Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Όχι δάκρυα για την Κύπρο -Εκείνοι πολεμούν σαν Κύπριοι!

Η Κύπρος δεν περιμένει το μοιραίο με σταυρωμένα χέρια, όπως φαντάστηκαν ορισμένοι στην Ευρώπη.  Στο εσωτερικό οι Κύπριοι δείχνουν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία μετά το ΟΧΙ της Βουλής στο γερμανικό εκβιασμό, και παρά το γεγονός...ότι πάνω από το κεφάλι τους κρέμεται η απειλή της άτακτης χρεοκοπίας και οι τράπεζες είναι κλειστές. 
Πάντως αυτή τη στιγμή ούτε ουρές στα ΑΤΜ, ούτε διαδηλώσεις κατσαρόλας υπάρχουν στο νησί, όπου επικρατεί υπερηφάνεια για τη στάση της Βουλής και ψυχραιμία παρά την εύλογη ανησυχία.
Στο διεθνές μέτωπο το κύριο χαρακτηριστικό είναι η πυρετώδης προσπάθεια απαλλαγής από τον κλοιό του εκβιασμού και υλοποίησης ενός plan b.

Στα πλαίσια αυτά ο Αναστασιάδης συνομιλεί τηλεφωνικώς με τους ηγέτες της Ευρώπης για να καταστήσει σαφές ότι η απόφαση της Κύπρου είναι αμετάκλητη. Το πιο σημαντικό όμως είναι η συνομιλία του με τον Πούτιν, η πρόσκληση του τελευταίου να επισκεφτεί ο Κύπριος πρόεδρος τη Μόσχα όποτε κρίνει σκόπιμο και φυσικά η επίσκεψη δύο υπουργών, Σαρρή (οικονομικών) και Λακκοτρύπη (τουρισμού και ενέργειας) στη Μόσχα.

Εκεί στη ρωσική πρωτεύουσα φαίνεται ότι κρίνονται πολλά για το αύριο της Κύπρου, καθώς οι Ρώσοι φέρονται κατ’ αρχήν διατεθειμένοι να δώσουν χείρα σωτηρίας, αλλά φυσικά με ανταλλάγματα που αναφέρονται στον υποθαλάσσιο πλούτο –λέγε με φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή παραμένει ερωτηματικό  αν και πώς οι Ρώσοι θα ξεπεράσουν το εμπόδιο της Γερμανίας, με την οποία έχουν προνομιακές οικονομικές σχέσεις, και η οποία απειλεί ανοιχτά ότι το «σύμφωνο συνεργασίας» Μόσχας-Βερολίνου θα σπάσει εάν και εφόσον οι Ρώσοι βοηθήσουν την Κύπρο να σπάσει το γερμανικό εκβιασμό.
Εννοείται ότι στο μεγάλο παιγνίδι έχουν ήδη εμπλακεί και οι Αμερικανοί, οι οποίοι βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τους Ρώσους στο ενεργειακό μέτωπο και δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη διείσδυση των Ρώσων στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα παιγνίδι λεπτών χειρισμών και μεγάλων προσδοκιών, με οικονομικά αλλά και γαιωστρατηγικά χαρακτηριστικά, το τέλος του οποίου θα ήταν παρακινδυνευμένο να προβλεφθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως η μικρή Κύπρος έχει προκαλέσει παγκόσμιο σεισμό  και οι Κύπριοι διαθέτουν τη διπλωματική εμπειρία για να το παίξουν αποτελεσματικά.
Όχι δάκρυα για την Κύπρο, συνεπώς. Κι εδώ στην Ελλάδα είναι βέβαιο ότι  η κυπριακή στάση και όσα ακολούθησαν κλονίζουν τα στερεότυπα των εκβιασμών οι οποίοι οδήγησαν στα μνημόνια και στην ελληνική τραγωδία. Και δεν είναι καθόλου απίθανο ο σεισμός με επίκεντρο τη Λευκωσία να γίνει δραματικά αισθητός και στην Αθήνα….
kentrinews 

Δεν υπάρχουν σχόλια: