Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» !

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Με στόχο τη θωράκιση και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και των υποψήφιων "επενδυτών", κυβέρνηση και τρόικα προωθούν νέες παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ετοιμάζεται ρύθμιση "κομμένη και ραμμένη στα μέτρα" των τραπεζιτών, η οποία θα αφορά σε πρώτη φάση επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια "φιλέτα", τα οποία οι δανειολήπτες εξαιτίας της ύφεσης αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και έχουν χαρακτηριστεί ως κόκκινα δάνεια. Το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, έρχεται να "ρυθμίσει" την επέλαση των κερδοσκοπικών ταμείων, τα οποία αναμένουν το πράσινο φως για να αγοράσουν κατά πακέτα τα προαναφερθέντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές και να αποκομίσουν κέρδη από την διάλυση επιχειρήσεων, αφού πρώτα παρακρατηθούν σημαντικά στοιχεία της περιουσίας τους, καθώς επίσης και από την εκποίηση κατοικιών κλπ. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα εν λόγω ταμεία ονομάζονται στα αγγλικά distress funds, ονομασία η οποία μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά τόσο ως "ταμεία της δυστυχίας" όσο και ως "ταμεία της κατάσχεσης"...
Οι τραπεζίτες βγαίνουν διπλά ωφελημένοι καθώς όχι μόνο ξεσκαρτάρουν το χαρτοφυλάκιό τους, διαδικασία απαραίτητη για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά εισπράττουν και κάποια μετρητά για δάνεια τα οποία είχαν ξεγραμμένα. Υπενθυμίζεται ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 57 δισ. ευρώ και αποτελούν το 25% των συνολικών χορηγήσεων των τραπεζών.
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια: