Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Δωδώνη: Απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες οι κτηνοτρόφοι



Κατσάκος Πέτρος
«Δεν είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν το γάλα τους στη 'Δωδώνη'. Έχουμε μία ελεύθερη οικονομία και όποιος θέλει επιλέγει όποιον συνεργάτη επιθυμεί». Με αυτή την ωμή και κυνική δήλωση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. της "Δωδώνη Α.Ε." αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποιημένη εταιρεία χιλιάδες κτηνοτρόφους τής Ηπείρου που έχτισαν με κόπους και θυσίες τη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία. Το δημιούργημα του κτηνοτροφικού κόσμου της Ηπείρου που με διαδικασίες fast track και έναντι ενός ευτελέστατου αντιτίμου πέρασε στα χέρια της "Strategic Initiatives (S.I.) Foods", αντιμετωπίζει σήμερα ως κολλήγες 6.000 κτηνοτρόφους που βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. «Το πρόβλημα της ρευστότητας για χιλιάδες παραγωγούς της περιοχής είναι αβάσταχτο» λέει ο κτηνοτρόφος Βασίλης Χήτος και περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα το οικονομικό αδιέξοδο των κτηνοτρόφων της Ηπείρου. «Απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, κινδυνεύουμε με αφανισμό των μονάδων μας, καθώς ...
οι μέρες περνούν χωρίς να μπορούμε να αγοράσουμε τις απαραίτητες ζωοτροφές για τον ερχόμενο χειμώνα, που ως επακόλουθο θα έχει τον αφανισμό του ζωικού κεφαλαίου, αφού δεν θα μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε τα απαραίτητα και χρειώδη, αλλά ούτε και να αντέξουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια» είναι η κραυγή αγωνίας των παραγωγών που προειδοποιούν «θα πεινάσουν τα ζώα μας, θα πεινάσουν οι οικογένειές μας».

«Οξυγόνο» οι ζωοτροφές

Παραδοσιακά οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, με τις αμοιβές που εισέπρατταν από τη "Δωδώνη", έκλειναν τις συμφωνίες για τις ζωοτροφές του χειμώνα. «Όσο περνάει ο καιρός, ακόμα κι αν πληρωθούμε τώρα, θα αναγκαστούμε να διαπραγματευτούμε τις ζωοτροφές σε υψηλότερες τιμές πλέον» λέει ο Βασίλης Χήτος εξηγώντας πως με την τακτική των νέων ιδιοκτητών σπάει μια παράδοση χρόνων, που όριζε άτυπα ότι η εταιρεία εξασφαλίζει ρευστό στους κτηνοτρόφους κι αυτοί της φέρνουν γάλα, αυτό το γάλα που φτιάχνει τη διάσημη σε όλον τον κόσμο φέτα. Εδώ και δεκαετίες, με τις προκαταβολές και τις πληρωμές της «Δωδώνης», ο κτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου εξασφάλιζε το κοπάδι του για την επόμενη χρόνια και ζούσε την οικογένειά του. Ο Ηπειρώτης κτηνοτρόφος είναι δεμένος με σχέση ζωής με τη "Δωδώνη" και σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μια απότομη αλλαγή όσων γνώριζε μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Η διάλυση, το ξεπούλημα και ο εξαφανισμένος Στουρνάρας

Η «Δωδώνη» ανήκε από το 1963 στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία βαθμιαία πήρε τη μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αποφασίσθηκε ότι η ΑΤΕ δεν πρέπει να έχει στο χαρτοφυλάκιό της μη τραπεζικές δραστηριότητες, κάτι που επιταχύνθηκε όταν προχώρησε η πώληση της τράπεζας. Τελικά, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, τον Νοέμβριο του 2012 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΑΤΕ πέρασε στην εταιρεία "Strategic Initiatives Foods". Ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα με εισαγωγή επενδυτικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση το 2012 αρνήθηκε να συζητήσει όλες τις άλλες εναλλακτικές λύσεις, από τη λειτουργία της εταιρείας ως κρατικοσυνεταιριστικής, μέχρι το να δοθεί σε συνεταιρισμό παραγωγών ή να γίνει εταιρεία λαϊκής βάσης με κεφάλαια από την Ήπειρο. Γι' αυτό και η κυβέρνηση, στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών για τα προβλήματα, απαντάει σήμερα ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα.

«Η συστηματική άρνηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, να συζητηθεί το θέμα της 'Δωδώνης' στη Βουλή, αγνοώντας την κατάθεση και επανακατάθεση επίκαιρης ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει πως η απαξίωση της 'Δωδώνης' σημαίνει απαξίωση της κτηνοτροφίας της Ηπείρου στο σύνολό της και δεν αποτελεί έλλειψη πολιτικής βούλησης, αλλά πολιτική επιλογή» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Η αποικιοκρατική αντιμετώπιση των πολιτικά επιλεγμένων επενδυτών απέναντι στους κτηνοτρόφους που ζητούν δεδουλευμένα, που σήμερα φτάνουν τα 17 εκατομμύρια ευρώ, έρχεται να καταρρίψει με τον πιο κυνικό τρόπο τις προσχηματικές υποσχέσεις αυτών που παρέλαβαν μία υγιή συνεταιριστική επιχείρηση και απειλούν με εκδίωξη τους φυσικούς της ιδιοκτήτες. «Τη 'Δωδώνη' την έχτισαν οι πατεράδες μας και δεν είναι δικό τους τσιφλίκι για να μας πετάξουν στον δρόμο» απαντά με οργή ο Βασίλης Χήτος στις απειλές των «επενδυτών». Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις των νέων ιδιοκτητών περί δήθεν διαθέσεως δικών τους χρημάτων για τον εκσυγχρονισμό της γαλακτοβιομηχανίας «έμειναν κενό γράμμα και σήμερα απολαμβάνουν ανενόχλητοι την αύξηση των επιχειρηματικών τους κερδών, μέσω της χρυσοφόρας επένδυσης που πραγματοποίησαν, η οποία αποτελεί πραγματικό πλιάτσικο» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας που έχει ταχθεί στο πλευρό των 6.000 κτηνοτρόφων. 

Κινδυνεύουν με αφανισμό 6.000 οικογένειες

Οι κτηνοτρόφοι, στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη 24 Απριλίου στη διοίκηση της "Δωδώνης" για την καταβολή των οφειλομένων, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
«Οι κτηνοτρόφοι παρέδωσαν την παραγωγή τους και πρέπει να πληρωθούν. Οι σύλλογοι των κτηνοτρόφων θα αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων. Εμείς, ως συνεταιριστικές οργανώσεις, θα στηρίξουμε όποια απόφαση λάβουν», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης. Η "Strategic Initiative", που ελέγχει την ιδιοκτησία της εταιρείας, επικαλείται πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο αποδίδει στο γεγονός ότι οι πελάτες της την πληρώνουν με πολύμηνες επιταγές, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια των άμεσων καταβολών. «Μας κοροϊδεύουν» είναι η απάντηση των κτηνοτρόφων στις δικαιολογίες της ιδιοκτησίας, «πληρώνονται κανονικά και πολλές φορές αυθημερόν από τους πελάτες τους, απλά δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αυτοί που πήραν τη 'Δωδώνη', δήθεν ως επενδυτές» υποστηρίζει ο Βασίλης Χήτος και φέρνει σαν παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα της Ηπείρου που διακινούν τα προϊόντα της εταιρείας. Οι «επενδυτές» που υποσχέθηκαν ότι η εταιρεία θα στήριζε την αγροτική παραγωγή της Ηπείρου και πως η αξιοποίηση του προσωπικού και η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρείας με τους κτηνοτρόφους θα αποτελούσε προτεραιότητα, διαψεύδονται σήμερα, καθώς το μόνο που πέτυχαν είναι η διάλυση της αγροτικής παραγωγής. Με την επίσημη ανακοίνωσή της, η "Δωδώνη" προειδοποιεί με μηνύσεις και αγωγές σε όσους «ελάχιστους» προχωρήσουν σε κατάληψη των εγκαταστάσεων της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, κάνοντας λόγο για «όψιμους υποστηρικτές των παραγωγών που μόνο κακό τούς προκαλούν».

Εκβιασμοί και χιτλερικές μέθοδοι αντιμετώπισης

«Εκβιασμούς και χιτλερικές μεθόδους αντιμετώπισης» καταγγέλλουν οι παραγωγοί, που ζητούν να επιστρέψει στα χέρια τους η επιχείρηση μετά το αποτυχημένο πείραμα της ιδιωτικοποίησης που πραγματοποιήθηκε μετά βαΐων και κλάδων από την κυβέρνηση. Οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, Κώστας Μπάρκας και Όλγα Γεροβασίλη, ζητούν η «Δωδώνη» να επιστρέψει στους φυσικούς της ιδιοκτήτες, δηλαδή στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. «Η κατάσταση είναι οριακή. Ή μένουμε στο επάγγελμα, αλλά με όρους που να το καθιστούν βιώσιμο, ή σηκωνόμαστε και φεύγουμε από τον κλάδο γιατί η κατάσταση όπως είναι τώρα είναι τραγική», τονίζει ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, Μιχάλης Τζίμας, ξεκαθαρίζοντας πως «το μοντέλο που υιοθέτησε η κυβέρνηση στην περίπτωση της 'Δωδώνης' όχι μόνο δεν αποδείχθηκε σωτήριο, όπως μας έλεγαν, αλλά εξελίσσεται σε ταφόπλακα για την κτηνοτροφία της Ηπείρου».

Να επιστρέψει η "Δωδώνη" στους φυσικούς ιδιοκτήτες της

Σήμερα, ένα πρότυπο συνεταιριστικής επιχείρησης που κράτησε σε δύσκολες στιγμές όρθια μια ολόκληρη περιφέρεια, ένωσε χιλιάδες κτηνοτρόφους, κατάφερε να δώσει τη δυνατότητα εργασίας σε χιλιάδες παραγωγούς και ταυτόχρονα να δώσει πνοή στην τοπική κοινωνία, κατάφερε μέσα από την ιδιωτικοποίηση να οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον οικονομικό αφανισμό. «Η 'Δωδώνη' πρέπει να επιστρέψει στους φυσικούς της ιδιοκτήτες» είναι η απαίτηση των παραγωγών που εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στον εμπαιγμό, διαμηνύοντας στους ιδιοκτήτες πως «αν δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς».


ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: