. Αυτό του προσέδωσε τον σεβασμό του λαού του, ο οποίος διανύει μαζί του τον δύσβατο δρόμο μιας νέας αρχής. Δεν είναι λιγότερο σημαντικός ο σεβασμός που απέσπασε από τους ευρωπαίους ομολόγους του με το θάρρος του και την ικανότητά του να επιβάλλεται. Και εδώ εντοπίζεται η πηγή της εμπιστοσύνης που του δείχνουν όλοι στην ΕΕ».

Ο κ. Γκένσερ υποστηρίζει επίσης: «Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στον πολιτικό του βίο βίωσε τι σημαίνουν ήττες, αλλά έμαθε ότι αυτές συνιστούν ευκαιρία για μια νέα αρχή, θα έχει συνειδητοποιήσει ότι η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί ακόμη μεγάλες δοκιμασίες για τους πολίτες του λίκνου της δημοκρατίας». Και αυτό ισχύει κυρίως για την προσωπικότητα που ηγείται, διευκρινίζει ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και καταλήγει: «Όποιος τον έχει γνωρίσει (τον Αντώνη Σαμαρά) είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει».
periodista.

Δεν υπάρχουν σχόλια: