Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο θάνατος μιας πεταλούδας στην Αθήνα

Merry Crisis and a Happy New Fear". Το σύνθημα αυτό, γραμμένο στα Προπύλαια τις μέρες του άγριου Δεκέμβρη του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αποδείχθηκε προφητικό. Ίσως γι' αυτό, μαζί με άλλο ένα σύνθημα που έλεγε "Είμαστε εικόνα από το μέλλον", ήταν αυτά που, όταν δημοσιεύθηκαν στο ημερολόγιο της “Αυγής”, έκαναν το σύνολο του ευρέως συστήματος (από τα στελέχη τα οποία αποτελούν τη σημερινή ΔΗΜ.ΑΡ., μέχρι το φυσιολατρικό περιπατητικό ΚΚΕ) να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι απεργάζεται και οργανώνει την κοινωνική καταστροφή της ισχυρής και "θωρακισμένης" από την κρίση -όπως έλεγαν τότε- Ελλάδας.
Τέσσερα χρόνια μετά, έχει πλέον φανεί τι κρυβόταν κάτω και πίσω από την ισχυρή Ελλάδα που "επιβουλεύονταν" τα "κακομαθημένα 15χρονα" και οι "κουκουλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ". Κρυβόταν μια βιτρίνα πίσω από την οποία κάλπαζαν ο πιο χυδαίος πλούτος και η πιο απροσχημάτιστη διαφθορά των ελίτ, με την πιο διαλυτική φτώχεια, κατακερματισμό και περιθωριοποίηση.
Ήταν η πρώτη φορά -το είδαμε μετά να επαναλαμβάνεται αυθόρμητα με τις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις- που ο κόσμος βγήκε στους δρόμους σε όλην την Ελλάδα. Και η Ευρώπη ολόκληρη συνταράχθηκε από το ξέσπασμα των νέων στην Ελλάδα. Στην Ιταλία και τη Γαλλία οι δεξιές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις περικοπές που είχαν ήδη εξαγγείλει για τον χώρο της Παιδείας.
Όπως οι μεγάλοι καταλαβαίνουν πως ο καιρός αλλάζει γιατί πονάνε τα τραύματα από το παρελθόν, έτσι και οι νέοι είναι ευαίσθητοι στα τραύματα από το μέλλον. Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή από έναν αστυνομικό στα Εξάρχεια λαμπάδιασε ολόκληρη την Ελλάδα. Έπιασε εύκολα, γιατί ήταν μια χώρα κατάξερη μετά από χρόνια πλήρους παράδοσης στα νεοφιλελεύθερα ιδεώδη.

Έκτοτε διέρρευσαν τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μάσκες έπεσαν και μαζί τους κατέρρευσαν και οι αυταπάτες. Η πολιτική συμμαχία "των νοικοκυραίων" που έχει αναλάβει να υπερασπιστεί το Μνημόνιο δεν εκπροσωπεί πλέον παρά μόνον τον στενό πυρήνα της πιο διεφθαρμένης οικονομικής και πολιτικής ελίτ.

Οι νοικοκυραίοι δεν υπάρχουν πια. Και δεν τους έκαψαν οι μολότοφ, αλλά οι μέχρι πρότινος πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Αυτό το γνωρίζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση και τρέμει...
Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: