Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Νέες συγκρούσεις μετά τη δολοφονία Παλαιστίνιου κρατουμένου

Συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη μετά την κηδεία του Arafat Jaradat, ο οποίος δολοφονήθηκε σε μια ισραηλινή φυλακή. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως υποκινεί το χάος.
Στη κηδεία, που πραγματοποιήθηκε στο Sair, παρευρέθηκαν πάνω από 25.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post. Με την ολοκλήρωση της κηδείας ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες είχαν περικυκλώσει την περιοχή από νωρίς. Συγκρούσεις, όπως αναφέρει το RT, σημειώθηκαν και έξω από τη φυλακή όπου ο Jaradat άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάνω από 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις.
Ο 30χρονος Arafat Jaradat συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα με την κατηγορία πως συμμετείχε σε επεισόδια τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του ο Jaradat ανακρίθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet και τελικά το Σάββατο ανακοινώθηκε ο θάνατός τους στη φυλακή Megiddo.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μετά την αυτοψία ανέφεραν πως ο θάνατος του οφείλεται στα βασανιστήρια που υπέστη. Από την πλευρά του Ισραήλ υποστηρίζει πως οι τραυματισμοί που καταγράφηκαν από την ιατροδικαστική έρευνα, μεταξύ των οποίων και σπασμένα πλευρά, ενδέχεται να οφείλονται “στην πίεση που ασκήθηκε κατά την τεχνητή αναπνοή” σε μια προσπάθεια των αστυνομικών να κρατήσουν τον Jaradat.
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ και την κλιμάκωση της βίας και τόνισε πως οι Ισραηλινοί δολοφονούν Παλαιστίνιους καθώς θέλουν να προκαλέσουν την οργή. “Θέλουν το χάος. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να μας σύρουν στο χάος παίζοντας με τις ζωές των παιδιών μας και των νέων μας”, δήλωσε ο Αμπάς και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το θάνατο του Arafat Jaradat.
Παράλληλα επισήμανε και την παράνομη κράτηση περίπου 4.700 Παλαιστίνιων σε Ισραηλινές φυλακές. “Δεν θα επιτρέψουμε να παραμένουν Παλαιστίνιοι στις φυλακές με αβάσιμες κατηγορίες”. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή και την απεργία πείνας Παλαιστίνιων που κρατούνται σε Ισραηλινές φυλακές.
Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων προειδοποιούν πως ο θάνατος ενός κρατουμένου ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύμα αναταραχών, το οποίο ίσως και να μην μπορεί να ελεγχθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει επισημάνει πως στόχος της είναι να αποφευχθεί μια νέα Ιντιφάντα.
tvxs
* Φωτογραφίες από RT 






Δεν υπάρχουν σχόλια: