Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Πάτρικ Θέρος: Οι Έλληνες πήγαν σαν ζητιάνοι στο Κατάρ

“Τι λέει ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ - Κατάρ για το Ελληνικό”
Συνέντευξη στην Βασιλική Σιούτη
O Πάτρικ Θέρος είναι πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-ΚΑΤΑΡ κι ένας από τους πιο γνωστούς αμερικανούς διπλωμάτες, που υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Κατάρ επί κυβέρνησης Κλίντον. Προσωπικός φίλος του Εμίρη του Κατάρ, γνωρίζει σχεδόν τα πάντα γύρω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του εμιράτου. Λόγω της ελληνικής καταγωγής του – ελληνοαμερικανός γαρ- έχει αρκετές επαφές και με Έλληνες, κάποιοι από τους οποίους ζητούν τη γνώμη του στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις με το Κατάρ. 

Στη συνέντευξή του στον «Επενδυτή» αφήνει υπαινιγμούς για έλληνες πολιτικούς που είδαν τη σχέση με το Κατάρ ως ευκαιρία για «αρπαχτή». Θιασώτης της ιδιωτικής οικονομίας και υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει τον ιδιωτικό τομέα για να προσελκύσει επενδύσεις κι εκτιμά ότι θα το κάνει. Όσο για το Ελληνικό, εδώ εκπλήσσει, προτείνοντας στην κυβέρνηση να το επιστρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση: «Κατά την προσωπική μου γνώμη, πιστεύω ότι το Ελληνικό είναι πολύ μεγάλο, πολύπλοκο και δυσκίνητο με πάρα πολλούς άγνωστους παράγοντες» λέει και δείχνει να προβληματίζεται από την αρνητική θέση της αντιπολίτευσης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Ο διαγωνισμός, ακόμη και αν είναι επιτυχής, θα πουλήσει πολύτιμη περιουσία κάτω από τις τιμές της αγοράς» αναφέρει, προτείνοντας: «Προσωπικά, πιστεύω ότι η εθνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει το Ελληνικό στις τοπικές κοινότητες και να τους αφήσει να αναλάβουν την ευθύνη».

Ο Πάτρικ Θέρος δηλώνει ότι «Εάν η κρίση πιέσει για να μεταρρυθμιστεί το δυσλειτουργικό σύστημα, θα φανεί ότι υπάρχουν τεράστιες κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, όχι μόνο πουλώντας τη δημόσια περιουσία. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος και πόνος για να πραγματοποιηθούν αυτά». Στην ερώτηση «Τι εννοείτε ως μεταρρύθμιση, και γιατί λέτε ότι θα χρειαστεί χρόνος και πόνος» απαντά: «Μιλώ για την ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης στο δυσλειτουργικό πολιτικο-οικονομικό σύστημα στην Ελλάδα που αποθαρρύνει ενεργά τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Μέχρι να αλλάξει αυτό δραματικά, θα υπάρξουν ελάχιστες ξένες επενδύσεις. ..Η αλλαγή του συστήματος απαιτεί μια δραματική μείωση του αριθμού των εργαζομένων και των πολιτικών που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης, δίκαιο και ξεκάθαρο φορολογικό καθεστώς και βούληση να επιτρέψουν τον ανταγωνισμό στα κατεστημένα συμφέροντα. Μπορείτε να συμπληρώσετε τα κενά ως προς το ποιους θα πονέσει και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία…».

Όσο για το αν οι Καταριανοί επιμείνουν τελικά να επενδύσουν στην Ελλάδα, απαντά αφήνοντας με έμμεσο τρόπο αιχμές για τα επενδυτικά σχέδια που προώθησαν προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι «ενδιαφέρονται για καθαρές, κερδοφόρες επενδύσεις, τις οποίες θα προτείνουν αξιόπιστοι έλληνες εταίροι που θα έχουν κάνει προηγουμένως όλη την προεργασία και που θα συμπεριφέρονται ως σοβαροί συνεργάτες». Πιο συγκεκριμένα για το Ελληνικό και αν εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από το Κατάρ, δηλώνει :«Κατά την προσωπική μου άποψη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει το Ελληνικό για την ώρα και να επικεντρωθεί στο να βοηθήσει τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα να προσελκύσει επενδύσεις…. Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη φαντασίωση ότι θα βρούμε κάποιον πολύ πλούσιο που θα έρθει στην Ελλάδα για να σπαταλήσει τα λεφτά του».

«Δεν θα επιμείνει τελικά το Κατάρ στη διεκδίκηση του Ελληνικού;» η τελευταία ερώτηση για τον Πάτρικ Θέρος, και απαντά: «Η «τρόικα» έχει επιβάλει ένα άκαμπτο σύνολο κανόνων για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ελληνικής περιουσίας. Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς γιατί είναι ακριβοί, δύσχρηστοι, και απαιτούν πολλές γνώσεις για την περιοχή. Προτιμούν την άμεση «Κυβέρνηση-προς-Κυβέρνηση» διαπραγμάτευση , η οποία μπορεί να είναι εξίσου διαφανής. Τα funds επίσης απαιτούν αξιόπιστους τοπικούς εταίρους που να έχουν γνώσεις, διοικητικές ικανότητες, καθώς και ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο. Η ελληνική κυβέρνηση είναι όμηρος της τρόικας και δεν μπορεί να αλλάξει τους κανόνες. Το Κατάρ θα δεχθεί αυτούς τους κανόνες; Δεν ξέρω».

ΠΗΓΗ: Επενδυτής
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: