Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το φάντασμα που στοιχειώνει την κυβέρνηση: η λίστα Λαγκάρντ

Για όλες τις πολιτικές συνέπειες ετοιμάζεται η κυβέρνηση καθώς έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Λαγκάρντ. Η λίστα, που δόθηκε εκ νέου στην ελληνική κυβέρνηση από την γαλλική, αντιπαραβάλλεται με την λίστα που είχε στην κατοχή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος χωρίς δεδομένα και προβλεπόμενα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν αποστάσεις από το θέμα, ενώ σχεδιάζουν ακόμη και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά με στόχο την αντιμετώπιση των όποιων απρόβλεπτων εξελίξεων. Η λίστα έχει στοιχειώσει σαν φάντασμα την κυβέρνηση, η συνοχή της οποίας απειλείται από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, που ανησυχεί για τις τυχόν αποκαλύψεις, και από την ΔΗΜΑΡ, που ζητά να βγουν στο φως τα στοιχεία και να τιμωρηθούν οι φοροφυγάδες.
Προϊόν παραποίησης; 
 Σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, η λίστα που παρέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, «αποτέλεσε αντικείμενο επεξεργασίας». Όπως ισχυρίζεται η ίδια στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, επικαλούμενη δημοσιογραφικές πηγές, στην νέα λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν επιπλέον 600 ονόματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έχει σταθεί μόνο σε αυτό....
Η καθ’ ύλην βουλευτής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δήλωσή της ανέφερε ότι «έπρεπε να αποκαλυφθούν επ’ αυτοφώρω οι πρωταγωνιστές της συγκάλυψης και να παρακολουθήσει το πανελλήνιο την ευτράπελη και συνένοχη εμφάνισή τους στη Βουλή και στα ΜΜΕ, για να φτάσει επιτέλους, με τόση καθυστέρηση, η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ στην επίσημη κατοχή του Δημοσίου».

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση να μάθουν «γιατί καθυστέρησε επί τρεις μήνες να ζητήσει την πρωτότυπη λίστα από τις γαλλικές αρχές, πότε και από ποιους παραλήφθηκε και πως θα αξιοποιηθεί».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του ανέφερε ότι «άλλοι από λίστες Λαγκάρντ έχουν εισπράξει δισεκατομμύρια ευρώ. Εδώ, μετά από 2,5 έτη συγκάλυψης, ούτε 1 ευρώ! Λεφτά για το ταμείο και "σκαμνί" για τους υπεύθυνους». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε για «επιλογή του δικομματισμού προς όφελος μιας συγκεκριμένης οικονομικής ολιγαρχίας».

«Θέλετε να ανέβει ο Τσίπρας;»

«Τι θέλετε, να διερευνηθεί, να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά και να ανέβει ο Τσίπρας;». Με αυτό το ερώτημα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ παρουσίασε τις θεμελιώδεις ανησυχίες της τρικομματικής μπροστά στις απρόβλεπτες εξελίξεις γύρω από το θέμα της λίστας των Ελλήνων καταθετών της Ελβετίας.

Είδει αντεπίθεσης

Η Δημοκρατική Αριστερά, το τρίτο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση, παρότι δηλώνει ότι πρέπει άμεσα να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της λίστας, να ελεγχθούν όσοι παρανόμησαν και να τιμωρηθούν, εν είδει αντεπίθεσης, απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή, Νίκου Τσούκαλη, ζητά από την αντιπολίτευση «εάν θέλει να διερευνηθεί η λίστα να προτείνει απευθείας σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής». Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον κατάλληλο αριθμό βουλευτών για να θέσει την πρόταση που ζητά ο Άρειος Πάγος. «Επιθυμούν πραγματικά την διερεύνηση της υπόθεσης; Εμείς αναμένουμε να το πράξουν άμεσα», δηλώνει ο Νίκος Τσούκαλης.

Η στάση αυτή της ΔΗΜΑΡ, που δεσμεύεται ότι θα στηρίξει μια πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή προκαλεί εσωτερικούς τριγμούς στην κυβέρνηση καθώς εκθέτει το ΠΑΣΟΚ που φοβάται το πολιτικό κόστος των αποκαλύψεων.

Low profile

Χαμηλό προφίλ προσπαθεί να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του από τις αιχμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παραποίησης της λίστας.

Κύκλοι της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι είναι σκόπιμο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εισαγγελική έρευνα και η αντιπαραβολή των στοιχείων που υπάρχουν στις δύο λίστες και αυτό «για να μη σέρνεται η υπόθεση, η οποία αφήνει σκιές για ενδεχόμενες παραλείψεις ή παράνομες ενέργειες πολιτικών στελεχών», κρύβοντας ένα άγχος για τα αποτελέσματα της έρευνας.

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ κρίνει σκόπιμο να μην σχολιάσει επισήμως το θέμα, ούτε καν απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναγνωρίζεται ότι οι εξελίξεις μπορεί να γυρίσουν εις βάρος τους και το πολιτικό κόστος να είναι δυσβάσταχτο για το κόμμα.

Φόβοι στο Μαξιμ-um

Την απώλεια της κυριαρχίας της κυβέρνησης φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου τα κυβερνητικά στελέχη όχι τόσο εξαιτίας της διερεύνησης της λίστας, αλλά για το περιεχόμενο της γνήσιας σε αντιπαραβολή με αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που δηλώνει αποφασισμένος να παλέψει για την συνοχή της τρικομματικής δεν επιθυμεί να δει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να βάλλεται από παντού γεγονός που θα σημάνει μεγαλύτερη κατάρρευση στο Κίνημα με την αποχώρηση επιπλέον μελών που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο κατώφλι της Ιπποκράτους κοιτώντας την έξοδο.

Εάν ένα τέτοιο σενάριο λάμβανε χώρα ένα «ατύχημα» στην κυβερνητική σταθερότητα, την ώρα που ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για ταξίδια προς αναζήτηση επενδύσεων θα ήταν πολύ πιθανό.

Ένας επιπλέον φόβος της κυβέρνησης είναι οι οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, που δεν έχουν διστάσει να στείλουν στην Βουλή με ιδιαίτερη ταχύτητα μεγάλες υποθέσεις, όπως η δικογραφία Ρουμελιώτη.

Μέχρι την Παρασκευή, θα έχει ολοκληρωθεί η αντιπαραβολή των δυο λιστών και εφόσον οι εισαγγελείς εντοπίσουν διαφορές θα στραφούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά παντός υπευθύνου για την αλλοίωση. Εάν πάλι, αποδειχθούν ταυτόσημες θα κινήσουν διαδικασίες για ποινικές διώξεις όσων παρανόμησαν.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: