Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η δόση, τα σενάρια και ο "στρατηγός χειμώνας"

Kλίμα άλλης μιας "εθνικής επιτυχίας" επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με βάση τη δόση των 52,5 δισ. ευρώ, που θα δοθεί όμως κι αυτή με... δόσεις. Πράγματι, η Ελλάδα ζει τη μία μετά την άλλη "εθνική επιτυχία", εδώ και τρία χρόνια που υπάγεται στο Μνημόνιο. Ακόμη και η δανειακή επιβάρυνση προβάλλεται ως κατόρθωμα, παρ' ότι γίνεται με όρους που σπρώχνουν τη χώρα στον βάλτο της ύφεσης και την κοινωνία στον Καιάδα. Για επιτυχία είχαμε ακούσει πέρυσι με το PSI. Πράγματι, η χρεωκοπία των ασφαλιστικών ταμείων και η διάσωση των τραπεζιτών με δημόσιο χρήμα συνιστούν όψεις επιτυχίας. Για ποιους όμως;
Η χθεσινή "βαρυσήμαντη" δήλωση Σαμαρά ότι "τους επόμενους μήνες θα ξεχρεώσουμε ό,τι χρωστάμε στους πολίτες" στερείται σοβαρότητος, αν δεν συνιστά... αλληγορία! Στους επόμενους μήνες θα εφαρμοστούν μέτρα πρωτοφανούς κοινωνικής σκληρότητας, που θα μεγαλώσουν το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιβαρύνει αυτήν την προοπτική, ενώ η καλπάζουσα ανεργία αποκαλύπτει το πλήθος των προβλημάτων, που δεν εξωραΐζονται από τον ποιητικό οίστρο του Στουρνάρα, ότι "το ταξίδι σήμερα αρχίζει, χωρίς όμως τα σύννεφα αβεβαιότητας".

Ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να εμφανίσει τη δόση - μαμούθ ως ελιξήριο αναπτύξεως, παρ' ότι το μέγεθός της οφείλεται στην άρνηση των δανειστών να εκταμιεύσουν επί τόσους μήνες τις συμφωνημένες δόσεις. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να υποστηρίξει πειστικά ότι θα ενισχυθεί δραστικά η ρευστότητα. Γι' αυτό "πουλάει" πολιτικά κέρδη: "Grexit is dead", τηλεγραφεί το Μαξίμου μέσω Βρυξελλών! Και εννοεί ότι με την καταβολή των δόσεων εξασφαλίσαμε την παραμονή μας στο ευρώ. Ας γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν ότι στη συνείδηση των πολιτών έχει ξεφτίσει το εκβιαστικό δίλημμα "Μνημόνιο ή ευρώ".
Υπάρχουν, όμως, λόγοι που κάνουν τον Σαμαρά να ανασαίνει με ανακούφιση. Με τη δόση των 52,5 δισ. ευρώ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μέχρι τότε δεν θα αναγκαστεί να λάβει τα νέα μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευτεί στο Eurogroup. Αντιθέτως, αν το επιβάλλει ο πολιτικός σχεδιασμός, μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή ακόμη και μερικών από τα ψηφισμένα μέτρα για να μην εξαγριώσει κι άλλο την κοινωνία.
Με το κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας και την όποια ευελιξία στην εφαρμογή των μέτρων, ο Σαμαράς σχεδιάζει εκλογικό αιφνιδιασμό την άνοιξη. Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προχωρήσει το σχέδιο αναδιάταξης του μνημονιακού μπλοκ. Σ' αυτή την προοπτική εντάσσονται οι αποχωρήσεις στελεχών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και η συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο. Συχνά όμως οι εξουσιαστές σχεδιάζουν ερήμην των κοινωνικών εξελίξεων. Γι' αυτό και συχνά αιφνιδιάζονται. Ο χειμώνας, με τα νοικοκυριά να ξυλιάζουν, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, μπορεί να αποδειχθεί επιπλέον εχθρός για τον Σαμαρά. Άλλωστε τον χειμώνα καταστράφηκαν πολύ μεγαλύτεροι απ' αυτόν στρατηγοί!
aygi

Δεν υπάρχουν σχόλια: