Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Συνήγορος εγκαλεί Στουρνάρα

Tου Βασίλη Γεώργα
Κόκκινη κάρτα βγάζει ο Συνήγορος του Πολίτη στον Γιάννη Στουρνάρα, καλώντας τον να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να «πετάξει» το τέλος ακινήτων εκτός των λογαριασμών της ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί με τρικ να μειώσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια και η ΓΕΝΟΠ προτείνει δωρεάν ρεύμα για περίπου 2 εκατ. καταναλωτές.
Στην παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη αφήνει σαφείς αιχμές για παράνομες πρακτικές εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών και τονίζει ότι «επιβάλλεται πλέον να εξορθολογιστεί ο τρόπος υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ και να επανασχεδιαστεί η διαδικασία είσπραξης του τέλους ως δημόσιου εσόδου». 
Η παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής απευθύνεται εντούτοις εις ώτα μη ακουόντων. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι προτιμά να παρανομεί καθώς είναι εγκλωβισμένη στις ίδιες τις αποφάσεις της και αν δείξει σεβασμό στις επιταγές της Δικαιοσύνης, θα χάσει το τρένο της είσπραξης εσόδων που έχουν ήδη προϋπολογιστεί από το ΕΕΤΗΔΕ και θα βρεθεί υπόλογη απέναντι στην τρόικα.


Γι” αυτό και επικαλείται λόγους δημόσιου συμφέροντος, παρότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ οι διακοπές ρεύματος στο 6μηνο Μαΐου-Οκτωβρίου αυξήθηκαν 66% σε σχέση με πέρυσι (210.253 καταναλωτές έμειναν χωρίς ρεύμα έναντι 126.164 το ίδιο διάστημα πέρυσι).

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διακοπές ρεύματος επιβλήθηκαν λόγω αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών, φαινόμενο που αντικατοπτρίζεται και στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη χαμηλή τάση, που τον Σεπτέμβριο έφτασαν στα 696 εκατ. ευρώ από 388 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2011.

Με τρικ ψάχνουν μικρότερες αυξήσεις
Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια νοικοκυριά θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξετάζουν «κόλπα» για να περιορίσουν, αλλά κυρίως για να μεταθέσουν στο άμεσο μέλλον το μεγαλύτερο μέρος των εξωφρενικών αυξήσεων μέχρι 50% στα οικιακά τιμολόγια.

Eνα από τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει το ΥΠΕΚΑ είναι να κάνει αποδεκτό μικρό μόνο μέρος των αυξήσεων τον Ιανουάριο (η ΔΕΗ ζητά 10,8% μεσοσταθμικά από την Πρωτοχρονιά) ώστε η αύξηση να εμφανιστεί ως μονοψήφια και το βαρύτερο κομμάτι να μετατεθεί για τις επόμενες δόσεις και κυρίως για εκείνη του Ιουλίου, οπότε απελευθερώνονται πλήρως τα οικιακά τιμολόγια. Πρόκειται για μια λύση που εξυπηρετεί πολιτικά όλες τις πλευρές, αλλά δεν αλλάζει την ουσία.

ΓΕΝΟΠ: Δωρεάν ρεύμα στον λαό
Θέση ενάντια στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ πήρε χθες επίσημα και η ΓΕΝΟΠ, προτείνοντας μάλιστα τη δωρεάν ηλεκτροδότηση όσων νοικοκυριών εντάσσονται στην κατηγορία κατανάλωσης από 400 μέχρι 1.000 κιλοβατώρες.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, συνολικά 1.986.000 οικονομικά αδύναμοι καταναλωτές, ενώ αποκλείονται περίπου 1.170.094 «ρολόγια» που αντιπροσωπεύουν εξοχικά σπίτια.

Κατά τη ΓΕΝΟΠ, το δωρεάν ρεύμα θα κοστίσει 330 εκατ. ευρώ ετησίως στη ΔΕΗ σε σύνολο εσόδων 2 δισ. ευρώ από τους οικιακούς πελάτες και 5,7 δισ. ευρώ από το σύνολο των καταναλωτών. Αυτό που δεν λένε πάντως οι συνδικαλιστές είναι πως την επιβάρυνση από την ουτοπική πρότασή της θα την υποστούν οι υπόλοιποι πελάτες της ΔΕΗ.

Απαντούν ωστόσο πως αν η κυβέρνηση και η ΔΕΗ θέλουν να επιβάλουν νέες αυξήσεις, θα πρέπει πρώτα να κλείσουν κάθε πληγή και πηγή αφαίμαξης της ΔΕΗ (σ.σ. αναφέρονται σε «τεράστια σκάνδαλα», στις «κομπίνες» με τη χονδρική τιμή που την επιβαρύνουν με 200 εκατ. ευρώ, στις σπατάλες των εργολάβων, κ.ά.).
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: